Kun haluat poistaa huoneesta melua, tutustu erilaisiin melutyyppeihin: ilmaääneen, askelääneen ja jälkikaikuun, sillä niitä rajoitetaan erilaisin tavoin.

Ilmamelu

Ilmamelua voi tehokkaimmin rajoittaa tekemällä katosta ilmatiiviin. Jos putkien ympärillä on pienikin rako, joka menee kerrosten läpi, reiän läpi kulkeutuu enemmän ilmamelua kuin koko muusta katosta yhteensä.

Askelmelu

Askelmelun voi pysäyttää estämällä materiaaleja johtamasta ääntä eteenpäin. Painolla on tällöin paljon merkitystä. Melua on yksinkertaisesti syytä olla huomattavasti enemmän, jos asennetaan kolme kipsilevykerrosta limittäin kuin siinä tapauksessa, että asennetaan vain ohut, yksittäinen lautakerros. Seuraava keino on vähentää pintojen välistä yhteyttä - kuten asennettaessa reikänauhoja välipohjan ja katon väliin. Kolmas tärkeä vaimennuskeino on ehkäistä ilman värinää pintojen välissä mineraalivillalla tmv.

Askelmelua voi myös ehkäistä esimerkiksi asentamalla mattoja ja ääntäeristävä kerros lattiaan, huopatassut kalusteiden alla ja välttämällä kovapohjaisten kenkien käyttöä.

Jälkikaiku

Jälkikaiku on ääntä, joka syntyy huoneessa. Sitä vaimennetaan pehmeillä matoilla ja kalusteilla, verhoilla ymv. Jos haluat vaimentaa melua kattoratkaisulla, sisustuksella ei ole huonetilassa ratkaisevaa merkitystä. Tällöin voit kattaa katon pehmeillä tai muotoilluilla levyillä aivan kuten muitakin kovia pintoja. Äänieristeinen katto sen sijaan jarruttaa yläpuolella olevista huoneesta kulkeutuvaa melua.

Musiikkilaitteista tuleva melu, puhelu tai koiran haukkuminen on osin ilmaääntä. Osittain askelääntä ovat kenkien kopinan ja tassutuksen lisäksi vaikkapa pesukoneen linkousääni tai lattiaa pitkin vedettävästä tuolista lähtevä melu.

Katso myös: Rakenna äänieristävä välikatto