Terassin alla oleva tila käyttöön

Hankkiudu eroon sade-vedestä ja pidä tavarasi kuivina ja kunnossa parvekkeen ja terassin alla. Ratkaisuna on kaadolla varustettu aluskatto. Katso, miten helppo se on asentaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivää
Hinta
40€/m2

Johdanto

Voit välttyä sadevedeltä niin parvekkeen kuin korkean terassinkin alla. Riittää, kun rakennat aluskaton, ennen kuin asennat terassilaudoituksen. Näin voit ohjata sadeveden pois. Kyse ei ole perinteisestä huopakatosta, joka aiheuttaa ongelmia, jos lattia on täysin suora, vaan teräsprofiililevyistä tehtävästä aluskatosta, joka jo itsessään sisältää kaadon.

Ohjeet

01
Ensimmäinen levyrivi asennetaan 5 Vaihe

Kun kattopalkkeja asennetaan, etäisyy-den palkin keskeltä seuraavan palkin keskelle tulee olla 60 cm. Lisäksi on huomioitava se, että kattolevyt ulottuvat 5 cm palkkien päätyjen yli, jotta vesi valuu vaivoitta sadevesikouruihin.

Aloita sisimmistä levyistä ja aseta seuraavat levyt edellisten päälle, niin saat levyt limitettyä sadeveden kaatosuuntaan.

1

Kiinnitä kattopalkit. Valitsimme tähän 45 x 195 mm palkit, jotka kiinni-tetään kulmalevyillä molemmista sivuista. Palkkiväli keskeltä keskelle on 60 cm.

2

Asenna rivi kattolevyjä päädystä päätyyn, jotta voit laskea, kuinka paljon levyjä pitää limittää (vähintään 5 cm).

3

Kiinnitä ensimmäinen levy huopa-nauloilla (ostettava erikseen) kulmista. Varmista, että levy ulottuu 5 cm palkkien päädyn yli, jotta vesi valuu kouruihin.

4

Pursota paksu vana liimaa levyreunaan, joka jää seuraavan levyn alle. Liiman tulee puristua ulos seuraa vas ta levystä, niin liitos on tiivis naula- ja ruuvikohdista.

5

Asenna seuraava levy pyyhkimättä liimaa pois ja kiinnitä se huopa nau loil la kaikista neljästä kulmasta. Jatka koko rivillä ja merkitse limitykset levyihin.

02
Levyjen ja terassin asennus yhtä aikaa 11 Vaihe

Kun ensimmäinen levyrivi on asennettu ja kiinnitetty, voit ryhtyä asentamaan terassilautoja. Kun laudoituksen ensim-mäiset 80-90 cm on asennettu, voit kontata niiden päällä ja säästyä näin tikkaiden ja telineiden käytöltä.

Nämä laudat eivät ole tarpeeksi pit-kiä, joten niitä jatketaan palkkikohdista. Kaikkia lautoja jatketaan samasta kohdasta, ja niiden väliin jätetään 3 mm rakoa, mikä näyttää kauniilta.

1

Kiinnitä terassilaudat kahdella ruu villa jokaisesta laudasta, vain toisesta päästä ensi alkuun. Ruuveissa on porakärki, joten ne työntyvät suoraan lautojen ja levyjen läpi, esiporausta ei tarvita.

2

Aseta lautojen alle lista toisessa päässä. Tässä päässä laudat on sahatta va siistiksi keskeltä kattopalkkia, jos ne eivät ole tarpeeksi pitkiä koko terassin leveydelle.

3

Tue sisempien levyjen reunaa palkkeihin kiinnitettävällä laudalla. Näin et vahingossa vaurioita liitoskohtaa alhaalta päin jonakin päivänä.

4

Pursota paksu liimavana viistoille sivuille ja levyjen päälle niihin kohtiin, jotka seuraava levykerros peittää. Huomaa kuvassa näkyvät merkkiviivat, jotka osoitta-vat, kuinka paljon levyjä tulee limittää.

5

Työnnä ensimmäinen levy palkkien päälle osumatta liimaan. Aseta levy paikalleen niin, että se myötäilee limitysmerkkiviivaa ja paina se liimaan.

6

Kiinnitä levy kulmista huopa-nauloilla, kun olet ensin tarkistanut, että levy sijoittuu keskitetysti kahden kattopalkin väliin.

7

Jatka liimaamalla pitkä sivu samaan tapaan kuin aikaisemmin. Aseta uusi levy ja jatka näin koko rivin loppuun.

8

Ruuvaa laudat kiinni palkkiin numero 2. Aseta välikkeet lautojen väliin, niin voit olla varma, että laudat asettuvat suoraan.

9

Sahaa terassilaudat, kun olet asentanut laudat talolle asti. Käytä ohjainkiskoa ja tarkista, että 3 mm:n raot pitävät. Poista lista tämän jälkeen.

10

Kiinnitä laudat päädystä ja ruu-vaa ne kiinni muihin katto palkkei-hin. Kaksi ruuvia jokaiseen lautaan. Tämän jälkeen tehdään toinen terassinpuolikas.

11

Terassilaudat ja kattolevyt asennetaan samanaikaisesti, ennen kuin liima on ehtinyt kuivua, jotta liima tiivistyy ruuvien ympärille.

Materiaalit

Materiaalit 6 x 6 m:n terassiin

  • 28 x 120 mm:n terassilautoja, yhteensä 36 neliömetriä
  • 680 x 1250 mm Til-Tak -levyjä, yht. 60 kpl
  • 18 patruunaa kattoliimaa
  • 1500 ruuvia
  • 240 galvanoitua huopanaulaa, 25 mm
  • 36 m2 terassilautoja

Vie aikaa

10-15 m2:n terassi laudoi-tuksen teko kattolevyjen päälle vie noin päivän.

Hinta

Noin 40 €/m2 kattolevyistä, ruuveista ja liimasta. Terassilaudat eivät sisälly hintaan.

Vaikeusaste

Ole huolellinen, kun asennat kattopalkkeja, niin katto-levyjen ja terassilautojen asennus sujuu ongelmitta.

Piirustus

Video

VINKIT: Selkeät merkit tummaan puuhun

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …