Ota ullakko käyttöön - saat paljon lisää tilaa

Jos tarvitset lisää tilaa ja talossasi on käyttämätön ullakko, älä etsi kauempaa. Ullakolla on paljon mahdollisuuksia, vaikka seinät olisivat vinot.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 viikkoa
Hinta
3500 euroa

Ullakolle voi rakentaa monta neliötä lisää tilaa, vaikka siellä on pelkkiä vinoja seiniä.

Johdanto

Kylmän ullakon muuttaminen mukavaksi huoneeksi on iso urakka. Tässä jutussa kerrotaan, mitä kattorakenteilta vaaditaan unelman toteuttamiseksi.

Myös valonlähteisiin kannattaa kiinnittää huomiota alusta asti. Riittävätkö sähkövalot, vai haluatko saada kattoon ikkunoita? Muista huolehtia myös hyvästä ilmastoinnista, jotta eristeet eivät kerää kosteutta.

Näytämme, miten tartut työhön ja saat upean ja käytännöllisen huoneen.

Perusteelliset vaihe vaiheelta -ohjeet sisältävät:

 • katon eristäminen
 • höyrynsulun asentaminen
 • puurungon rakentaminen kipsilevyjä varten
 • kipsilevyjen asentaminen
 • seinien hiominen ja tasoittaminen

Saat myös materiaalilistan.

Ullakolla on monta neliötä tilaa, vaikka se on kokonaan harjakaton alla.

Moni haaveilee lisätilasta, mutta joskus sen saamiseksi pitää nähdä vaivaa tai käyttää luovuutta.

Tämän talon asukkaat löysivät lisätilaa harjakaton alta, jossa oli melkein tyhjä, 20 neliön kokoinen ullakko. Seinissä ja katossa ei kuitenkaan ollut eristeitä, joten asialle piti tehdä jotain, jotta tilaa voi käyttää vuoden ympäri.

Katon rakenne ratkaisee sen, kuinka helposti kylmän ullakon voi muuttaa lämpimäksi tilaksi. Jos kattoristikot estävät huoneen rakentamisen, ota yhteyttä rakennesuunnittelijaan. Saat käsityksen siitä, mitä huoneen rakentaminen vaatii ja onko se ylipäätään mahdollista.

Kaikki katon rakennetta koskevat asiat pitää selvittää huolellisesti, ennen kuin aloitat raken­ tamisen. Ota huomioon myös se, tarvitaanko kattoon tai sivuseinille ikkunoita.

Eristäminen sekä höyrynsulun ja kipsilevyjen asentaminen on sen verran helppoa, että kokenut tee se itse -rakentaja voi tehdä sen itse.

Ohjeet

01
Eristä katto 9 Vaihe

Katto pitää eristää kunnolla, jotta ullakon voi ottaa käyttöön. Muuten katon alla on liian kylmä talvella ja liian kuuma kesällä. Rakentamismääräykset kertovat, kuinka paljon eristeitä tar-vitaan. Ota selvää eristepaksuuksista ja eri eristeiden tehokkuudesta heti suunnittelun alkuvaiheessa.

Tämä katto eristetään villalevyillä, jotka leikataan sopiviksi ja painetaan kattoristikoiden. Villalevyistä tehdään hieman liian isoja, jotta ne eivät putoa. Eristä putkien ympäristöt tarkasti ja varmista, ettei levyjen väliin jää rakoja, joista lämpö karkaa ulos.

1

Mittaa ristikoiden väli. Leikkaa eristeistä hieman isompia paloja, jotka pysyvät paikallaan ristikoiden välissä.

2

Tee villalevyistä 1-2 senttiä isompia kuin ristikoiden väleistä. Eristeiden pitää pysyä paikoillaan, mutta niitä ei saa painaa liian tiiviiksi. Villalevyt kannattaa leikata oikealla eristysveitsellä.

3

Älä unohda sähköjohtoja tai ilmastointi­ putkia eristeiden sisään. Vedä ne huoneen puolelle ja varmista, että eristeet ovat niiden ympärillä mahdollisimman tiiviisti.

