Hio veitsi,niin saat siitä terävän

Keittiöveitset voivat tylsyä hyvin nopeasti. Ne on helppo ja nopea teroittaa veitsenteroittajalla, mutta aika ajoin veitset on parasta hioa kuntoon alusta alkaen perusteellisesti. Katso, miten saat veitsistäsi taas terävät.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
10 euroa

Johdanto

Tylsä keittiöveitsi on ikävä apulainen. Onneksi asia on helppo korjata –tähän tarvitaan vain hiomakivi.

Vie aikaa

1-2 tuntia

Hinta

Hiomakivi noin 10 €

Vaikeusaste

Veitsen teroittaminen on helppo tehtävä.

Ohjeet

1

Kostuta hiomakivi. Laita se esimerkiksi maalikaukaloon likoamaan 10 minuutiksi. Joidenkin hiomakivien mukana saa liukumattoman kumialustan, jolle kiven voi asettaa työskentelyn aikana, mutta sen voi myös kiristää kiinni alustaan.

2

Hio veitsi ensin kiven karkealla pinnalla. Liikuta veistä kiven pituussuuntaan. Käännä veistä säännöllisin väliajoin, jotta se hioutuu yhtä paljon molemmilta puolilta. Keittiöveitset hiotaan 25-30°:n hiontakulmaan.

3

Käytä tarvittaessa hiomaohjainta. Niitä on erilaisia, ja ohjaimen voi kiristää kiveen kiinni niin, että veistä on helpompi pidellä oikeassa hiontakulmassa. Hiomaohjain sisältyy joihinkin hionta sar-joihin, mutta sen voi ostaa myös erikseen.

4

Hio veitsi kiven hienommalla pinnalla, kun olet ensin tehnyt perus h ionnan kiven karkealla puolella. Kun hiot kiven hie nom malla pinnalla, liikuta veistä viis toon hiomakiven pituussuuntaan nähden.

5

Jos veitsen puukahva on kulunut, se kannattaa kunnostaa. Tämän voi hyvin tehdä nyt samalla kertaa. Hio kahvaa hiomapaperilla, jonka karkeus on 120, kunnes puupinta on täysin himmeä.

6

Kyllästä puukahvat öljyllä. Hyvin tehokas keino on asettaa veitset yöksi korkeaan lasiiin, jossa on tavallista ruoka-öljyä. Näin puuosat imevät itseensä hyvin öljyä. Nosta veitset pois ja pyyhi ne kuival la liinalla, niin veitsesi ovat kuin uudet.

    Muut lukevat juuri nyt …