Tasohiomakone sopii isojen pintojen hiomiseen.

Tasohiomakone sopii isojen pintojen hiomiseen.

Tasohiomakone on jo vanha keksintö, sillä Festool kehitti sen vuonna 1951. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon.

Tasohiomakoneessa on suorakaiteen muotoinen pohja, johon kiinnitetty hiomapaperi liikkuu pienin liikkein. Tasohiomakoneen pohja on asennettu vinopn, mikä saa pohjan tärisemään.

Tasohiomakone sopii isoille pinnoille

Tasohiomakone on loistava työkalu isojen esineiden kuten ovien ja pöytälevyjen hiomiseen. Iso, nelikulmainen hiomapohja hioo nopeasti isoja pintoja, mutta karkean hiomapaperin kanssa on syytä olla varovainen, sillä tasohiomakone tekee puuhun helposti uria. Tasohiomakoneen suorakaiteen muotoisella pohjalla voi hioa aivan seinien ja muiden rakenteiden vierestä, mutta alle 90 asteen kulmat pitää hioa muilla hiomakoneilla. Tasohiomakoneen rinnalle kannattaa hankkia jokin toinen hiomakone.

Monenlaisia tasohiomakoneita

Tasohiomakone on perinteinen hiomakone, josta on kehitetty uudenlaisia hiomakoneita. Kaikilla hiomakoneilla on omat käyttötarkoituksensa. Tavallisimmat erikoishiomakoneet ovat:

1. Kolmiohiomakone tai kärkihiomakone

Tasohiomakoneen iso ja nelikulmainen hiomapohja sopii loistavasti isoille pinnoille, mutta se ei sovi ahtaiden nurkkien hiomiseen. Niihin kannattaa käyttää kolmio- tai kärkihiomakonetta. Se toimii periaatteessa samalla tavalla kuin tasohiomakone, mutta kärkihiomakoneessa on kolmionmuotoinen pohja.

2. Yleishiomakone

Yleishiomakone on tasohiomakoneen ja kolmiohiomakoneen välimuoto. Yleishiomakone ei ole yhtä voimakas kuin tasohiomakone, joten yleishiomakone ei sovi yhtä hyvin isoille pinnoille. Sen sijaan yleishiomakone sopii erinomaisesti ahtaisiin paikkoihin.

3. Nauhahiomakone

Nauhahiomakoneessa on nelikulmainen hiomapinta kuten tasohiomakoneessa. Nauhahiomakoneessa ei kuitenkaan ole hiomapaperia vaan nauha, joka pyörii koneen ympäri. Nauhahiomakone sopii tasohiomakonetta paremmin hyvin epätasaisten pintojen hiomiseen sekä maalin ja lakan poistamiseen.

4. Epäkeskohiomakone

Epäkeskohiomakone on paras hiomakone kevyeen askarteluun ja pintojen viimeistelyyn. Epäkeskohiomakoneessa on tärisevä pohja kuten tasohiomakoneessa, mutta sen lisäksi epäkeskohiomakoneen pohja pyörii. Sen ansiosta epäkeskohiomakone ei tee puun pintaan juuri ollenkaan hiomauria. Epäkeskohiomakonetta voi käyttää myös kiillottamiseen.

Käytä tasohiomakonetta oikein

Tasohiomakone on parhaimmillaan isoilla pinnoilla, jotka pitää hioa sileiksi. Tasohiomakone ei tee pintaan uria, mutta toisaalta se ei sovi paksun maalikerroksen tai isojen epätasaisuuksien poistamiseen. Ole varovainen, jos käytät karkeaa hiomapaperia, sillä tasohiomakone painuu puuhun nopeasti.

Tasohiomakone on halpa vaihtoehto

Tasohiomakone on yleensä halvempi vaihtoehto kuin epäkeskohiomakone. Tasohiomakone voi olla järkevä valinta, jos käytät hiomakonetta vain vähän. Joihinkin tasohiomakoneisiin voi kiinnittää kolmionmuotoisen pohjan, jolloin konetta voi käyttää myös kolmiohiomakoneena.

Tasohiomakone imulla tai ilman

Vanhojen tasohiomakoneiden kanssa voi käyttää tavallista halpaa hiomapaperia. Tavallisessa hiomapaperissa ei kuitenkaan ole imureikiä, eikä tasohiomakonetta voi silloin liittää pölynimuriin. Rei'itetty hiomapaperi maksaa enemmän.