Laattaterassin voi rakentaa monella tavalla. Voit tehdä perinteisen terassin harmaista kivistä tai latoa kiveyksen värikkäistä laatoista. Voit myös etsiä käsiisi verkolla yhdistettyjä noppakiviä, joista syntyy terassin pohja ennätysajassa.

Laattaterassi numero 1: PERINTEINEN LAATTATERASSI

Stenterrasse simpel herregaardssten

Harmaista kivistä on suhteellisen helppo latoa perinteinen ja tyylipuhdas laattaterassi.

Perinteisen laattaterassin voi latoa esimerkiksi kivistä, joiden mitat ovat 14 x 21 cm. Kivet ladotaan limittäin. Suurin osa työhön käytettävästä ajasta menee pohjan tekemiseen. Kivien alle tulevan murskekerroksen tehtävä on varmistaa, että laatat pysyvät suorassa ja paikoillaan.

Murske- ja asennushiekkakerroksen tasoittamiseen pitää käyttää jonkin verran aikaa. Kun pohja on tasoitettu, laattojen latominen käy yllättävän helposti ja nopeasti.

Jos haluat perinteiseen laattaterassiin hieman särmää, voit latoa kivet vinoon. Vinokuviossa kiviä joudutaan leikkaamaan ja sovittelemaan paikoilleen hieman tavallista enemmän, mutta erilainen kuvio antaa kiveykselle ainutlaatuisen ilmeen.

RAKENNUSOHJEET: Perinteinen terassi kartanokivistä

Laattaterassi numero 2: NOPPAKIVET HELPOLLA TAVALLA

Brosten på net

Noppakivet voi latoa ennätysajassa.

25 neliömetriä valmista noppakiveystä päivässä on kova tavoite kenelle tahansa. Normaalisti siihen ei moni pysty, mutta kun kivet on yhdistetty toisiinsa verkolla, latominen sujuu nopeasti. Verkkokivet eivät tietenkään ole perinteisiä, painavia noppakiviä vaan ohuita kiviliuskoja, jotka vaikuttavat aidoilta noppakiviltä.

RAKENNUSOHJE: Kivien latominen tällä tavalla on tavallista helpompaa.

Laattaterassi numero 3: SÄRMIKÄS JÄTTITERASSI

Fliser i gårdhave terrasse flisemønster

Erimallisten ja -väristen laattojen yhdisteleminen tekee terassista ainutlaatuisen.

Jos haluat, että laattaterassisi erottuu joukosta, kannattaa tutustua laattojen laajaan muoto- ja värivalikoimaan. Jos ladot laatoista hienon kuvion, pääset tutustumaan myös muutamiin monimutkaisiin mittauksiin, sahauskulmiin ja leikkauksiin. Kuvioiden tekeminen on työlästä, mutta lopputuloksena on vaikuttava laattaterassi, josta voit olla ylpeä.

RAKENNUSOHJEET: Upea puutarha erilaisista laatoista

TARVITSETKO APUA? Käy kurssi: Neuvoja hyvän alustan tekemiseen ja perustekniikoiden opetteluun