Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Matala muuri suojaa puutarhassa istuvia.

Matala muuri suojaa puutarhassa istuvia.

Kiviterassin rakentaminen on raskasta mutta palkitsevaa työtä, sillä huolellisesti tehty terassi kestää pitkään. Hyvä lopputulos perustuu kunnolliseen pohjatyöhön. Tiiviin ja tasaisen alustan päälle asennetut laatat sekä suorat saumat tekevät terassista vaikuttavan kokonaisuuden.

Terassi säilyttää muotonsa vuosikaudet, kun se rakennetaan kuten tässä. Huolellinen pohjatyö varmistaa, etteivät laatat kärsi pienistä maan liikkeistä, kuivuudesta, roudasta tai sateesta.

Jos terassi perustetaan huolimattomasti, luonnonvoimat hajottavat sen muutamassa vuodessa. Terassia suojaava kiviseinä vaatii alleen yhtä vankan perustan.

Mieti tarkkaan terassin paikka

Voit ryhtyä työhön, vaikka et olisi koskaan kokeillut muuraamista tai käsitellyt kivenlohkareita. Muuri kasataan latomalla kiviä päällekäin kuin legopalikoita. Puutarhan olokolo kestää vuosia, joten sen sijaintiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Muuri antaa suojaa ja yksityisyyttä, minkä lisäksi kiviaita ja terassi varastoivat auringon lämpöä. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon paitsi vallitseva tuulen suunta, myös se, mistä aurinko paistaa aamulla ja iltapäivällä. Valmista muuria kun ei siirretä paikasta toiseen ihan noin vain.

Säilytä tasapaino

Kiviaidan korkeus on tasapainottelua hyvän tuulensuojan ja maiseman välillä. Useimmat haluavat terassin, jolta on hyvät näkymät. Samalla terassin pitäisi suojata hyvin tuulelta ja muilta häiriöiltä.

LUE MYÖS: Rakenna kestävä suojamuuri puutarhaan

Tasapainottelu maiseman ja riittävän suojan välillä ei välttämättä ole helppoa. Tämä matala suojamuuri toimii hyvin istutusten kanssa: Alimpana oleva matala kiviaita sulkee turvallisesti sisäänsä ja imee itseensä auringon lämpöä. Yläpuolella tuulessa huojuu avoimempi, kasveista koostuva suoja.

Suojamuuri voi olla myös tuki pienelle, eri tasossa olevalle kukkapenkille. Jos ylempänä oleva alue on iso, se suositellaan rakennettavaksi tiettyyn kallistuskulmaan.

LATAA KOKO ARTIKKELI ja saat rakennusohjeet askel askeleelta.