Kulmahiomakoneella voi tehdä hyvin erilaisia töitä. Varmista turvallisuus, sillä koneessa on paljon voimaa.

Kulmahiomakoneella voi tehdä hyvin erilaisia töitä. Varmista turvallisuus, sillä koneessa on paljon voimaa.

LAIKANSUOJAN TARKOITUS JA SÄÄDÖT
TÄMÄN TAKIA SUOJA ON TÄRKEÄ Laikansuoja vaikeuttaa joskus kulmahiomakoneella työskentelemistä. Suojaa ei saa kuitenkaan irrottaa, sillä se suuntaa kipinäsuihkun pois käyttäjästä ja estää laikan palasia lentämästä kasvoja kohti, jos laikka hajoaa kappaleiksi. Suoja on tarpeen myös siinä tapauksessa, että laikka juuttuu kiinni ja kone potkaisee taaksepäin.
SÄÄTÖMAHDOLLISUUDET Valitse malli, jonka laikansuojan voi säätää useisiin eri asentoihin. Mitä enemmän asentoja koneessa on, sitä helpommin sillä yltää vaikeisiin paikkoihin.

Keää: työturvallisuus

Kulmahiomakone sijoittuu kolmen vaarallisimman koneen joukkoon, kun asiaa mitataan hoitoa vaatineilla vammoilla. Koneen käyntiääni on kova ja laikka pyörii valtavalla nopeudella. Muista käyttää suojalaseja, kuulosuojaimia ja kunnon käsineitä.

Työskentelyssä kannattaa käyttää myös hengityssuojainta, jos kulmahiomakoneella leikataan kiviä, laattoja tai tiiliä. Kiven leikkaamisesta syntyy todella paljon hienojakoista pölyä.

  • LASIT. Tiiviisti silmien ympärille painautuvat lasit suojaavat silmiä kipinöiltä.
  • KUULOSUOJAIMET. Rälläkän ääni on kova, joten kuulosuojaimet ovat tärkeät.
  • HENGITYSSUOJAIN. Hengityssuojain pitää kivipölyn poissa keuhkoista.
KULMAHIOMAKONEELLA TEHTÄVIÄ TÖITÄ
JYRSI SAUMAT Kulmahiomakoneeseen yhdistettävä saumajyrsin poistaa tehokkaasti vanhat laastisaumat. Varo tiiliä varsinkin, kun jyrsit lyhyitä pystysaumoja.
TEROITA TERÄT Kuluneen ruohonleikkurinterän voi hioa suhteellisen teräväksi metallille tarkoitetulla hiomalaikalla. Purista terä lujasti kiinni ja hio reunoja pitkin.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi - Kulmahiomakoneet

LEIKKAA LOVIA LAATTOIHIN
1. Käytä laattojen leikkaamiseen pehmeälle kivelle tarkoitettua laikkaa. Naarmuta laatan pinta rikki piirtokynällä, jotta reunasta tulee siisti.
2. Laattoihin voi tehdä kaaria sahaamalla laattaan vierekkäisiä uria. Urien väliin jäävät palat nakerretaan irti laattapihdeillä ja sahauspinta siistitään hiomalaikalla.
KATKAISE METALLIPUTKET
1. Kulmahiomakone sopii loistavasti metalliputkien lyhentämiseen. Kääri putken ympärille A3- tai A4-paperiarkki ja piirrä suora viiva sen reunaa pitkin.
2. Katkaise putki metallille tarkoitetulla katkaisulaikalla. Putken pää jää lähes poikkeuksetta epätasaiseksi, joten työ pitää viimeistellä viilalla.
SAHAA SEINÄÄN ROILOJA
PUTKI- JA SÄHKÖJOHTOROILOT Sähköjohtojen paikan vaihtamiseen tarvitaan ammattilaista, ja se on usein suotavaa myös putkitöissä. Roilot voi kuitenkin sahata itse asentajan ohjeiden mukaan. Sahaa roilot ulospäin kapeneviksi, jotta laasti pysyy kunnolla seinässä, kun roilot myöhemmin täytetään. Aseta roilon pohjaan lyöntimeisseli ja koputa sitä alaspäin vasaralla.
LYHYET ROILOT Saumajyrsimellä on nopea jyrsiä lyhyitä roiloja. Tavallinen kulmahiomakone riittää kevytbetonin jyrsimiseen, mutta betonin ja tiilten jyrsimiseen tarvitaan voimakas malli.