Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaienna talosi äänet

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Melu aiheuttaa stressiä, joten se kannattaa vaientaa ainakin kotona. Ensin on eristettävä ulkoa tuleva melu ja sen jälkeen estettävä melun leviäminen rakenteita pitkin.

69536_FI_C_14_2010_6_1a.jpg

Alasripustettu katto äänikiinnikkein voi puolittaa ylhäältä tulevan melun mää-rän - ja sallii musiikin kuuntelun puolta kovemmalla naapu-reiden valittamatta.

Kotinikkari saa usein kuulla aiheuttavansa paljon melua. Melulla on kuitenkin päämääränsä, kuten musiikin soinnuilla ja pesukoneen hurinalla. Mutta kun erilaiset äänet kiertävät koko taloa, syntyy sen luokan melua, johon jokainen väsyy ja hermostuu nopeasti. Toki nikkarikin voi silloin tällöin laittaa käden sydämelleen ja miettiä,
onko sähkötyökalujen ”huudattaminen” aina tarpeellista ja ajankohta hyvin valittu – perhesovunlom kannalta...

Jos pihan ympärille rakentaa aidan, tieltä ja naapureista kuuluvat äänet vaimenevat. Kun jälkieristää tai vaihtaa ikkunoita, voi oikeaoppisesti toimiessaan eristää lähes kaikki äänet talostaan. Jos asentaa uutta lattiaa, väliseinää tai ullakkoa tai vaikka vain vaihtaa huonekalujen paikkaa huoneessa, kannattaa aina yrittää miettiä, miten ääntä voisi remontin yhteydessä samalla estää
leviämästä itsestään tilasta toiseen.

Melua voi nimittäin luonnehtia ääneksi, joka ärsyttää useimpia. Yksitoikkoiseen tieltä kuuluvaan ääneen tai pannuhuoneen tasaiseen hurinaan tottuu, eikä omista koneista ja laitteista tuleva ääni yleensä ärsytä läheskään yhtä paljon kuin naapureilta kuuluva. Päivisin kovia ääniä kestää paremmin, yön hiljaisuudessa pienikin ääni saattaa herättää unesta. Mutta vaikka melun poistoon kiinnittäisi huomiota, melu vaikuttaa meihin, ja liian suuri melumäärä aiheuttaa stressiä. Tämän vuoksi melulle kannattaa uhrata muutama ajatus ja panostus.

Melun poisto talosta ei yleensä vaadi valtavia remontteja ja muutoksia. Vanhoihin ikkunoihin asennetut parin metrin tiivistepätkät voivat joskus

3 keinoa vaientaa melu

Jos haluaa vaientaa melut kodista tehokkaasti rakentamatta koko taloa uudestaan pieniksi äänisoluiksi, on tärkeää tietää, miten ääni kulkee.

Ääni kulkee helpoiten ilman läpi

Kun haluat vaientaa melun, aloita melusta, joka kulkeutuu ilman mukana. Sitä voisi kutsua ilman kuljettamaksi meluksi. Tällainen melu saavuttaa tärykalvomme kuin ilmanväre ja kulkeutuu hyvin helposti ilman mukana. Osin siksi, että ilma muuttaa helposti suuntaa, ja osittain siksi, että ilman kuljettama melu pääsee vaikeuksitta ja heikentymättä liikkumaan pienimmistäkin halkeamista ja kulmien ympäri ja eteenpäin.

Tiiviys on tämän vuoksi kaikkein tärkein seikka, kun ilman kuljettamaa melua yritetään jarruttaa. Ikkunoi-den ympärille asennetuista tiivisteistä on enemmän apua kuin uusista kalliista, ääntä eristävistä ikkunoista vain, jos tii-visteet uusitaan noin 10 vuoden välein. Tosin tiiviydestä ilman painoa ei ole mitään hyötyä. Ohut telttakangas on ilmatiivis, mutta se ei estä naapuriteltan ääniä kulkeutumasta telttaasi. Ilmanvärähtelyt saavat telttakankaan värähtelemään, ja ääni tarttuu kankaan värähtelyyn yhtä nopeasti. Ääni kulkeutuu nimittäin myös kiinteiden materiaalien läpi.

Ääni leviää nopeimmin materiaalin läpi

Jos ääni liikkuu kiinteiden materiaalien läpi, kyse on siirtyvästä melusta. Käsite kattaa erityisesti äänen, joka syntyy kovista materiaaleista ja joka leviää hyvin tehokkaasti: isku kellarin vesiputkeen kuuluu kovaa ja kirkkaasti kaikkialla talossa. Kova kengän-korko betonilattialla kuuluu alakerrran asukkaille kovana kopinana. Ilmastointi-laitteen moottorin ääni kulkeutuu säälimättä läpi talon seinärakenteita pitkin.

Siirtyvää melua voi vaientaa katkaisuilla, joko katkaisemalla kovien äänien aiheuttajat pehmeillä ja joustavilla materiaaleilla tai katkaisemalla ne ilmalla. Kova lattiapäällyste asennetaan pehmeälle vaahtomuoville, ilmas-tointipumppu erotetaan kovaäänisistä kanavista joustavalla välikappaleella.

Onneksi kiinteät materiaalit myös jarruttavat melua. Ne ovat niitä materiaaleja, joilla voimme pysäyttää ilman kuljettaman melun. Tämä onnistuu, koska kiinteiden materiaalien värähtely vaatii energiaa. Mitä ras-kaampi materiaali, sitä enemmän energiaa tarvitaan. Siinä missä ohut teltta-kangas siirtää ilman kuljettamaa melua eteenpäin telttaan tekemättä sen suu-rempaa vaikutusta, vangitsee paksu betoniseinä useimmat äänet ennen kuin se siirtää ne eteenpäin. Tällöin keinona on sama katkaisumenetelmä kuin siirtyvästä melusta puhuttaessa. Tämän vuoksi väliseinät varustetaan monin kipsilevy-kerroksin, jotka eristävät seinän pehmeistä materiaaleista ja ilmasta.

Ääni moninkertaistuu kovilla, sileillä pinnoilla

Tyhjän ja sisustetun huoneen akustiikassa on suuri ero. Tyhjässä tilassa sileät pinnat heittävät ääntä edestakaisin, ja ääni osuu joka kerran korviimme. Huonekalut ja verhot vaientavat kaiku-vaa akustiikkaa tehokkaasti. Hyllyt ja taulut katkaisevat sei-näpintoja, matot piilottavat sileät lattiat, huonekalujen kulmat ja pehmusteet imevät ääntä tai levittävät sen.

Pehmeät, katkotut pinnat tarjoavat rakentajalle rat-kaisun, mutta kotona niillä ei yleensä ole suurta merkitystä. Vain moderneissa, äärimmäisen avarasti sisustetuissa kodeissa, joissa on suuria kovia lasipintoja ja klinkkerilattioita, kannattaa harkita välipohjan varustamista rei’itetyin kipsilevyin, joita näkee yleensä pikemminkin suurissa toimistotiloissa.

Melua tieltä: Tiivis ja raskas seinämä

Autojen, leikkipaikkojen ja naapuruston äänet voi vaientaa jo ennen kuin ne yltävät pihalle. Tiivis ja raskas-rakenteinen aita tuo pihalle rauhaa ja vähentää melua myös talossa.

Tiivis lankkuaita, joka sijoittuu lähelle maanpintaa, eristää valtaosan liikenteen äänistä. Paljon muuta ei tarvita: toinen toisensa päälle aseteltu aitalauta riit-tää vangitsemaan ilman kuljetta-man melun. Aita päättyy maata vasten. Aidan lahoamisen voi estää esimerkiksi eterniitti-levyverhoilulla.

Aidasta saa nopeasti tehok-kaammankin. Vastaava kerros lautoja toisella puolella rakennetta ja mineraalivillaa välitilassa tekevät seinämästä todella toimivan.

Jos meluseinämälle asetetaan vielä suurempia vaatimuksia, siitä voi tehdä niin raskaan, että äänet eivät saa sitä väräh-telemään. Tällöin kyse on tiilistä tai betonista rakennetusta puutarhamuurista.

Seinämän pitäisi olla niin korkea ja leveä, että se peittää suorat äänet kuin varjo valon. Jotta se ei heijastaisi valoa eikä tuuli iskisi siihen, seinämän pitäisi olla epätasainen ja mielellään piilossa kasvien takana.

Melua ulkoseinien läpi: Reiät tukkoon uudella seinällä

Talon ulkoseinät on yleensä jo hyvin tiivistetty ulkopuoliselta melulta. Ikkunat ja ovet ovat heikko kohta. Melu löytää väylän pienimmästäkin raosta, joten sisäseinä on paras ratkaisu halkeamia vastaan.

Ulkoseinä on harvoin se rakenteen osa, joka pääs-tää eniten melua. Raskaat kiviseinät, vahvat lankut, paksut eristeet ja kipsilevyt estävät valtaosan melusta.

Mutta jos ongelmia ilmenee, ei kannata ensimmäi-seksi hakea epätiiviyksiä. Katso saumakohtia ikkunoiden ja ovien ympärillä, putkien ja läpivientien kohdalla ja rajapintoja, missä seinät ja katto ja sokkeli kohtaavat. Ensimmäiseksi mainitut kohteet voi usein tiivistää, sei-nien ja katon tai lattian väliset saumat ovat vaikeampia sulkea tehokkaasti. Mutta jos on onnea matkassa, jo kipsilevyjen tiivistäminen sisäpuolelta saattaa riittää.

Muista myös raitisilmaventtiilit. Ne on asennettu ihan hyvästä syystä, mutta ne voi vaihtaa malleihin, jotka päästävät ilman läpi mutta estävät ei-toivotut äänet.

Jos ulkoseinien läpi tuleva meteli on edelleen ongel-ma, laske melutasoa ja lisää lämpöä sisäseinällä. Sitä ei rakenneta aivan ulkoseinän korkeuteen, vaan se teh-dään runkoon, joka on kiinnitetty välipohjaan ja lattiaan. Jos melu tulee katon läpi, katto eristetään melulta.

Melua ikkunoiden/ovien läpi: Uudet tiivisteet eristävät hyvin

Tarkista vanhojen ikkunoiden tiivisteet ennen kuin sijoitat rahasi uusiin ikkunoihin.

Valtaosa ulkoa tulevasta melusta tulee ikkunoiden ja ovien kautta. Lasiruutu on helpompi saada värähtelemään kuin tiiliskivi. Onneksi suurimman osan ulkoa tulevasta melusta voi torjua usein yksinkertaisesti tiivis-teillä. Uudet tiivisteet ovien ja ikkunoiden ympä-rillä parantavat tilannetta enemmän kuin uudet ääntä eristävät lasit ja ovet.

Kaksi lasikerrosta vaientaa ääntä paljon paremmin kuin yksi, joten jos ikkuna on vain yksilasinen, lisäruudusta on paljon apua. Jos lisäruuduksi valitsee hieman paksumman lasin kuin vanha lasi, ääniaaltojen on vaikea saada molemmat ruudut värähtelemään samaan tahtiin. Ikkuna eristää hyvin melulta.

Melua sisäseinien läpi: Raskaat sisäseinät vievät naapurihuoneen äänet

Tiiviit ovet ja raskaat seinät vangitsevat valtaosan naapu-rihuoneen melusta, mutta lattia voi olla heikko lenkki.

Tarkista ensin sisäseinien ja ovien epätiiviydet, jos haluat sulkea melun ulos (tai sisään). Jos tästä ei ole apua, jäljellä on vielä joukko muita keinoja.

Aloita ovista. Upeinkin ääntä eris-tävä seinä on arvoton, jos ovi ei ole tii-vis. Voit sijoittaa kalliiseen, raskaaseen oveen, joka vangitsee ääntä paremmin, mutta ääni löytää reittinsä oven ja karmin välistä. Tiivisteet ovatkin kullan arvoisia, ja jos ovessa ei ole kyn-nystä, myös se kannattaa asentaa. Jopa avaimenreiät kannattaa tulpata.

Usein talon ilmastointi edellyttää ilmankiertoa oven läpi, jolloin tämä on huomioitava muilla keinoin, esimerkiksi äänieristämällä venttiilit.

Seinistä kannattaa myös ensin tarkistaa epätiiviydet. Yleensä ne löyty-vät putkien ja pistorasioiden kohdilta, mutta myös lattian ja katon rajapin-noissa voi olla halkeamia.

Kivinen sisäseinä vangitsee melun yleensä itsestään, mutta kykyä voi-daan kevyen sisäseinän tavoin tehos-taa lisäseinällä, joka rakennetaan ulkoseinän tavoin. Runko rakennetaan vanhasta seinästä irralleen ja täy-tetään vain osittain mineraalivillalla, ensimmäinen kipsikerros tiivistetään kaikilta sivuilta akryylisaumalla ja kip-sikerroksia laitetaan kaksi tai kolme. Kokonaan uutta väliseinää pitää poh-tia koko rakenteen näkökulmasta:

Käytä erityisiä äänitolppia tai rakenna rungot seinän molemmille sivuille, vain puoliksi täytettyinä, tiivis-tettyinä kaikilta sivuilta, ja aseta kaksi kipsilevykerrosta toiselle ja kolme toiselle puolelle.

Sahaa lattian ja välikaton läpi, jos asia ei korjaantunut. Kun muut asiat ovat kunnossa, viilto puolittaa melun, joka tosin yhä edelleen pääsee läpi.

Melua lattian läpi: Matot tai paljon työtä

Askelääniä voi vaientaa pehmeillä pinnoilla, muussa tapauksessa lattian vaimentaminen vaatii paljon työtä.

Lattian läpäisevä melu on helpoin poistaa alapuolelta ääntä eristävällä välikatolla. Kannattaa yleensä panostaa aikaa ja rahaa, jotta saa alakerran asukkaan kohentamaan kattoaan ennen kuin yrit-tää ratkaista ongelman yläpuolelta - varsinkaan kun putkien ja kaapeleiden tiivistäminen ei riitä, sillä jälleen kerran ilman kuljettama melu on pahinta, ja se myös syntyy ja kuuluu helpoiten. Alhaalta ylös kuuluva melu on usein ilman kuljettamaa, aniharvoin alakerran asukkaat todella tanssivat katossaan.

Mikäli alakerran asukkaiden hyvä tahto tai omat tiivistykset eivät poista melua, jäl-jellä on kaksi vaativaa vaihtoehtoa.

Yksinkertaisin keino on piilolattia: uusi lattia vanhan päälle. Yleensä 20-25 mm eriste vanhan lattian päälle, sen jälkeen raskas kipsi- tai lastulevypinta, jonka saumat ovat seiniin päin, ja päällimmäisenä uusi lattiapäällyste tai matto. Piilolattia on ver-rattain helppo asentaa, mutta se luo uusia ongelmia, kuten tarpeen nostaa ovia.

Toinen vaihtoehto on vähintään yhtä hankala: vanhan lattian purku ja rakenteen äänieristäminen. Jälleen kerran on rakennettava siten, että rakenteesta muodostuu riittävän raskas, täydennettynä pehmeillä materiaaleilla, ilmalla ja tiiviydellä.

Uudemmissa taloissa on käytetty kipsilevyjä ja villaa välipohjan äänieris-teenä. Vanhemmissa taloissa voi joskus tulla vastaan savi tai hiekka äänieristeenä. Rintamiestaloissa eristeenä on useimmiten käytetty kutteri- ja sahanpurua.

Melua katon läpi: Peitä halkeamat ja ripusta uusi välikatto

Jos oman katon epätiiviyksien peittäminen ei riitä, voit ripustaa uuden katon vanhan alle.

Jos kuulet jokaisen yläkerran asukkaan ottaman askeleen, välipohjan palkit kulkevat suoraan hänen lattiastaan sinun kattoosi. Mutta jos yläkerrasta kuuluva musiikki peittää television äänen, syynä on pikemminkin lämpöpattereiden ympärillä oleva epätiiviys.
Jälkimmäinen tapaus on helpompi ratkaista, joten varmista ensin, että katto on tiivis.

Jos et voi vaatia yläkerran asukasta laittamaan lattialleen mattoja tai kävelemään lenkkitossuissa korkokenkien sijaan, voit ripustaa vanhan kattosi alle uuden katon.

Ääntäeristävä katto muistuttaa monin tavoin väliseinää: 2–3 kipsilevykerrosta rungon päällä, joka roikkuu mahdollisimman vapaasti vanhasta katosta. Kaikki sivut saumataan ja ontelotila täytetään 3/4 verran mineraalivillalla.

Jos seinien välinen etäisyys on enemmän kuin puolitoista metriä, voit yleensä kiinnittää uuden katon vanhaan, muussa tapauksessa se ripustetaan keskeltä alas. Tavalliset kiinnikkeet siirtävät yleensä kaiken melun vanhasta katosta uuteen, joten käytämme elastisia kiinnikkeitä. Ennen tähän käytettiin kumia, nykyään jousitettuja äänikiinnikkeitä.

Katon akustiikkaan kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Lattioiden ja seinien ääniä voi vaimentaa huonekaluilla, tauluilla ja verhoilla ja kattoon voidaan käyttää rei’itettyjä kipsilevyjä tai puubetonia.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Vaienna talosi äänet
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin