Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Terassin rakentaminen on raakaa työtä

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Puurtaminen kuitenkin palkitaan! Tarkkojen työohjeidemme ansiosta saat parissa päivässä valmiiksi hyvännäköisen ulkoilmakeitaan, joka kestää ja palvelee vuodesta toiseen.

Johdanto

Kun työn palkaksi tarjoutuu mahdollisuus nauttia ulkoilmaelämästä omalla kauniilla, suojaisella terassilla, parin päivän konttaaminen ja kantaminen on kaiken vaivan arvoista. Lisäksi se on joskus myös välttämätöntä, sillä pihalle ei aina voi tuoda raskaita koneita niitä töitä varten, joita unelmaterassin rakentaminen edellyttäisi.

Tässä artikkelissa näytämme, kuinka loihdit vanhan, ränstyneen kukkapenkin tilalle hyvännäköisen terassin ilman moottorikäyttöisiä työkaluja.

Työ vaatii kuitenkin riuskaa asennetta ja työtä:

• Suuri määrä kasvien juurakoita pitää raivata pois.
• Noin 7 tonnia maa-ainesta on kaivettava ylös ja kuljetettava muualle.
• Paikalle on ajettava 7,5 tonnia soraa.
• Miltei 2 tonnin pihakivikuorma on tuotava paikalle ja kivet on ladottava.
• Melkoinen pino reunakiviä pitää leikata sopivankokoisiksi.

LUE LISÄÄ: Siistit laatat laattaleikkurilla

Tulos on kuitenkin vaivan väärti!

Työn iloa!

Ohjeet

Poista maa ja juuret

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Luvassa on paljon työtä, ennen kuin päästään asentamaan pihakiviä talon vierustalle. Moottorilla toimivista laitteistakaan ei ole mitään apua, sillä pihaan ei pääse koneilla. Joudumme siis poistamaan pensaat ja juuristot käsivoi-min. Tämän jälkeen on kaivettava ja kul-jetettava maa-aines pois, jotta terassille saadaan tehtyä hyvä alusta.

Maa-ainesta on poistettava noin 30 cm:n syvyyteen asti tämänkaltaista terassia rakennettaessa. Pystytä päällys-tettävän alueen ympärille kepit jo nyt, niin voit tarkistaa, että poistat maaainesta tarpeeksi ja saat alustasta jokseenkin tasaisen.

1

Kunnon pusikkoa! Tältä näyttää, kun ruohikko on saanut kasvaa vapaasti. Tähän kohtaan on jo pitkään ollut suunnitteilla jotakin, joten alue on saanut rehottaa vapaasti.

2

Tartumme työhön lapiolla ja talikolla sekä sähkökäyttöisellä pensas leikkurilla. Sillä saa hyvin poistettua suu-rimman osan maan pinnalla olevista kasveis ta, jolloin maata on helpompi kaivaa.

3

Hankalat juuristot vivutaan ylös. Jos alueella on hankalasti poistettavia juuristoja, voit käyttää apuna pitkää lautaa. Työnnä se syvälle juurien alle ja aseta laudan alle pari kiveä, niin voit painaa lautaa kiviä vasten ja vivuta juuristot ylös.

4

Alue on lopulta raivattu kasvil li-suudesta puhtaaksi. Pois kuljetet-tavia oksia ja juuristoja kertyi iso kasa. Maaainesta päästään viimein kaivamaan pois.

5

Nyt päästään kaivamaan ja poista-maan maa-ainesta. Ylin maa kerros on poistettava koko alueelta, noin 30 cm:n syvyyteen asti, jotta pohjamurskeelle, tasoitushiekalle ja kiville on tilaa.

6

Työnnä kepit maahan terassin ym-pä rille ja tarkista, kuinka paljon maa ta olet poistanut. Tarkista myös, että olet pois-ta nut sitä yhtä paljon joka puo lelta, jotta alus tasta tulee mahdollisimman tasainen. Tämä helpottaa murskeen levittämistä.

Työstä alusta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Uusi alusta rakennetaan ensin 15 cm paksusta kantavasta murskekerrok-sesta, joka tärytetään levytäryttimellä. Tämä on ainoa iso kone, jota hankkeessa käytetään, mutta se on välttämätön, jotta alusta saadaan tampattua mah-dollisimman lujaksi.

Tampatun murskekerroksen päälle levitetään noin 10 cm:n kerros tasoitus-hiekkaa. Sitä pitää olla sen verran, että hiekkapinta voidaan lanata tasaiseksi. Alustan on oltava täysin tasainen, ennen kuin kivet asennetaan, ja sen tulee olla samassa tasossa terassia tukevien kivien kanssa. Varmista, että maapinnan kaato johtaa sadeveden talolta poispäin.

