Turvalliset portaat uusilla kaiteilla

Kaide, josta puuttuu yksi tai useampia pinnoja, voi olla vaarallinen. Rikki menneet pinnat pitää korvata uusilla, jotta portaista tulee taas turvalliset. Onneksi pinnojen uusiminen on nopeaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
4 euroa
Kaiteilla

Uudet pinnat näyttävät hyviltä ja tekevät kaiteesta turvallisemman.

Johdanto

Jos kaiteessa on katkenneita pinnoja, voit vaihtaa ne nopeasti uusiin ja tehdä portaista taas turvalliset. Pinnat pitää mitata tarkasti, jotta ne mahtuvat vanhoihin reikiin.

Näissä ohjeissa näytetään, miten mittaat uudet pinnat ja saat ne takaisin reikiin.

Sahaa itse tai osta valmiina

Nämä pinnat sahattiin itse höylätystä lankusta pöytäsirkkelillä. Voit tilata pinnat myös valmiiksi sahattuina tai käyttää valmiita rimoja. Joka tapauksessa on tärkeää mitata pinnojen koko tarkasti.

Ohjeet

01
Tee näin 7 Vaihe

Ennen kuin uuden pinnan voi asentaa, vanhan jämät pitää poistaa sekä alla olevasta reisilankusta että ylhäällä olevasta käsijohteesta. Se on helpointa tehdä taltalla.

Uuden pinnan mittaamisessa kannattaa ottaa mallia viereisistä pinnoista. Näkyvän osan pituuteen pitää lisätä käsijohteeseen ja reisilankkuun upotettavat osuudet. Mittaa myös pinnan paksuus ja tee uudesta pinnasta hieman paksumpi, jotta siinä on, mistä hioa. Tässä jutussa uusi pinna tehdään höylätystä lankusta.

1

Yksi pinnoista on katkennut, ja kaiteeseen on tullut iso reikä. Se voi olla vaarallista, jos talossa on pieniä lapsia. Tarkista muiden pinnojen kunto ja vaihda huonokuntoiset pinnat uusiin.

2

Poista loput vanhasta pinnasta sekä alhaalta että ylhäältä. Hakkaa puu pois taltalla ja vasaralla. Poista aluksi mahdolliset naulat, jotta taltta ei mene pilalle.

3

Mittaa uuden pinnan pituus. Mittaa viereinen pinna, jotta osaat tehdä uudesta pinnasta täsmälleen samankokoisen. Mittaa pituus ja lisää mittaan ylä- ja alareiän syvyys.

4

Mittaa pinnan paksuus ja lisää siihen pari milliä. Ylimääräistä tarvitaan, jotta pinnan voi hioa sileäksi sahaamisen jälkeen.

5

Sahaa uusi pinna. Tässä pinna sahataan höylätystä lankusta. Siitä tehdään aluksi hieman liian iso, jotta pinnan voi hioa myöhemmin epäkeskohiomakoneella.

6

Hio pinna sileäksi. Purista se kunnolla kiinni esimerkiksi höyläpenkkiin. Hio aluksi jyväkoolla 80 ja sen jälkeen koolla 120 pitkin ja rauhallisin liikkein. Muista teroittaa päätä hieman, jotta se mahtuu koloon.

7

Asenna pinna paikalleen. Paina se kolon pohjalle ja piirrä viiva käsijohteen tasolle. Sahaa pinna poikki viivan kohdalta ja levitä päihin liimaa. Paina pinna takaisin koloon ja nosta sen pää käsijohteessa olevaa koloon.

Materiaalit

  • 1 höylätty lankku, 28x120 mm
  • Hiomapaperia, koko 80 ja 120
  • Puuliimaa

Erikoistyökalut

  • Pöytäsirkkeli
  • Taltta

Vie aikaa

Noin tunti pinnaa kohti.

Hinta

Noin 4 euroa kappale.

Vaikeusaste

Mittaa huolellisesti - sen jälkeen projektissa ei ole mitään vaikeaa.

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat