6 vastausta asiantuntijalta

Onko liuskekivikatto hyvä? Voinko leikata pyökkiaidan nyt? Pilaako aurinko komposiitin? Lue asiantuntijan neuvot muutamiin hyviin kysymyksiin!

Onko liuskekivikatto hyvä?

Liuskekivikaton rakentamista kannattaa harkita huolellisesti. Liuskekivi on kallista, mutta toisaalta liuskekivikatto kestää jopa sata vuotta.

Jos raha ei ole este, harkitse, sopiiko musta kivikatto talon tyyliin ja asuinalueelle. Liuskekiveä on käytetty Suomessa lähinnä arvorakennuksissa, joten liuskekivikatto voi näyttää oudolta tavallisella omakotialueella.

Kivikatot ovat painavia, joten ne vaativat alleen jykevät rakenteet. Voi olla, ettei talon katto kestä liuskekiven painoa.

Pitääkö pyökkiaita leikata nyt?

Pyökkiaidan paras leikkausaika on loppukesällä tai alkusyksyllä. Jotkut lehtipuuaidat voi leikata kaksikin kertaa kesässä, jos ne kasvavat kovaa vauhtia. Pyökkiä ei kuitenkaan kannata leikata kasvukauden alkupuolella, sillä puussa virtaa paljon mahlaa. Jos oksia leikataan liian aikaisin, mahla vuotaa oksantyngistä ja puu voi kuivua kuoliaaksi.

Leikkaa oksat terävällä pensasleikkurilla, jotta aidasta tulee suora ja siisti, eikä mahlaa vuoda tarpeettomasti.

Hapertuuko komposiitti auringossa?

Ei. Ultraviolettisäteily voi haalistaa komposiittia, mutta se ei vaikuta materiaalin kestävyyteen. Jos haluat estää komposiittilautojen haalistumisen, voit käsitellä laudat kyllästysaineella.

Kolme litraa ainetta maksaa noin 90 euroa. Aine on melko kallista, mutta sitä kannattaa käyttää, jotta terassi pysyy siistin näköisenä.

Millä ikkunan alapuoli kannattaa saumata?

Silikonia on helppo käyttää, ja se sopii täydellisesti ikkunoiden ja ovien alapuolten saumaamiseen. Muista käyttää ikkunan väristä silikonia, sillä silikonia ei voi maalata.

Rautakaupoissa on paljon erilaisia silikoneja sekä ulko- että sisäkäyttöön. Ikkunan alapuolen saumaamiseen tarvitaan rakennussilikonia, joka kestää kosteutta.

Saanko maalata naapurin seinän?

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan omistajan on pidettävä rakennus sellaisessa kunnossa, ettei se rumenna ympäristöä. Vastuu on siis naapurin. Valitettavasti laki ei ole yksiselitteinen siinä, mikä rumentaa ympäristöä. Suosittelemme keskustelemaan asiasta naapurin kanssa.

Ellei puhe auta tai naapuriin ei saa yhteyttä, voit toimittaa naapurille asiasta kirjallisen huomautuksen ja ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan.

Pienet laatat pieneen huoneeseen?

Ei välttämättä. Isot laatat voivat näyttää todellista suuremmilta pienessä huoneessa, mikä tekee huoneesta rauhallisen tuntuisen. Pienessä kylpyhuoneessa voi käyttää isoja, esimerkiksi 30x60 sentin kokoisia laattoja. Isoissa laatoissa on se hyvä puoli, että niiden viereen voi asentaa pitkän kaivon. Se tarkoittaa, että lattian kaadon voi tehdä vain yhteen suuntaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Uutta toimitukselta