1

Täytä alue kantavalla murskeella. Murskekerroksen pitää olla 15 cm korkea ja mahdollisimman tasainen.

2

Tamppaa alue huolellisesti levytäryttimellä, jotta se tiivistyy mahdollisimman hyvin, eivätkä kivet ala liikkua. Aja alue pariin kertaan ristiin rastiin.

3

Levitä murskeelle tasoitushiekkaa. Hiekkakerroksen korkeus on noin 10 cm ja se levitetään mahdollisimman tasaisesti. Hiekkaa tulee olla sen verran, että pinta voidaan lanata oikeaan tasoon. Aja alue jälleen levytäryttimellä pariin kertaan.

4

Merkitse kivien haluttu korkeus-taso. Tämä uusi terassi saatetaan nykyisen päällysteen tasoon, joten mitta otetaan siitä. Kun teet kulmakeppeihin merkit, voit helposti mitata, kuinka paljon hiekkapintaa on lanattava ja tasoitettava.

5

Koesovita kiviä tarvittaessa. Asennus sujuu nopeasti ja takaa, että tiedät tarkalleen, mihin tasoon kivet on asen nettava. Aseta kivi hiekkapedille ja naputa se oikeaan tasoon. Nyt voit tarkistaa hiekkatason kiristetyn narun avulla.

6

Työstä alustaan kaato. Tämä on tärkeää, jotta vesi valuu talolta pois-päin. Kiristä naru keppien väliin. Kaato tehdään laskemalla narua toisessa päässä niin, että päällysteestä saadaan hieman viisto. 1-2 cm/metrillä riittää kaatomääräksi.

7

Paina hiekkaan ohjaimet, joiden avulla voit oikaista pinnan. Me käytämme rautaputkia, jotka kaivamme kivien tasoa vastaavaan syvyyteen. Kun siirrät putkia, täytä niiden jättämät urat hiekalla ja taputtele pinta tasaiseksi lapiolla.

8

Vedä ohjainta hiekkapintaa pitkin tai käytä pitkää suoraa lautaa ja keppei hin kiristettyä narua apuna. Ylimääräinen hiekka poistetaan, kun sitä kasaantuu liikaa. Tässä alusta oikaistaan useaan kertaan.

Asenna kivet

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt voidaan asentaa kivet eli vihdoinkin päästään hankkeen mukavaan vaiheeseen!

Kivet asennetaan perinteiseen malliin käyttäen nk. tiililadontaa. Näin kivet asettuvat vakaasti, eivätkä ne pääse niin helposti liikkumaan.

On helpointa ensin asentaa kaikki kokonaiset kivet ja leikata vasta lopuksi reunoille tarvittavat vajaat kivet. Jos terassin ympärillä ei valmiiksi ole reu-noja, joihin sen voi tukea, työstä terassin ympärille kiveys, jotta päällyskivet eivät ala liikkua. Lue lisää reunakiveyksistä osoitteessa www.teeitse.com.

1

Asenna kivet. Asenna ensin koko alueen ympärille reunus ja sitten muut kivet limittäin toisiinsa nähden (ns. tiili-ladonta). Kivet on nopeampi asentaa, kun alusta on kunnolla oikaistu.

2

Tarkista säännöllisesti, että riveistä tulee suorat asettamalla ohjainkisko uloimman rivin linjaan. Voit käyttää myös pitkää, suoraa lautaa.

3

Oikaise riviä, jos se ei ole suorassa. Voit oikaista mahdollista vinoutta kääntämällä kiviä hieman lapiolla.

4

Oikaise loput alustasta. Koko aluetta ei kannata oikaista kerralla, koska alustalla joutuu kulkemaan paljon. Jaa alue kahteen osaan, ja oikaise ensin toinen ja asenna sen alueen kivet. Työstä sitten loppualue.

5

Leikkaa lopuksi reunoille tulevat kivet. Asenna ensin kokonaiset kivet ja leikkaa sitten reuna-aukkoi hin tulevat kivet kerralla. Työ sujuu helpoi ten kivileik ku-rilla, mutta voit käyttää myös kulma hioma-konetta. Täytä saumat saumahiekalla.

Materiaalit

• Pihakiviä
• Kantavaa mursketta
• Tasoitushiekkaa
• Saumahiekkaa
• Narua

Erikoistyökalut

• Levytärytin, 80 kg
• Kivileikkuri
• Ohjainkisko (tai pitkä suora lauta)

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Terassin rakentaminen on raakaa työtä
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin