Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin kokeillut muurarin töitä, artikkelissamme esiteltävän seinän pystytykseen voi ryhtyä huoletta. Tähän tapaan rakentaminen on nimittäin paljon helpompaa kuin muilla keinoin. Se on itse asiassa yhtä helppoa kuin legoilla. Isot Siporex-harkot kiinnitetään tiukasti toisiinsa ohutsaumalaastilla.

Jos harkkoja pitää sovittaa, ne voi sahata vanhalla käsisahalla tai kevytbetonisahalla. Tämän helpompaa työskentely ei voi olla. Siporex-harkoista rakennettu seinä sisältää monta etua. Ylimääräisiä rimoja, eristeitä, tuulensuojaa, kosteussulkua tai muuta vastaavaa ei tarvita. Kun seinä on pystyssä, se tasoitetaan sisäpinnalta ja rapataan ulkopinnalta, esimerkiksi värilaastilla.

Talo saa näin suojakseen hyvin eristetyn ja ruuvikiinnityksiä kestävän ulkoseinän. Rappaamisen voi toki halutessaan myös unohtaa ja verhoilla puulla. Siporex – kevytbetoni –ei ole mikään uusi keksintö, mutta sitä on jatkokehitetty valtavasti.

Tässä käyttämämme isot massiiviharkot painavat vähemmän kuin ne, joita käytettiin 20 vuotta sitten, vaikka uudet ovat tuplasti isompia. Harkot on valmistettu luonnonmateriaaleista, ensisijaisesti hiekasta ja sementistä. Niiden yksiosainen rakenne ”hengittää”, joten ne edistävät osaltaan myös talon hyvää sisäilmaa. Tämä seinä haluttiin rakentaa, jotta lapset saisivat lisää leikkitilaa. Samalla poistettiin vanha upotettu päätyseinä.