Puukatto

Löydät näiltä sivuilta ohjeita ja neuvoja puukaton rakentamiseen ja remontointiin.

  Puukatto – helppo ja perinteinen vaihtoehto

  Monessa omakotitalossa on puukatto. Paneelit voivat olla alkuperäisiä tai jälkikäteen asennettuja.

  Kattopaneelien leveys vaihtelee kymmenen sentin molemmin puolin. Paneelien asentaminen on helppoa, jos sekä paneelit että koolauslaudat ovat suorassa. Paneeleita on kuitenkin vaikea saada ponttiin, jos koolauslaudat ovat eri tasolla tai paneelit ovat vääntyneet kieroiksi.

  Paneelikaton maalaaminen

  Tummunut paneelikatto ei ole kaikkien mieleen. Vanhaa paneelikattoa ei ole pakko purkaa, sillä sen voi maalata valkoiseksi. Toinen vaihtoehto on käsitellä puukatto valkoiseksi lipeällä.

  Paneelikaton maalaamisessa pitää nähdä jonkin verran vaivaa, jotta lopputulos näyttää hyvältä. Kattoon jää helposti pieniä maalittomia kohtia, ellei rakoja tasoiteta ennen maalaamista. Maalattu katto pysyy kunnossa pitkään, kun se käsitellään ennen maalin levittämistä.

  Puukatto pitää puhdistaa, tasoittaa ja hioa ennen maalaamista, jotta lopputuloksesta tulee siisti ja kestävä.

  LUE TEE SE ITSE -OHJEET: Puukaton maalaaminen

  Lipeällä käsitelty puukatto

  Lipeäkäsittely on hyvä vaihtoehto, jos haluat valkoisen katon ja säilyttää puun ulkonäön. Se on helpompaa kuin maalaaminen, sillä rakoja ei tarvitse tasoittaa ennen käsittelyä. Katto pitää kuitenkin pestä ennen lipeän levittämistä. Voit kysellä sopivaa tuotetta maalikaupoista.

  Varaudu siihen, että puu pitää käsitellä useaan kertaan, jotta siitä tulee vaaleaa.

  Paneelikaton hinta

  Paneelit on helpointa maalata ennen kiinnittämistä. Kaupoissa on myös valkoiseksi maalattuja paneeleja. Kattopaneelien hinnat vaihtelevat tuotteen mukaan, mutta useimmat paneelit maksavat 15-40 euroa neliöltä.