Vaurioitunut rappaus pitää taltata kokonaan irti, mikäli kohta aiotaan korjata. Usein rappaus on irronnut isommalta alueelta kuin ensi alkuun näyttää. Kun pintaa naputtaa kevyesti, siitä kuuluu ontto ääni. Poista muurarinvasaran talttapäällä kaikki rappaus, joka ei kuulosta siltä, että se olisi kiinni seinässä.

POISTA IRRONNUT RAPPAUS

1. Kuuntele, kuinka iso vaurioalue on

Naputtele seinäpintaa vasaranvarrella haljenneen tai irronneen vauriokohdan ympäriltä. Kaikki rappaus, joka kuulostaa ontolta, pitää poistaa kokonaan.

2. Talttaa vaurioitunut rappaus irti

iskemällä pintaa voimakkaasti muurarinvasaran taltalla. Laita korjauskohdan alle levy, jolloin pudonneet kappaleet on helpompi kerätä yhteen ja siivota pois.

3. Puhdista alue

Harjaa alue ensin kuivalla harjalla. Käytä sen jälkeen veteen kostutettua kalkkiharjaa, jotta kaikki hieno pöly saadaan pois. Vain tällöin ensimmäinen laastikerros voi kiinnittyä kunnolla pintaan.

KORJAA VAURIO

1. Sekoita ensimmäinen laastikerros

Tässä sekoitetaan sementtiä, soraa (0–4) ja hiekkalaastia suhteessa 1:2:6. Vettä lisätään, kunnes koostumus on kuin ohutta velliä, joka hädin tuskin pysyy laastikauhassa.

2. Viskaa laasti seinään

Kevyesti kostutetulle alueelle viskataan ohutta ja hieman karkeampaa laastia pieninä kekoina. Viskaa nopeasti laastikauhalla ja jatka, kunnes koko alue on peitetty laastilla.

3. Kaavi korkeimmat kohdat pois

kun viskattu laasti alkaa kiinnittyä seinään. Pintaa ei saa silottaa, vaan se jätetään karkean näköiseksi.

4. Pintarappaa seuraavana päivänä

Pohjalle viskattu laasti on tarttunut kiinni ja nyt sementtiin suhteessa 9:1 sekoitettu hiekkalaasti vedetään pintaan teräslastalla.

5. Nyt korjauskohta hierretään

Kun laasti on saanut vähän aikaa ”huilata”, alue hierretään pyörivin liikkein vaahtokumilastalla, kunnes pinta on täysin hieno.

6. Poista loppukarkeus

Irtorakeet voi harjata pois pehmeällä harjalla tai isolla siveltimellä. Suojaa aluetta suoralta auringonpaisteelta pari päivää. Jos laasti kuivuu liian nopeasti, se menettää vahvuutensa ja halkeaa.