4

Paina eristelevyt ristikoiden väliin. Muista käyttää hanskoja, hengityssuojainta ja suoja­ haalaria, jotta villan pöly ei pääse iholle tai hengityisteihin. Kutina muuttuu sietämättömäksi, jos yrität tulla toimeen ilman suojavarusteita.

5

Vanhan katon rakenteet eivät ole aina kovin säännöllisiä, joten saatat joutua muotoilemaan villalevyjä. Asenna eristeet huolellisesti ja tiiviisti, mutta älä paina niitä kasaan.

6

Eristä myös katon harja. Kurkihirren ylä-puolta voi olla vaikea eristää, mutta katon ylin kohta pitää eristää erittäin huolellisesti.

7

Voit leikata eristeet esimerkiksi linjarin tai suoran laudan avulla. Ohjaimesta on hyötyä etenkin kapeiden suikaleiden leikkaamisessa.

8

Eristä kaikki reunat huolellisesti, jotta mihinkään ei jää lämpöä vuotavia kohtia.

Hyvä tuuletus ehkäisee kosteusvahinkoja

Ilman pitää päästä kiertämään eristeiden yläpuolella, jotta rakenteiden läpi vuotava kosteus ei jää katon rakenteisiin. Jos kosteus ei pääse tuulettumaan ulkoilmaan, se tiivistyy vedeksi ja lahottaa katon ennen pitkää.

Tuuletusraon pitää olla vähintään 50 milliä korkea, mutta se saa olla korkeampikin. Ilma kulkee yleensä alaräystäältä harjalle ja menee ulos tuulettuvan harjan tai päätykolmiossa olevan tuuletusritilän kautta.

Kuvassa näkyy katon rakenne kerroksittain. Tuuletusrimat ovat yleensä lappeen suuntaisesti.

02
Asenna höyrynsulku 7 Vaihe

Eristämisen jälkeen kattoon asennetaan höyrynsulkumuovi. Sen pitää olla tiivis, jotta rakenteisiin ei kerry kosteutta.

Höyrynsulkumuovin kaistaleet asennetaan limittäin, ja niiden sau-mat teipataan. Voit kiinnittää muovin ristikoihin hakasilla. Se on nopeaa ja tehokasta.

Päätyseinä pitää pohjustaa ennen muovin asentamista, jotta siinä oleva erikoisliima tarttuu kunnolla kiinni.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

1

Leikkaa höyrynsulkumuovista yhtä pitkiä kaistaleita, jotka yltävät harjalta lattiaan. Varo, ettei muoviin tule reikiä. Muovia on helppo leikata mattoveitsellä tai saksilla.

2

Kiinnitä höyrynsulkumuovi ristikoihin hakasilla. Aloita ylhäältä ja jatka alaspäin. Asenna niitit noin 20 sentin välein.

3

Limitä muoveja vähintään 10 sentin verran. Limitys pitää huolen siitä, että höyrynsulusta tulee tiivis. Muovissa on yleensä limittämistä helpottava merkkiviiva.

4

Tiivistä saumat erikoisteipillä. Jotkut höyrynsulkuteipit on tarkoitettu muovien välisiin saumoihin, toiset reunojen liimaamiseen.

5

Pohjusta rapattu päätyseinä, jotta muo-vin liima tarttuu kunnolla kiinni huokoiseen alustaan. Levitä pohjustetta reunalle ja noin 10 senttiä seinän puolelle. Anna sen kuivua noin 2-3 tuntia.

6

Liimaa muovin reuna kiinni reunateipillä. Irrota suojapaperi sitä mukaa, kun liimaat teipin kiinni, jotta teippi ei tartu kiinni mihin sattuu.

7

Isot pinnat on peitetty höyrynsulkumuovilla. Muovit pitää vielä kiinnittää ikkunan ympärille, mutta se on helpompi tehdä siinä vaiheessa, kun kipsilevyjen kiinnittämiseen tarkoitetut poikkirimat ovat paikoillaan.

