Tämän pihakennuksen takaseinässä on uralevy, mutta kummassakin päädyssä on vuorolaudoitus. Vuorolaudoitus tarkoittaa sitä, että päälimmäiset laudat naulataan osittain alempien lautojen päälle.

Nämä laudat ovat 10 cm leveitä, ja päällimmäinen lauta menee kummassakin reunassa 2,5 cm alemman laudan päälle. Alempien lautojen väliin jää siis 5 cm rako.. Tarkka mitta saadaan jakamalla verhoiltava matka eli 227,5 cm viidellätoista. Etäisyydeksi tulee 15,17 cm.

Alemman laudan reunasta seuraavan laudan reunaan pitää tämän laskelman mukaan olla 15,17 cm:n matka. Nämä mitat merkitään nyt yläjuoksuun. Jotta laudoituksen ja maan väliin jäisi rako, laatan päälle asetetaan työn ajaksi lauta.

Se varmistaa samalla, että verhoilusta tulee tasainen. Nyt voidaan mitata ensimmäisten lautojen pituus. Ylös tulee vielä räystäslauta, joten mitan ei tarvitse olla aivan tarkka.

Laudat asetellaan paikalleen merkkiviivojen mukaan ja kiinnitetään tässä tapauksessa yhdellä naulalla keskeltä. Jos käytettävissä ei ole naulapyssyä, voi laudat yhtä hyvin kiinnittää ruuveilla.

LUE LISÄÄ: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Alemman lautakerroksen naulojen tulee olla 80 mm:n mittaisia, ja sama koskee ruuveja, jos laudat kiinnitetään niillä. Tällöin käytetään korroosiosuojattuja 5 x 80 mm:n ruuveja.

Nyt mitataan pituus, ja laudat sahataan yksitellen, jotta jokainen on varmasti riittävän pitkä. Jos katossa on vähemmän kallistusta kuin tässä, voi useammankin laudan sahata samaan aikaan.

Muista, että ulospäin pitää tulla laudan sydänpuoli. Sydänpuoli on se, jossa vuosirenkaat kääntyvät ulospäin. Naulapyssyn avulla lautojen kiinnittäminen sujuu nopeasti, mutta jos sen käyttöön ei ole tottunut, voi olla vaikea saada niitä suoraan riviin.

Silloin kannattaa ehkä kiinnittää laudat ruuveilla. Kun alempi kerros on paikallaan, asetetaan ulommat laudat niin, että ne asettuvat 2,5 cm naapurilautojen päälle. Ulkokerrokseen lyödään kaksi naulaa joka juoksuun.

Nauloja ei lyödä takalautojen läpi. Niiden pitää osua vain takana olevaan juoksuun. Silloin ne samalla lukitsevat alemman laudan paikalleen. Tällä tavoin yksittäisillä laudoilla on hiukan tilaa elää ilman, että koko rakennelma vinoutuu.

Tämän kaltainen raakalautahan elää aina jonkin verran. Päälikerrokseen tarvitaan edellistä pidempiä nauloja. Tässä ne ovat 100 mm:n mittaisia. Näkyvien naulojen pitää olla kauniissa ja siistissä rivissä, ja siksi niiden paikat merkitään vatupassin avulla.

Tässä naulapyssy on vaihdettu ruuvinvääntimeen. Näin voi olla varma, että ruuvit ovat kauniissa ja tasaisessa rivissä.Kahdella lautakerroksella syntyy kaunis ja tasainen verhoilu, joka sopii kaikenlaisiin piharakennuksiin.

LUE LISÄÄ: Ulkovuorilaudat - Katso, millaisia lautoja kannattaa käyttää!