Pidennä portaiden elinikää laminaatilla

Onko talossasi vanhat ja rumat portaat, jotka kaipaavat kunnostamista? Irrotimme portaista vanhan lattiamaton ja pinnoitimme ne uusiksi laminaatilla ja reunalistoilla. Nyt portaat näyttävät tyylikkäiltä, eikä remontti tullut kalliiksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
60 €/m
Pidennä portaiden elinikää laminaatilla

Laminaatilla ja reunalistoilla saat helposti uusittua vanhat portaat.

Johdanto

Vanhat portaat näyttävät kärsineiltä. Askelmat ovat vanhan ja kuluneen muovimaton peitossa, mutta niiden alla on tukevat portaat, jotka kestävät vielä pitkään.

On muutoksen aika. Vanha muovimatto kuoritaan pois, askelmat kaavitaan puhtaiksi liimaroiskeista ja pinta hiotaan siistiksi ja sileäksi. Sen jälkeen portaat päällystetään uusiksi laminaatilla ja metallilistoilla.

Nämä portaat päällystetään kaikkein kovimmalla laminaattilaadulla, jotta pinta kestää kulutusta mahdollisimman pitkään. Kaksiosaiset reunalistat pitävät laminaatit paikoillaan ja suojaavat niitä hyvin. Samalla reunalistat helpottavat pystysuuntaisten laminaattien asentamista.

Työ tehdään kahdessa osassa

Portaat eivät ole suorat, joten työ tehdään kahdessa osassa. Suorakaiteen muotoiset askelmat tehdään ensimmäiseksi, sillä ne on helppo mitata. Kun ne on asennettu ja tekniikka on hallussa, on aika tehdä suunnikkaat askelmat. Työ viimeistellään saumaamalla askelmien reunat.

Ohjeet

01
Tee valmistelut 4 Vaihe

Askelmat pitää puhdistaa kunnolla, ennen kuin laminaatit voi asentaa. Alustan pitää olla tasainen, eikä laminaatin alla saa olla tyhjää tilaa. Jos alusta on epätasainen, se pitää tasoittaa ennen laminaattien asentamista.

Näissä portaissa on sekä helppoja, suorakaiteen muotoisia askelmia että vaikeita, suunnikkaita askelmia. Työ jaetaan kahteen osaan siten, että helpot askelmat tehdään aluksi ja vaikeat askelmat lopuksi.

1

Anna laminaattien tottua huoneen ilmankosteuteen, ennen kuin aloitat niiden asentamisen. Tuo laminaatit sisälle vähintään kahta vuorokautta ennen käyttöä.

2

Kaavi vanha liima pois lastalla. Voit käyttää liiman poistamiseen myös moni-toimityökalua.

3

Hio askelmat puhtaiksi hiomapaperilla. Pinnan pitää olla täysin tasainen. Jos siihen jää liimakokkareita, laminaatti ei asetu tasaisesti.

4

Asenna reunalistojen alaosat. Näissä listoissa on kaksi osaa. Alaosa ruuvataan kiinni askelmien reunoihin. Leikkaa ala-ja yläosa poikki samalla kertaa.

02
Suorat askelmat 3 Vaihe

1

Nyt on aika sahata ensimmäinen askelma. Aloita suorakaiteen muotoisista askelmista. Mittaa syvyys molemmista reunoista, sillä askelma voi olla vino.

2

Merkitse sahauslinja lautaan suorakulman avulla. Jätä molempiin päihin kolmen millin rako, jotta laudan päähän jää tilaa saumalle. Sahaa myös pystyosat ja jätä niidenkin päihin kolmen millin raot.

3

Laminaatti ei ole tarpeeksi leveä, joten sen viereen pitää asentaa kapea suikale. Suikale pitää asentaa kokonaisen laudan taakse.

03
Liimaa suorat askelmat kiinni 4 Vaihe

Nyt on aika liimata kiinni ensimmäiset suorat askelmat ja pystyosat. Kun ne ovat paikoillaan, voit aloittaa vaikeampien suunnikkaiden osien tekemisen.