03
Rakenna runko kipsilevyille 6 Vaihe

Höyrynsulun päälle asennetaan poikittaiset rimat kipsilevyjen kiinnittämistä varten. Rimat asennetaan tiheästi 20 sentin välein, jotta pinnasta tulee varmasti suora.

Rimat sahataan katkaisu- ja jiiri-sirkkelillä, jolla voi sahata viistoon. Katon ja seinän saumaan tulevien rimojen päät pitää sahata viistossa kulmassa, jotta liitoksesta tulee siisti.

1

Mittaa poikkirimojen paikat. Seinän alaosaan tulee 40 senttiä korkea suora osuus, jonka jälkeen seinä muuttuu vinoksi. Alin rima asennetaan 40 sentin päähän lattiasta.

2

Asenna rimat 20 sentin välein. Voit tehdä apukapulan ja käyttää sitä rimojen välissä, jotta et joudu mittaamaan jokaisen riman paikkaa erikseen.

3

Rimojen pitää olla suorassa, jotta kipsi­ levyseinästä tulee tasainen. Tarkista tiheästi pitkällä vatupassilla, ettei seinässä ole mutkia.

4

Kiinnitä rimat ruuveilla. Tarkista linjarilla tai vatupassilla, että rimat ovat suorassa. Voit säätää rimoja syvyys suunnassa vään­ tämällä ruuveja syvemmälle tai lähemmäs pintaa.

5

Sahaa kattorimojen päät viistossa kulmassa, jotta saat asennettua ne siististi vinojen seinien väliin. Keskelle kannattaa tehdä suora osa, jotta seinät eivät jatku aivan harjalle asti.

6

Tarkista seinän suoruus pitkällä vatu­ passilla. Rimojen on tarkoitus muodostaa tasainen alusta. Voit säätää rimoja ylemmäs tai syvemmälle löysäämällä tai kiristämällä ruuveja.

04
Asenna kipsilevyt 12 Vaihe

Kipsilevyjen asentaminen kannattaa aloittaa hankalista paikoista. Kun ne on levytetty, suorien pintojen levyttämi­ nen sujuu nopeasti.

Näihin seiniin asennetaan märkätila­ kipsilevyt, jotka ovat tavallisia kipsi­ levyjä vahvempia. Kipsilevyt asenne­ taan limittäin, jotta rakenteesta tulee vahvempi eivätkä saumat näy niin selvästi.

1

Mittaa ikkunan viereen tulevat palaset. Ikkunan viereisiin levyihin tulee lovia, jotka pitää ottaa huomioon. Levyttäminen kannattaa aloittaa vaikeista paikoista.

2

Tee kipsilevynpalat. Voit sahata ikkunan kohdalle loven pistosahalla ja siistiä pinnat tarvittaessa mattoveitsellä.

3

Ruuvaa ikkunan alapuolinen levy kiinni, kun olet säätänyt koolausrimat kohdilleen. Kiinnitä levy kipsilevyruuveilla. Katkaise levy vasta, kun alla oleva seinä on valmis.

4

Älä ruuvaa kipsilevyruuveja liian syvälle. Ruuvin kanta ei saa mennä pintapahvin läpi. Voit käyttää apuna syvyysrajoitinta.

5

Leikkaa kipsilevy ikkunan reunalle. Levyn leikkaaminen ei onnistu yleensä heti, vaan sitä pitää sovittaa paikalleen monta kertaa. Kiinnitä levy rimoihin kipsilevyruuveilla.

6

Kipsilevyt on helppo leikata pienen linjarin avulla. Mattoveitsen terän pitää mennä vain pintapahvin läpi.

7

Taita kipsilevy poikki, kun pintapahvi on leikattu rikki. Siirrä irrotettava osa pöydän reunan yli, ota levystä luja ote ja taita alaspäin.

8

Leikkaa taustapahvi poikki ja irrota ylimääräinen palanen.

9

Asenna kipsilevyruuvit suoraan linjaan levyn reunasta toiseen. Älä kiinnitä levyjä ensin nurkista ja sitten reunoilta vaan asenna ruuvit järjestyksessä rima kerrallaan.

10

Asenna levyt limittäin, jotta saumat eivät tule samaan linjaan. Limittäminen tekee rakenteesta vahvemman.

