1. TIKKAAT JA TELINEET

Tikkaat ja telineet ovat ehdottomasti onnettomuustilastojen kärjessä.

Joka vuosi tapahtuu monta tuhatta onnettomuutta, jotka aiheuttavat naarmuja, mustelmia, katkenneita käsiä ja jalkoja sekä pää- ja selkävammoja.

Syynä ovat yleensä huonosti kiinnitetyt tikkaat, puutteelliset telineet ja huolimattomuus.

2. TAITTOTERÄVEITSI

Nikkarit saavat vammoja puukosta tai taittoteräveitsestä useita tuhansia kertoja vuodessa. Vauriot ovat yleensä käsiin tai polviin kohdistuneita repeämiä, jotka ommellaan ensiavussa.

Turvallisuutta voi lisätä vetämällä taittoteräveitsestä uuden teräpalan esiin, jotta terä ei katkea leikattaessa. Muista myös työntää terä sisään, kun laitat veitsen takaisin taskuun, jotta housuihisi ei tule reikää – eikä sinuun.

3. KULMAHIOMAKONE

 class=

Jos kulmahiomakone osuu vartaloon, seurauksena voi olla hyvin vakavia vaurioita.

Potilailla on yleensä syviä viiltovammoja, jotka ovat osuneet jänteisiin ja hermoihin.

Monet saavat myös kipinöitä silmiinsä. Laitteesta ei saisi missään olosuhteessa irrottaa teräsuojusta. Jos laikka on kulunut, vaihda se uuteen, jotta voit jatkaa työtä turvallisesti.

4. SAKSET

Oksasakset tai raivaussakset aiheuttavat vuosittain monta sataa onnettomuutta.

Yleensä leikataan sormeen tai oksa osuu silmään pensaita karsittaessa ja siistittäessä. Hansikkaiden ja suojalasien käytöllä voidaan estää useimmat vahingot.

5. VASARA

Vasara ei yleensä aiheuta vakavia vaurioita. Yleensä kyse on sinisestä kynnestä tai haavasta, jolloin puhdistaminen ja laastari riittävät ensiavuksi.

Vasara on tästä huolimatta onnettomuustilastojen kärkeä: vuosittain tapahtuu satoja vahinkoja. Käytä siis vasaraa, josta saat hyvän otteen.

6. PYÖRÖSAHA

Pyörösaha on osallisena hyvin monessa vuosittaisessa onnettomuudessa.

Lievemmissä tapauksissa kyse on syvistä viilloista sormiin ja pahimmissa tapauksissa sormi tai koko käsi on amputoitava.

Pidä siis kädet etäällä terästä! Teräsuojusta ja muita turvavarusteita on syytä käyttää oikein onnettomuusriskin minimoimiseksi.

7. PENSASLEIKKURI

Monia pensasleikkureiden useista sadoista vuosittaisista käsiin ja käsivarsiin kohdistuneista vaurioista voi syyttää siitä, että laitteen turvavarusteet on otettu pois käytöstä.

Käytä niitä ja suojaa itsesi ja muut lähellä olevat. Seiso vakaasti ja pitele laitetta kaksin käsin.

Jos leikkuri on terävä, sen käyttö ei vaadi niin paljon voimaa, mikä pienentää riskiä, että laite lipsahtaa kädestä.

8. RUOHONLEIKKURI

  class=

Ruohonleikkuri aiheuttaa satoja onnettomuuksia vuosittain.

Pahimmat onnettomuudet johtuvat siitä, että laitteesta ei poisteta sytytystulppaa ryhdyttäessä irrottamaan terää, ja laite käynnistyykin vahingossa.

Tuloksena on pahimmillaan amputaatioita ja vaikeita käsivammoja, mutta ruohoa leikatessa tapahtuu myös monia jalka- ja jalkaterävammoja.

9. PORAKONE

Nikkareille sattuu kuukausittain kymmeniä porakoneonnettomuuksia.

Tyypillisesti pora tarttuu vaatteisiin tai käsineisiin ja vahingoittaa sormien nivelsiteitä.

Myös porakoneen välillisesti aiheuttamiin vaurioihin kannattaa suhtautua vakavasti: muista siis käyttää suojalaseja, sillä ne suojaavat porauspölyltä ja sinkoutuvilta siruilta.

10. KÄSISAHA

Käsisahan rauhallinen tahti antaa harhaanjohtavan turvallisuudentunteen, sillä saha on vuosittain syyllinen satoihin lääkärikäynteihin.

Onneksi vauriot rajoittuvat yleensä käsien ja sormien pintavaurioihin. Ne voi välttää käsineillä.