Poraus vioittuneen tiilen ympäriltä vaatii tarkkuutta, jotta muut tiilet eivät vahingoitu. Parhaiten se onnistuu porakoneella, jossa on pitkä ja voimakas, esimerkiksi 8 tai 10 mm:n kiviporanterä. Kovaan saumaan tarvitaan timanttiporanterä.

Jos saumausta ei saa irrotettua ”jyrsimällä” sivusuunnassa, täytyy siihen porata aukkoja mahdollisimman tiheään, jotta saumauksen saa irtoamaan. Nämä tiilet ovat sileitä julkisivutiiliä.

Laasti on karkeasta luonnonhiekasta tehtyä muurauslaastia. Se on jauhetta, joka sekoitetaan veteen. Olisimme voineet käyttää märkälaastia ja lisätä siihen sementtiä – ennen 1940-lukua rakennettuihin taloihin vain vähän sementtiä.

1. PÄIVÄ:

1. Poraa ja jyrsi saumoja vaihdettavien tiilien ympäriltä

Varo vioittamasta viereisiä tiiliä. Aloita pystysaumasta, siirry tiilen alla olevaan vaakasaumaan, ja jos hyvin käy, voi olla, että tiili irtoaa kevyellä näpäytyksellä ylhäältä päin.

2. Irrota loput saumasta

Tiilen voi halkaista vasaralla ja meisselillä ja ujottaa ulos. TÄRKEÄÄ! Eristysaukossa voi olla irtonaista leca-soraa tai muuta irtonaista materiaalia. Pidä rätti valmiina kädessäsi, jotta voit tilkitä reiän nopeasti.

3. Puhdista vieressä olevien tiilien sivut

yläosa ja pohja huolellisesti, ettei niihin jää vanhaa muurauslaastia.

4. Harjaa aukko puhtaaksi

kaikesta irtonaisesta aineesta. TÄRKEÄÄ! Kostuta ympärillä olevat tiilet samoin kuin paikalle muurattava uusi tiilikin. Muuten ne imevät kosteuden laastista, jolloin se menettää vahvuuttaan ja tulee huokoiseksi.

5. Puolita tiili iskemällä moukarilla

voimakkaasti keskelle tiiltä, jos haluat muurata kaksi tiilenpäätä päittäin. Näin me teimme, koska halusimme noudattaa julkisivun kuviota ja tiilten limitystä toisiinsa nähden.

6. Sekoita muurauslaasti

ja työnnä se saumauslastalla paikalleen tiilien lepopinnalle aukon pohjalle. Sekoita laasti huolellisesti muurauskauhalla. Laastin tulee olla märkää, jotta tiilet saa helposti työnnettyä paikoilleen.

7. Laita tiilet paikoilleen

liikuttelemalla niitä hieman edestakaisin laastissa. Varmista, että tiilet ovat linjassa toisten tiilten ja saumojen kanssa.

8. Täytä sauma kaikkialta noin 20 mm:n

päähän valmiin sauman etureunasta. Varmista, että sauma ulottuu aivan tiilien takaosaan. Kaavi puhtaaksi saumauslastalla ja anna kuivua vuorokauden ajan.

2. PÄIVÄ:

1. Täytä saumoista eilen täyttämättä jääneet 20 mm

jolloin ne ylettyvät samaan tasoon muiden saumojen kanssa. Puhdista kuivunut sauma mahdollisista epäpuhtauksista kovalla harjalla ennen saumaamista.

2. Tasoita märkä muurauslaasti varovasti harjalla

jotta saat saumat muistuttamaan valmiita saumoja. Puhdista vedellä ja jäykällä harjalla. Voit myös lisätä hieman kalkinpoistoainetta.