11

Asenna viimeiset levyt päätyä vasten. Ruuvaa levy kiinni noin 10 sentin välein.

12

Leikkaa ylimääräiset pois. Levyt on helpompi asentaa ikkunan viereen ylipitkinä ja leikata sopiviksi, kun ne ovat paikoillaan.

05
Tee pääty 3 Vaihe

Myös rapattuun päätyseinään pitää asentaa eristeet ja kipsilevyt. Päätyä vasten tehdään teräsrunko.

Teräsrangat eristetään takaa, ennen kuin ne kiinnitetään seinään. Eristys­ nauha vaimentaa myös ääntä.

Uuden ja vanhan päätyseinän sauma­ kohdasta pitää tulla siistin näköinen. Kiinnitä huomiota siihen, että levyt ovat samassa linjassa, jotta saat sau­ mattua raon piiloon.

1

Katkaise teräsrangat sopiviksi. Liimaa rankojen taakse vaahtomuovi kaistaleet, jotka eristävät ääntä.

2

Kiinnitä teräsrangat päätyyn. Seinän alareunaan asennetaan tukeva ranka. Sivu­ seiniä vasten asennettavat rangat kiinnite­ tään kipsilevyjen takana oleviin rimoihin.

3

Kokeile, onko uusi levy samassa linjassa portaikon kipsilevyn kanssa. Saumasta tulee mahdollisimman siistin näköinen, kun levyt ovat samassa tasossa.

06
Tasoita ja hio 8 Vaihe

Kipsilevyseinästä tulee siisti ja tasai­ nen, kun ruuvinreiät ja levyjen väliset saumat tasoitetaan. Tasoitetta pitää levittää ja hioa monta kertaa, ennen kuin pinnasta tulee suora. Voit hioa seinän isolla epäkeskohiomakoneella tai varsihiomakoneella, joka yltää helposti kattoon asti.

Jos kipsilevyseinässä on ulkonurkkia, niihin kannattaa asentaa kulmasuoja­ listat. Kipsilevyt ovat niin pehmeitä, että ulkonurkkiin tulee helposti koloja.

1

Levitä saumoihin ja ruuvinreikiin kipsi­ tasoitetta. Käytä apuna teräslastaa, ja täytä ruuvinreiät pienellä lastalla. Levitä tasoite mahdollisimman tasaisesti.

2

Levitä ulkonurkkaan tasoitetta, paina kulmasuojalista kiinni siihen ja peitä lista toi­ sella kerroksella tasoitetta. Levitä tasoitetta reilusti ja hio pinta siistiksi myöhemmin.

3

Leikkaa kulmasuojalistat sopivan pitui-siksi. Jos ulkonurkkaa ei vahvisteta, siihen tulee helposti koloja.

4

Kiinnitä kulmasuojalistat. Paina niitä nurkkaa vasten, kunnes tasoitetta pursuaa reikien läpi.

5

Peitä listat tasoitteella. Kulmasuojalistat pitävät nurkat ehjinä ja tekevät niistä lisäksi suorat ja terävät.

6

Hio seinät, kun tasoite on kuivunut vuoro­ kauden ajan. Näin isojen pintojen hiomiseen kannattaa käyttää isoa hiomakonetta. Voit käyttää varsihiomakonetta, mutta muista suojavarusteet.

7

Käy koko seinä läpi tasoitteen kanssa. Pinnasta tulee siisti, kun se tasoitetaan vähintään kahteen kertaan. Näihin seiniin asennetaan lopuksi lasikuitutapetti.

8

Työn raskaimmat vaiheet on tehty, ja olut on paikallaan. Seinät pitää vielä pinnoittaa lasikuitutapetilla ja maalata valkoisiksi.

Materiaalit

 • Eristelevyt, 200 mm
 • Höyrynsulku + teippi
 • Rimoja, 21x45 mm
 • Puuruuveja, 4x60 mm
 • Kipsilevyruuveja, 3,9x45 mm
 • Märkätilakipsilevyjä, 12,5 mm
 • Tasoitetta
 • Tartuntapohjustetta
 • Kulmasuojalistoja

Erikoistyökalut

 • Eristysveitsi
 • Kipsihöylä
 • Niittejä
 • Syvyysrajoitin
 • Teräslasta

Vie aikaa

3-4 viikkoa.

