Video
Helppo
Vaikea

ONGELMA

Keittiöveitsi on tylsynyt pitkä aikaisen käytön jälkeen ja se on hiottava alusta alkaen teräväksi.

RATKAISU

Hiomakiven ja pienen vesimäärän avulla veitsestä saa yhtä terävän kuin se oli uutena.

TEE NÄIN:

1. Kostuta hiomakivi

Laita se esimerkiksi maalikaukaloon likoamaan 10 minuutiksi. Joidenkin hiomakivien mukana saa liukumattoman kumialustan, jolle kiven voi asettaa työskentelyn aikana, mutta sen voi myös kiristää kiinni alustaan.

2. Hio veitsi ensin kiven karkealla pinnalla

Liikuta veistä kiven pituussuuntaan. Käännä veistä säännöllisin väliajoin, jotta se hioutuu yhtä paljon molemmilta puolilta. Keittiöveitset hiotaan 25–30°:n hiontakulmaan.

3. Käytä tarvittaessa hiomaohjainta

Niitä on erilaisia, ja ohjaimen voi kiristää kiveen kiinni niin, että veistä on helpompi pidellä oikeassa hiontakulmassa. Hiomaohjain sisältyy joihinkin hiontasarjoihin, mutta sen voi ostaa myös erikseen.

4. Hio veitsi kiven hienommalla pinnalla

kun olet ensin tehnyt perushionnan kiven karkealla puolella. Kun hiot kiven hienommalla pinnalla, liikuta veistä viistoon hiomakiven pituussuuntaan nähden.

5. Jos veitsen puukahva on kulunut

se kannattaa kunnostaa. Tämän voi hyvin tehdä nyt samalla kertaa. Hio kahvaa hiomapaperilla, jonka karkeus on 120, kunnes puupinta on täysin himmeä.

6. Kyllästä puukahvat öljyllä

Hyvin tehokas keino on asettaa veitset yöksi korkeaan lasiiin, jossa on tavallista ruoka öljyä. Näin puuosat imevät itseensä hyvin öljyä. Nosta veitset pois ja pyyhi ne kuivalla liinalla, niin veitsesi ovat kuin uudet.