Video
Helppo
Vaikea

Useimmista vanhan kiviseinän vaurioista selviää hyvällä korjauslaastilla, jonka raekoko yltää 2 mm:iin. Samanlaisella laastilla, jota muurari aikoinaan käytti seinää muuratessaan. Jos reikä sen sijaan on syvempi kuin pari senttimetriä, pelkästä laastista tehty paikka vetäytyy kasaan ja varisee lopulta ehkä kokonaan pois.

TEE NÄIN:

1. Hanki joitakin kivenpalasia

jotka sopivat reikään. Ne voivat olla tiiltä tai irtorappausta. Hyvällä onnella saat lohkottua niistä juuri oikean okoisia paloja. Kokeile, kunnes kivenpalat sopivat reikään niin, että siihen jää vielä tilaa ainekset sitovalle laastille.

2. Kostuta vanha kiviseinä hyvin

Kun olet sekoittanut laastin kiinteän puuromaiseksi, jolloin laastin sekoitettu vesimäärä on juuri oikea, käy huonosti, jos kiviseinä imee laastista kosteuden. Laasti ei tällöin sitoudu alustaan eikä kovetu.

3. Täytä reikä

Muotoile reunoja niin, että laasti kiinnittyy joka puolelta. Täytä reikä sopivan kokoisilla kivenpalasilla. VINKKI: Yleensä on paras valita laasti, joka vastaa seinään käytettyä laastia, mutta kipsilaasti sopii tähän, sillä se jäykistyy nopeasti.

4. Reikä täytetään ja suljetaan laastilla

Tämän kaltaisiin pieniin reikiin on hyvä käyttää sopivan kokoista muurauskauhaa. Jos reikä ulottuu laajemmalle, laastin voi levittää esimerkiksi teräslastalla tmv.

5. Pinta tasoitetaan kostealla sienellä

tai huopahiertimellä, kun laasti on niin kiinteää, että siihen ei enää saa painettua sormenpäällä jälkeä. Sieni saa olla vain sen verran kostea, että sillä voidaan silottaa pinta yhteen.