Testasimme epäkeskohiomakoneita erilaisiin pintoihin käyttäen sekä hienojakoista että karkeaa hiomapaperia.

Tämä testi on vuodelta 2015 - katso uusin testi täältä: Testi: Epakeskohiomakoneet

Testasimme 8 suosituinta epäkeskohiomakonetta – koneet pääsivät tositoimiin. Testitulosten perusteella osaamme nyt neuvoa, millaista suorituskykyä ja laatua peruslaitemalleilta on lupa odottaa. Testaamissamme hiomakoneissa oli 125 mm:n hioma-alusta, sillä tämän kokoluokan laitteita myydään tavarantoimittajien mukaan eniten. Nämä ovat myös juuri niitä laitteita, joihin on helpointa löytää kohtuuhintaisia hioma-alustoja.

Näin valitsimme testattavat 8 hiomakonetta

Sähköisen työkalun ostos voi olla kuin viidakkoseikkailu, sillä samoistakin laitteista on tarjolla useita erilaisia tuotepaketteja erilaisin lisävarustein. Käytimme testissä ainoastaan perusmalleja emmekä kajonneet riippumatta laitteiden mukana mahdollisesti tuleviin lisävarusteisiin. Ilmoittamamme hinta kattaa pelkästään konerungon – liikkeistä löytää kyllä varmasti sekä edullisempia että kalliimpia hintoja. Hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen internetistä.

Mitä tarkoittaa epäkesko?

Epäkesko (eli ex-center) tarkoittaa jotakin, mikä on mitattavan keskikohdan ulkopuolella. Koko hioma-alusta tekee pyörivää liikettä, ja epäkeskohiomakoneiden niksi on siinä, että hioma-alustaa ei ole kiinnitetty laitteen napaan keskikohdastaan, vaan alusta tekee kahta erilaista kiertoliikettä samanaikaisesti, aivan kuten Maa kääntyy oman akselinsa ympäri kiertäessään aurinkoa. Tämä tuplarotaatio poistaa hiomaurien muodostumisriskin lähes täysin – hiomaurat näet syntyvät saman kohdan hiomisesta liian kauan.

Ensimmäisenä epäkeskohiomakoneen kehitti Festool; laite julkistettiin vuonna 1976. Festool kehitti niin ikään myös ensimmäisen tasohiomakoneen vuonna 1951.

TESTASIMME NÄMÄ LAITTEET

? DEWALT D 26453 ? METABO SXE TURBO TEC ? BOSCH GEX 125-150 AVE ? RYOBI ROS 300 ? MILWAUKEE ROS 125 E ? BLACK+DECKER KA 198 ? AEG EX 125 ES ? BOSCH PEX 400 AE

MUISTA NÄMÄ SEIKAT, KUN VALITSET EPÄKESKOHIOMAKONETTA

? Kahva. Laitetta on voitava pidellä sekä kaksin käsin että yhdellä kädellä. Tämän vuoksi kahvoja tulisi olla vähintään 2 ja mieluiten 3 ja niissä liukumaton pinnoite, jotta hiomista voisi jatkaa pitkään. ? Nopeudensäätö. Valitse laite, jonka nopeutta voi säätää, koska kaikkia materiaaleja ei voi hioa samalla nopeudella. Mahdollisuus laajaan 4 000–13 000 kierroksen minuuttivauhdin vaihteluun on eduksi. ? Moottori. Älä valitse hiomalaitetta, jossa on alle 250 W:n moottori, sillä sillä ei välttämättä selviä pehmeistä puulajeista. Moottorijarru on myös eduksi, jotta et joudu odottamaan laitteen liikkeen pysähtymistä voidaksesi asettaa sen pöydälle. ? Hioma-alusta. Hioma-alustan alla olevan tarramateriaalin laadussa on suuria eroja. Varmista, että hiomapaperi irtoaa huonosti tarrasta, niin voit olla varma, että paperi ei liu’u hionnan aikana sivulle. ? Käynnistyskytkimen on hyvä sijaita niin, että se ei ole tiellä etkä pysty vahingossa käynnistämään tai sammuttamaan laitetta. ? Pölynsuodatin. Suodatin poistaa merkittävän osan hiomapölystä ja vangitsee sen koteloon tai pussiin. Kotelo on helpompi tyhjentää mutta tulee usein tielle, joten suosittelemme pussia. Laite pitäisi voida kytkeä myös verstasimuriin ilman, että siihen tarvitaan erillistä sovitinta. ? Johto. Jos laitteessa ylipäätään on sähköjohto, sen on syytä olla niin pehmeä, että voit työskennellä vapaasti, ja niin pitkä, että pääset kiertämään koko hiottavan kappaleen ympäri ilman, että joudut vetämään perässäsi pistorasiaa ja jatkojohtoa. Neljän metrin johto on hyvä tähän tarkoitukseen. Tarkista asia, kun seisot liikkeen hyllyjen äärellä ja tutkit toinen toistaan houkuttelevampia laitetarjouksia.