Hinta

Noin 3500 euroa ilman ikkunoita.

Vaikeusaste

Iso urakka, johon kannattaa ryhtyä vain siinä tapauksessa, että olet kokenut rakentaja.

Piirustus

Tarkista katon rakenne

Tärkein edellytys sille, että ullakosta voi tehdä huoneen on se, että katon alla on tarpeeksi tilaa. Se riippuu ennen kaikkea siitä, millaiset kattoristikot talossa on. Jos talossa on avoimet kehäristikot tai mansardiristikot, ullakon voi ottaa käyttöön katon rakenteita muuttamatta. Jos talossa on sen sijaan saksiristikot tai harjaristikot, katon alapuolelle ei mahdu kovin isoa huonetta. Katon rakenteita ei saa muuttaa omin päin, vaan muutoksista pitää tehdä aina suunnitelmat ja laskelmat.

Kysy neuvoa rakennesuunnittelijalta, ennen kuin suunnittelet remonttia kovin pitkälle. Muista, että tarvitset suunnitelmat myös kattoikkunoiden tekemiseen ja rakenteen vahvistamiseen, jos aiot katkaista ristikon ison ikkunan tieltä. Noudata aina asiantuntijoiden neuvoja.

Tarkista katon rakenne

Video

Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

Kipsilevynurkan vahvistaminen

Iskunkestävät kulmasuojalistat vahvistavat nurkat

Näin käytät varsihiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät isoa ja tehokasta varsihiomakonetta seinien ja kattojen viimeistelyyn. Pitkän varren ansiosta koneella voi työskennellä lattialta. Ilman telineitä hiominen säästää paljon aikaa ja voimia.

Asenna eristeet tarkasti

Vinkit & niksit

Paljon vaihtoehtoja viimeistelyyn

Kipsilevyseinät voi viimeistellä monella tavalla. Helpoin tapa on maalata seinät. Niihin voi myös asentaa lasikuitutapetin tai pienikuvioisemman lasikuitukankaan, joka tekee pinnasta sileän ja eleettömän.

Tavallisessa, ruutukuvioisessa lasikuitutapetissa on enemmän eloa. Voit käyttää valmiiksi pohjamaalattua lasikuitu tapettia, jos haluat päästä helpommalla. Pohjamaalattu lasikuitutapetti pitää maalata pintamaalilla yhteen tai kahteen kertaan.

Voit pinnoittaa kipsilevyt myös tapetilla. Rautakaupoissa, verkkokaupoissa ja maalausliikkeissä on loputon valikoima erilaisia kuoseja, joista voit valita mieleisesi mallin. Väri­ ja kuviovaihtoehdoista ei ole pulaa.

Lasikuitukangas

Lasikuitutapetti

Tapetti

Kätevät kipsityökalut

Kipsilevyjen asentamisessa kannattaa käyttää hyödyksi erikoistyökaluja. Niistä on hyötyä varsinkin siinä tapauksessa, että levyjä on paljon ja työskentelet yksin.

KIPSIHÖYLÄ siistii levyjen reunat tasaisiksi. Lisäksi höylällä voi leikata kipsilevystä pieniä suikaleita suoraa linjaa pitkin. Tukevasta kahvasta saa hyvän otteen.

PURISTIN pitää kipsilevyn kiinni rimoissa sen aikaa, että levy ruuvataan kiinni. Työkalua on helppo käyttää ja siirrellä, ja siitä on hyötyä yksin työskentelyssä.

SYVYYSRAJOITIN on loistava apuväline kipsilevyruuvien asentamisessa. Rajoitin pitää huolen siitä, etteivät ruuvien kannat mene pintapahvin läpi vaan vetävät sen mukanaan levyn sisään. Jos ruuvi menee liian syvälle, levy ei tartu kunnolla kiinni seinään.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Sisäkatto