Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin vaihdat särkyneen tiilen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Haljenneet tai reikäiset tiilet pitää vaihtaa uusiin. Ehjät tiilet näyttävät paremmilta, eikä kosteus imeydy seinään niiden läpi. Tiilten vaihtaminen on helppoa. Korjattu kohta kestää hyvin, kun tiilet saumataan kahtena eri päivänä.

Vahingoittuneiden tiilien vaihtaminen

Johdanto

Tiiliseinässä olevat reiät ja haljenneet tiilet näyttävät rumilta, mutta niistä on myös ra-kenteellista haittaa. Kosteus pääsee reikien ja halkeamien kautta seinän sisään, ja vahingot pahenevat nopeasti. Tästä seinästä on irrotettu vanha ulkovalo, ja nyt kah-dessa tiilessä on iso reikä.

Särkynyt tiili kannattaa vaihtaa itse, jotta työn voi jakaa kahdelle päivälle. Muurari tekee työn kerralla valmiiksi, mutta korjauksesta tulee kestävämpi, jos tiilet saumataan kahtena peräkkäi-senä päivänä. Täytä saumat aluksi melkein pintaan asti ja odota laastin kuivumista. Viimeistele saumat vasta seuraavana päivänä.

Käytä korjaamiseen samoja tiiliä, joista seinä on rakennettu. Ellei alkuperäisiä tiiliä ole jäljellä, yritä löytää mahdollisimman samanlai-sia. Kiinnitä huomiota myös laastin valintaan ja yritä löy-tää sävy, joka vastaa vanhaa laastia.

Vaurion syyt

  • Vanhat ulkovalot. Tässä jutussa korjataan tiiliseinä, jossa on kaksi reikää vanhan ulkovalon jäljiltä. Reiät ovat kahdessa vierekkäisessä tiilessä.
  • Ruuvit ja ankkurit. Räystäät ja lisä rakennukset kiinnitetään seinään ankkureilla tai ruuveilla, jotka tekevät tiiliin isoja reikiä. Tiilet, joissa on isoja reikiä, pitää vaihtaa uusiin.
  • Syöksytorvet. Syksytorvien kiinnikkeet asennetaan tiiliseinään ruuveilla. Myös niiden jäljiltä tiiliin jää isoja ja rumia reikiä, joita ei kannata korjata pelkällä laastilla.

Ohjeet

Tee näin

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Poraa ja jyrsi laasti pois tiilten ympäriltä. Varo, ettet riko ympärillä olevia ehjiä tiiliä. Jyrsi laasti ensin toisesta pysty saumasta ja tiilen alapuolelta. Sen jälkeen tiili saattaa irrota kevyellä iskulla alaspäin.

2

Hakkaa loput irti. Jos tiili ei irtoa koko-naisena, hakkaa se palasiksi vasaralla ja parhaat päivänsä nähneellä taltalla tai lyöntimeisselillä.

3

Puhdista reikä harjalla. Kostuta ympärillä olevat tiilet ja uudet tiilet, jotta ne eivät ime laastia kuivaksi liian nopeasti. Jos niin käy, laasti jää hauraaksi.

4

Sekoita laasti kunnolla laastikauhalla ja paina laasti vaakasaumojen pohjaan saumaimella. Laastin pitää olla suhteellisen notkeaa, jotta se painuu helposti tiilen takareunaan asti. Asenna tiilet ja tarkista, että ne ovat samassa linjassa muiden tiilten kanssa. Viimeistele ensimmäinen saumaus ja anna korjatun kohdan kuivua seuraavaan päivään.

5

Täytä viimeiset 20 milliä seuraavana päivänä, kun laasti on kuivunut. Siisti kui-vuneen laastin pinta kovalla harjalla ennen toista saumausta. Kostuta sauma ja tiilet.

6

Tasoita märkä laasti varovasti harjalla, jotta saumat muistuttavat muita saumoja. Pese tiilet vedellä ja jäykällä harjalla. Lisää veteen tarvittaessa kalkinpoistoainetta ja anna sen vaikuttaa hetki ennen huuhtelua.

Materiaalit

Korjaamiseen tarvitaan pari uutta tiiltä, laastia, palju ja vettä sekä muutama muuraustyökalu:

Video

VINKIT: Kätevä työkalu pystysaumoille

VINKIT: Tiiliseinä pitää kostuttaa

VINKIT: Kotitakoinen saumakaavin

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin