Haljennut seinälauta

Haljennut ulkovuorilauta kannattaa korjata, jotta vesi ei pääse seinän sisälle lahottamaan rakenteita. Onneksi lauta on helppo korjata monitoimityökalulla, kemiallisella puulla ja hiomapaperilla. Korjaus vie vain tunnin.

Haljennut

Ulkovuorilautoihin tulleet halkeamat pitää korjata, jotta seinään ei imeydy kosteutta.

Johdanto

Haljennut ulkovuorilauta voi aiheuttaa isompia ongelmia kuin uskoisi. Vesi valuu sisään laudassa olevasta raosta ja leviää rakenteisiin. Onneksi ongelma on helppo ratkaista.

Korjaaminen aloitetaan poistamalla laudasta pinnan yläpuolella oleva osa. Se on helppo tehdä moni­toimityökalulla ja puuterällä. Kun ylimääräinen osa on irrotettu, eikä pinnasta törrötä mitään ylimääräistä, halkeaman linja on helppo erottaa.

Lautaan tulleen kolon voi täyttää kemiallisella puulla, joka on nopeasti kovettuvaa kaksikomponenttista täyte­massaa. Sitä on helppo levittää ja painella tiiviiksi joustavalla lastalla.

Kun massa on kovettunut hieman, se pitää hioa, jotta pinnasta tulee siisti.

Kun massa on kovettunut kokonaan, sen voi maalata. Sen jälkeen korjattua kohtaa ei erota muusta laudasta.

Tarvittavat työvälineet

Siistin paikan tekemiseen tarvitaan vain muutamaa tarviketta ja materiaalia.

Tarvittavat työvälineet:

  • Kemiallinen puu
  • Japaninlasta
  • Hiomapaperi K60
  • Monitoimityökalu

Tee näin

1

Poista ylimääräinen puu. Aivan aluksi puusta pitää poistaa osa, joka törröttää ­pinnan ulkopuolella. Se sujuu nopeasti moni­toimityökalullla. Ei haittaa, vaikka leikkaisit vahingossa liian syvältä.

2

Sekoita puutäytemassa. Kemiallinen puu koostuu kahdesta komponentista, jotka kovettuvat nopeasti, kun ne sekoitetaan toisiinsa. Massa pitää levittää kymmenessä minuutissa sekoittamisen jälkeen.

3

Täytä halkeama kemiallisella puulla. Käytä taipuisaa japaninlastaa, jotta saat painettua kemiallisen puun halkeaman pohjalle.

4

Täytä halkeama kokonaan. Levitä kemiallista puuta mieluummin liikaa kuin liian vähän, jotta kosteus ei pääse ulkovuorauksen taakse. Kemiallisen puun voi hioa, joten massan levittämisessä ei tarvitse olla turhan varovainen.

5

Hio pinta. Kemiallisen puun voi hioa, kun se on kovettunut tunnin ajan. Käytä karkeaa hiomapaperia, jonka jyväkoko on noin 60. Jos pinnasta tulee liian sileä, korjattu kohta erottuu selvästi.

6

Hio, kunnes pinta näyttää puulta. Hio eri suuntiin, jotta pinnasta tulee sopivan karhea. Anna massan kovettua loppuun ja maalaa korjattu kohta.

Video

HALJENNUT ULKOVUORILAUTA

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Julkisivu