Paikkaa paneelikaton kolot ja halkeamat

Löytyykö kattoon aikoinaan asennettujen kipsilevyjen alta vanha paneelikatto? Tai ovatko paneelit jo liian kuluneen näköisiä? Asialle on siis tehtävä jotakin. Tarvitaan 2–3 päivää aikaa ja hieman työvoimaa. Seuraavassa ohjeet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
70 euroa

Johdanto

Mitä pitäisi tehdä, kun olohuoneen kipsi-katto vaurioituu ja sen alta paljastuukin hieno vanhanajan helmipaneelikatto? Levyt voi ottaa pois ja palauttaa vanhan katon menneisyyden loistoon.

Kun levyt on poistettu, näkyvillä on tukuittain pieniä nauloja, naulanreikiä ja lohkeillutta maalia. Jäljet pitää tasoittaa akryylitasoitteella, joka sopii puun kanssa käytettäväksi. Tämän jälkeen katto hiotaan ja pestään.

Lautojen välisiin rakoihin tehdään joustavat saumat, jotka antavat myöten lautojen laajentuessa ja kutistuessa. Kun saumat ovat valmiit, on jäljellä vain katon maalaus.

ONGELMA
Vanhojen kipsilevyjen alta paljastui hieno helmipaneelikatto.

RATKAISU
Katto pitää hioa, tasoittaa ja maalata. Yksinkertainen mutta työläs ratkaisu.

Käytä kattoon vesiliukoista maalia. Se ei haise niin paljon ja kuivuu paljon nopeammin kuin alkydimaali.

Vie aikaa

2-3 päivää (sis.kuivumisajan).

Hinta

Noin 70 € riippuen katon pinta-alasta.

Vaikeusaste

Paneelikattoa ei ole hankala korjata. Tehtävä on kuitenkin raskas hankalan työasennon vuoksi.

Ohjeet

01
Tee näin 5 Vaihe

1

Poista kaikki listat katonrajasta. Kaikki listat on poistettava ennen katon hiontaa, olivatpa ne sitten vanhoja varjo-listoja tai, kuten kuvassa, kipsilevyjen ja seinän liitoskohdan peittäviä kattolistoja.

2

Poista naulat, ruuvit ja koukut. Kannat rikkovat hiomapaperin, mutta vielä tärkeämpi seikka on se, että ne näkyisivät muuten, vaikka katto maalattaisiin kuinka moneen kertaan.

3

Tasoita kaikki reiät. Käytä akryyli-tasoitetta, joka joustaa hieman, jotta tasoite ei irtoa puupinnasta puun eläessä ilman kosteusvaihteluiden mukaan. TÄRKEÄÄ! Valitse tasoite, jota voi hioa ja jonka pinnan voi maalata.

Katon hiontaa helpottaa pitkään varteen kiinni-tetty hiomatyökalu.

4

Täytä sauma joustavalla saumamassalla. Paneelikatto elää sauma-kohdista paljon vuoden aikana, joten akryyli-massa ei sovi tähän tarkoitukseen. Käytä joustavaa saumamassaa. Sitä ei voi hioa, joten silota pinta märällä sienellä saman tien.

5

Maalaa katto lopuksi. Jos kattopinta on käsittelemätön, levitä sille ensin oksalakkaa ja pohjamaalaa sen jälkeen. Sivele pintamaalia kahteen kertaan. Valitse pesunkestävä kiiltoaste (eli puolikiiltävä).

Jos katto on maalattu aiemmin, välimaalaus ja loppumaalaus riitttävät.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Puukatto