Terassilaudat

Höylätyistä laudoista rakentaminen on helppoa ja mukavaa.

MIHIN TERASSILAUTOJA KÄYTETÄÄN?
Terassilaudat: puuterassit ja portaat PUUTERASSIT JA -PORTAAT Terassilautojen höylätty pinta ja pyöristetyt reunat sopivat erinomaisesti sekä terassien että portaiden rakentamiseen.
Terassilaudat: penkkiPENKIT Terassilauta on hyvä ja usein halvin materiaali penkin tai muun vaakalaudoitettavan istuimen rakentamiseen.
Terassilaudat: kohopenkit ja istutuslaatikotKOHO- JA KUKKAPENKIT Terassilaudoista voi rakentaa myös koho- ja kukkapenkkien sekä kasvilavojen reunoja. Lautojen sisäpuolen voi suojata kuitukankaalla tai muovilla.

Miten terassilautoja käytetään?

Terassilaudat ruuvataan kiinni puurunkoon. Runko rakennetaan siten, että kaikki laudat ja lautojen päät saavat kunnon tuen. Runko tehdään käytännössä aina kestopuusta, sillä maan lähellä olevien lankkujen pitää kestää kosteutta. Runkopuiden välinen etäisyys riippuu lautojen paksuudesta.

Terassilaudat: Rakenna runko

On tärkeää, että runko tukee kaikkia terassilautoja.

Terassilautoja ei asenneta koskaan kylki kylkeen, vaan niiden väliin jätetään pienet raot. Veden ja sulavan lumen pitää päästä valumaan lautojen välistä. Laudat kannattaa kiinnittää runkoon välikapuloiden ja linjalangan avulla. Välikapula pitää raot suunnilleen yhtä leveinä joka paikassa, mutta linjat kannattaa suoristaa tasaisin väliajoin langan avulla.

Terassilaudat: välikapulat

Käytä välikapuloita, jotta kaikista raoista tulee yhtä leveät.

Tärkeää!

Nykyinen kestopuu ei sisällä kromia, arseenia tai kreosoottiöljyä. Vanhoja puhelinpylväitä, ratapölkkyjä tai muita myrkyllisillä aineilla kyllästettyjä puita ei saa käyttää piharakentamisessa.

Erityistä

Puuterassit pitää puhdistaa säännöllisesti levistä ja jäkälistä. Moni käyttää puhdistamiseen painepesuria, mutta kova paine ei tee hyvää pehmeille puulajeille. Puutarhaletku ja siihen yhdistetty suihkupää pesevät terassin tarpeeksi varovasti.

Terassilaudat: Siperianlehtikuusi

SIPERIANLEHTIKUUSI Lehtikuusi sopii terassilaudaksi korkean pihkapitoisuutensa ansiosta. Lehtikuusta ei ole pakko käsitellä. Käsittelemätön lehtikuusi muuttuu tasaisen harmaaksi noin vuodessa.

Terassilaudat: Vihreä kestopuu

VIHREÄ KESTOPUU Kotimainen kestopuu eli painekyllästetty puu on Suomen ylivoimaisesti yleisin terassimateriaali. Kestopuu on mäntyä ja joko vihreää tai ruskeaa. Vihreä väri tulee kyllästysaineen sisältämästä kuparista.

RUSKEA KESTOPUU Ruskean kestopuun kyllästysaine ja -tekniikka ovat samoja kuin vihreällä kestopuulla. Ruskea väri syntyy kyllästysaineeseen lisättävästä väripigmentistä. Yhtä kestävää kuin vihreä kestopuu.

Terassilaudat: Lämpökäsitelty mänty

LÄMPÖKÄSITELTY MÄNTY Lämpöpuu tehdään käsittelemällä puuta yli 160 asteen lämmössä. Lämpöpuu kestää hyvin sään vaihteluja eikä lahoa. Toisin kuin kyllästetyn puun, lämpöpuun pätkät voi polttaa.

MAALATTU KUUSI Kuusen ja männyn solurakenne on erilainen, eikä kuusta voi painekyllästää. Kuusi sopii terassilaudaksi maalattuna. Rautakaupoissa myydään harmaaksi maalattua kuusiterassilautaa.

ORGANOWOOD Ruotsalainen Organowood on molekyylitasolla muunneltua puuta. Mineraalipohjaiset aineet pitävät lahottajasienet erossa puun kuiduista. 10 vuoden lahoamattomuustakuu. Ei pala.

Terassilaudat: Kebony (mänty)

KEBONY (MÄNTY) Norjalainen Kebony on alkoholissa, lämmössä ja kovassa paineessa käsiteltyä mäntyä. Tuotteessa ei ole myrkkyjä, ja se elää vain vähän. Muuttuu ilman öljyä tai maalia harmaaksi kuten lehtikuusi.

BAMBU Hollantilaisen Moson kuumapuristettu bambu on kovaa ja kestävää terassilautaa. Kuumapuristus poistaa bambusta kasvin luonnollisen sokerin. Tuotteella on kymmenen vuoden takuu.

Mittasuhteet

Terassilautojen leveys vaihtelee valmistajasta ja mallista riippuen. Tavallinen terassilauta on 28 milliä paksu, urasta kiinnitettävä 26 milliä. Kaidepuut ovat 21-millisiä.

Tavallisimmat koot ovat:

  • 28x95 mm 28x120 mm 28x145 mm
  • 26x92 mm 26x117 mm

Muita mittoja:

  • 21x95 mm

TOIMITUS SUOSITTELEE: Käytä laseretäisyysmittaria!

Terassin rakentaminen edellyttää tarkkaa mittaamista sekä ennen urakan aloittamista että sen aikana. Mittatikusta tai rullamitasta ei ole mihinkään pitkillä etäisyyksillä. Suosittelemme, että käytät mittaamiseen laseretäisyysmittaria.

Laseretäisyysmittari on lähes välttämätön apuväline lautojen menekin laskemiseen ja runkolankkujen pituuden mittaamiseen. Voit käyttää mittaria myös terassin ristimitan mittaamiseen ja suorakulmaisuuden varmistamiseen.

Kyllä, kiitos: Näyttäkää minulle Tech-Pron uusi laseretäisyysmittari!

VIDEO: Tästä voit nähdä laseretäisyysmittarin käytössä: