Suojaa ja valoa terassille

Terassin käyttötunteja voi lisätä monella keinolla. Katos suojaa sadekuuroilta ja seinä heikentää tuulen voimaa. Valot torjuvat pimeyttä ja lämpöä voi lisätä monella tavalla.

Talo ja aita suojaavat tuulelta, ja katos pitää kosteuden loitolla. Pienet led-valot torjuvat pimeyttä ja tuikkivat miellyttävästi.

Suomen kesä tarvitsee hieman ihmisen apua. Me kaikki haaveilemme pitkistä ja lämpimistä kesäilloista, tuntikausia kestävästä rauhallisesta istuskelusta terassilla ja linnunlaulun kuuntelemisesta kesä yön lyhyisiin tunteihin. Sellaisia tyyniä ja lempeitä iltoja on joka vuosi, mutta niiden välillä kuluu usein liian kauan aikaa.

Tarkenet istua ulkona myös kesän kolempina iltoina, jos suojaat terassisi luonnonvoimia vastaan. Voit myös jatkaa terassikautta pitkälle syksyyn tekemällä terassille pieniä muutoksia. Tuuleen- ja sateensuojat, valot ja lämmitys pidentävät kesää reilusti.

1. Katos

Pienikin katos suojaa auringon paahteelta, kevyiltä sade kuuroilta ja illan kosteudelta.

2. Aita

Köynnöskasvit vaimentavat tehokkaasti tuulen voimaa. Tyynellä terassilla voi istua monta tuntia pitempään kuin tuulessa.

3. Lämpö

Ilma kuivuu ja tuntuu lämpimämmältä, jos nostat terassin lämpö tilaa parilla asteella.

4. Valo

Öljylamput, tuikut, värivalot ledit levittävät lämmintä tunnelmaa lisäävät terassin käyttötunteja.

1. Suojaudu kuuroilta

Kovalta sateelta suojaa vain kunnon katto, mutta pergola vaimentaa kevyitä kesäkuuroja ja torjuu illan kosteutta. Köynnöskasvit ja kevyt katos lisäävät terassin käyttötunteja.

PERGOLA

Köynnöskasvit leviävät nopeasti pergolan katolle 30 sentin välein kiinnitet-tyjä ruoteita pitkin. Kasvit himmentävät keskipäivän kovaa valoa ja vaimenta-vat sadekuuroja. Ne myös pitävät illan kosteuden poissa ja suojaavat kovilta tuulenpuuskilta.

AKENNUSOHJE: Rakenna pergola viikonlopussa**

KIRKKAAT LEVYT SUOJAAVAT MUTTA EIVÄT HIMMENNÄ

Pvc:stä tehdyt kirkkaat valo-katelevyt pitävät sateen poissa terassilta, mutta eivät himmennä auringonvaloa. Kirkkaat levyt ovat tarpeellisia etenkin paikoissa, joissa umpikatos estäisi valon pääsyn talon huoneisiin.

RAKENNUSOHJE: Nauti kesäilloista pidempään

UPEA, HELPPO MARKIISI

Seinään kiinni-tetty markiisi on helppo rakentaa sekä nopea avata ja sulkea. Markiisin alle voi virittää pyykkina-rut, jolloin sitä voi käyttää vuoroin pyykkien, vuoroin terassin suojana. Markiisin voi irrottaa seinästä ja siirtää suojaan talveksi.

RAKENNUSOHJE: Aina kuiva terassisää

1. Markiisin voi kääntää seinää vasten ja lukita pois tieltä silloin, kun sitä ei käytetä.

2. Pyykkitelineeseen yhdistetyn markiisin avaaminen on nopeaa.

3. Markiisi suojaa esimerkiksi kokonaisen korillisen pyykkiä tai kahvipöydän ja pari puutarhatuolia.

2. Suoja-aita pitää tuulen tyynenä

Se, kuinka kylmältä tai lämpimältä ilma tuntuu, riippuu usein tuulesta. Kadehdimme usein Etelä­Euroopan leppoisia iltoja, lämpöä hohkaavia katuja ja suojaisia katukahviloita. Etelässä tuntuu usein lämpimältä siksi, että ilma on tyyni. Pohjoisessa voimme suojautua tuulelta puusta, lasista tai kankaasta tehdyllä seinällä, mutta myös isot kasvit suojaavat puuskilta.

ELEGANTTI SÄLEIKKÖ

Voit kasvattaa aidan nopeasti köynnöskasveista, jos istutat kasvit laatikkoon säleikön alle. Kasviaita suojaa tuulelta ja saa koleat illat tuntumaan lämpimiltä. Tämä säleikkö on tehty eleganteista rimoista. Kasveille voi tehdä säleikön myös ruostumattomasta valuverkosta.

RAKENNUSOHJE: Helppo ja nopea puutarhasäleikkö

IRTOSEINÄT SÄÄN MUKAAN

Jos terassin katto on rakennettu tolppien varaan, tolppiin on help­ po kiinnittää va­ raseinät. Kiinnitä telttakankaasta tehdyt seinät tolppien kylkeen ja levitä ne auki tarpeen mukaan. Nämä seinät on tehty teltta­ kankaasta, jossa on läpinäkyvät ikkunat.

YKSINKERTAINEN JA KESTÄVÄ AITA

Puuaidan rakentaminen on nopeaa. Pystytä tolpat, kiinnitä ne toisiinsa kaiteilla ja laudoita ylhäältä alaspäin, jotta ylimmästä saumasta tulee tiivis.

RAKENNUSOHJE: Upea puinen aita

1. Kaiva tolpat maahan ja ruuvaa rimat kiinni tolpan molempiin kylkiin.

2. Ruuvaa tolppien päihin kaidepuu, joka ohjaa sadeveden tolppien ja laudoituksen yli.

3. Laudoita aidan sivut ylhäältä alaspäin, jotta saat ylimmän laudan tiiviisti kiinni kaiteeseen.

4. Sivele aita lopuksi puun­ suoja­aineella.

3. Lämmitä terassia kivillä ja tulella

Seinät ja katokset lämmittävät terassia iltaisin vain pari tuntia. Jos haluat jatkaa istuskelua pitempään, tarvitset jotain muuta.

Voit lämmittää terassia nuotiolla, grillillä, uunilla tai terassinlämmittimellä.

Voit käyttää apuna myös raskaita kiviä, jotka varaavat päivisin auringon lämpöä ja luovuttavat sitä takaisin pitkälle yöhön.

TERASSILÄMMITIN

Kaasu- ja sähköläm-mittimissä on paljon valinnanvaraa. Laitteen ei tarvitse lämmittää ilmaa paljon, sillä jo parin asteen lämpötilan nousu kuivattaa ilmaa ja saa sen tuntumaan lämpimämmältä.

RAUTAINEN ULKOTULISIJA VARAA LÄMPÖÄ

Tulisija hohkaa sekä miellyttä-vää tunnelmaa että lämpöä. Tulisijan voi tehdä itse raudasta. Sahaa osat isosta levystä ja ruuvaa ne yhteen. Jos haluat päästä helpommalla, tilaa valmiit osat metallipajalta.

RAKENNUSOHJE: Rakenna oma tulisija

■ Kiviseinä varaa lämpöä

Kun aurinko porottaa ja ilma on lämmin, raskaat kivet varas-toivat itseensä lämpöä. Illalla kivien varastoima lämpö vapautuu hitaasti takaisin ilmaan.

Jos terassi on talon seinää vasten tai kiveyksen päällä, kevyet seinät ja katos pitävät lämpöä yllä monta tuntia.

Voit tehdä terassista vielä lämpimämmän rakentamalla sen ympärille kaarevan kukkapenkin raskaista kivistä. Kivet ja kasvit suojaavat terassia tuulelta, ja isot kivenlohkareet varastoivat itseensä todella paljon auringon lämpöä.

RAKENNUSOHJE: Muuri terassin suojaksi

1. Rakenna kukka-penkin seinä raskaista betonikivistä. Laatta- tai kiviterassi on hyvä ja va-kaa pohja muurille. Kivet pysyvät paikoillaan, kun ladot ne eri kerroksiin limittäin.

2. Litistä kuitukangas ylimmän tiilirivin alle, ennen kuin täytät kukkapenkin mullalla. Kuitukangas estää maata huuhtoutumasta sateella terassille kivien välistä.

4. Elävää valoa ja energialamppuja

Lasituikuissa ja -kynttilöissä sekä maassa palavissa ulkotulissa on erityistä viehätysvoimaa.

Modernit led-valot valaisevat kuitenkin tehokkaammin ja ovat paljon kätevämpiä.

Ledit ovat myös ympäristö-ystävällisiä, eikä niiden asentamiseen tarvita sähkömiestä, vaan pistorasia terassin lähellä riittää.

VALAISTUS, RAJAAMINEN JA KORISTELU

Terassilla tarvitaan valaistusta, jotta näemme mitä syömme ja juomme. Valoa tarvitaan myös siksi, että näkisimme kynnykset, askelmat ja kulkutiet. Led-valoja voi käyttää terassin valaisemiseen monella eri tavalla. Ledeissä on nykyään myös lämpimiä värisävyjä sekä paljon erilaisia lamppuja ja valosarjoja.

VALOA AURINGOSTA

Helppo ratkaisu: Led-valaisimen voi yhdistää virtajohdolla aurinko-paneeliin.

LÄMPIMÄT LAMPUT JA ELÄVÄT LIEKIT

Kynttilänvalo ja öljylamput ta-kaavat hyvän tunnelman, minkä lisäksi ne lämmittävät koleaa terassia. Pienikin lämpötilan nousu kuivattaa ilmaa ja tekee terassista lämpimämmän.

■ LED on nykyaikaista valoa

Valojen sytyttäminen terassille on nykyään paljon helpompaa kuin ennen.

Se on myös paljon mukavampaa, sillä voit sytyttää niin paljon lamppuja kuin haluat. Ledit valaisevat hyvin, mutta käyttävät vain vähän virtaa ja 12 voltin lamput riittävät valaisemaan kokonaisen terassin.

Kytke valmis valosarja pistorasiaan, vedä johdot suoraksi ja asenna lamput oikeille paikoille.

1. Poraa lautaan kuppiterällä lampun kokoinen reikä. Poraa 90 asteen kulmassa, jotta saat asennettua lampun suoraan.

2. Työnnä lamppu paikalleen. Lampuissa on siivekkeet, jotka tarttuvat puuhun.

3. Asenna johdot suojaputkeen varmuu-den vuoksi. Putki ei ole pakollinen, mutta suojaa johtoja hiiriltä ja kulumiselta.

4. Yhdistä johdot 230-volttiseen muuntajaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Terassi