Laminaatin asentamisessa on tärkeää käyttää tuotetta, joka tarttuu kiinni alustaan. Ota huomioon myös se, että jotkut liimat tarttuvat kiinni vain pohjustettuun alustaan.

1

Liimaa ensimmäinen askelma kiinni. Levitä liima tasaisesti joko puristamalla tai lastalla levittämällä. Voit käyttää asennustai parkettiliimaa, mutta varmista, että se sopii yhteen alustan kanssa.

2

Yhdistä laminaatit, ennen kuin asennat ne askelmalle. Asenna laudat reunalistaa vasten.

3

Asenna pystyosa askelman jälkeen. Levitä liimaa pystyosan taakse ja paina se paikalleen askelman alapuolelle.

4

Jätä tilaa saumamassalle. Askelman ja pystyosan väliin pitää jättää parin millin rako. Voit varmistaa sen käyttämällä apuna 3 millin välikapuloita.

04
Sahaa ja asenna suunnikkaat palat 3 Vaihe

1

Sitten on aika tehdä suunnikkaat palat. Aloita reunalistojen alaosista ja leikkaa ne suunnikkaiden askelmien muotoisiksi. Ruuvaa listat kiinni.

2

Sahaa askelmien laudat. Lopputuloksen kannalta on tärkeää, että laudat sahataan tarkasti. Ole kärsivällinen, kun mittaat ja piirrät mittoja lautoihin. Se on helpointa tehdä kääntökulmalla.

3

Asenna loput askelmat ja pystyosat pareittain. Muista jättää noin 3 milliä leveät raot joka reunaan.

05
Viimeistele listoilla ja saumaamalla 5 Vaihe

Nyt portaat ovat lähes valmiit. Listojen yläosat pitää ruuvata kiinni alaosiin niihin kuuluvilla asennusruuveilla.

Sen jälkeen askelmien sisänurkkiin ja askelmien päihin pitää tehdä massa­saumat. Laminaattien väliset saumat tehdään silikonista ja seinien viereiset saumat akryylimassasta.

1

Ruuvaa reunalistojen yläosat kiinni. Asenna listan yläosa alapuolen päälle siten, että ruuvinreiät ovat toistensa kohdalla. Käytä asentamiseen listojen mukana tulevia ruuveja.

2

Tee akryylisauma seinän ja portaiden väliin. Käytä seinän väristä massaa. Suojaa laminaattien päät maalarinteipillä, ennen kuin aloitat saumaamisen.

3

Käytä silikonia askelman ja pystyosan välisen raon saumaamiseen. Käytä massaa, joka muistuttaa mahdollisimman paljon laminaatin pintaa.

4

Sekoita vettä ja astianpesuainetta sumutinpullossa. Sumuta liuosta silikonin päälle.

5

Tasoita sauma silikonisaumaimella. Valitse saumaimen kulma sen mukaan, minkä muotoisen sauman haluat.

Materiaalit

  • Lattialaminaattia
  • Reunalistoja
  • Asennusliimaa tai parkettiliimaa. Liiman pitää sopia yhteen alustan kanssa.

Vie aikaa

Työ kestää noin viikonlopun.

Hinta

40-60 euroa metri riippuen siitä, kuinka syviä askelmat ovat.

Vaikeusaste

Tyylikkäiden portaiden tekeminen edellyttää tarkkaa mittaamista ja sahaamista.

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Pidennä saumamassan käyttöikää

Video

Vinkit & niksit

Säästä rahaa eri reunalistoilla

Küberit Euro-Step Champion 320 -reunalistat ovat todella käteviä, mutta ne ovat 3-4 kertaa kalliimpia kuin halvemmat vaihtoehdot. Lisäksi Küberit-listoja myydään vain verkkokaupoissa.

Voit viimeistellä portaat myös muilla reunalistoilla. Muista muokata rakennusohjeita sen mukaan, että laminaatit sopivat yhteen valitsemiesi reunalistojen kanssa.

Kaksiosainen reunalista, Küberit: 50 euroa/m

Diskret-lista, Logoclic: 30 euroa/m

Perusreunalista, Roliba: 10 euroa/m

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat