Määritelmän mukaan melu on ääntä, joka koetaan häiritseväksi. Kyse voi olla vaikkapa lähitien tai naapurin television aiheuttamasta taustamelusta, mutta se voi olla peräisin myös omasta kodista, jopa huoneesta, jossa parhaillaan oleskellaan.

Olemme väistämättä jatkuvasti erilaisten äänilähteiden ympäröiminä niin kotona kuin työpaikalla. Vietämme yhä enemmän aikaa isoissa, niukasti kalustetuissa tiloissa, joiden sileistä seinäpinnoista ääni sinkoaa takaisin.

Melu, jota ei kuule

Johonkin meluun tottuu. Yleensä kyse on yksitoikkoisesta äänestä, esimerkiksi jatkuvan liikenteen, öljypannun tai ilmalämpöpumpun aiheuttamasta hurinasta. Tämänkaltaisen melun havaitsee vasta sitten, kun se yhtäkkiä loppuu. Äänimatto kuitenkin vaikuttaa hyvinvointiin, huomasipa sitä tai ei.

Puutu häiritsevään meluun

Melua voi olla vaikea poistaa kokonaan. Tästä jutusta ja oheisesta artikkelista löydät kuitenkin useita esimerkkejä siitä, miten voit erityisrakenteiden, materiaalivalintojen ja uusien sisustusratkaisujen avulla vähentää sekä sisällä että ulkona olevaa niin, että melutaso laskee hyväksyttävälle tasolle.

Lataa koko artikkeli, niin opit ottamaan niskalenkin melusta.

10 MELUONGELMAA

1. LIIKENNE: Jos kotisi on lähellä vilkasta tietä tai katua, liikenteen äänet kantautuvat sisälle saakka. Myös läheiseltä rautatieltä kuuluu vääjäämättä junien ääniä.
2. ULKOKATOT: Melu voi päästä sisään halkeamista ja raoista.
3. ULKO-OVET: Ulko-ovi itsessään ei aiheuta meluongelmia vaan sitä ympäröivien tiivisteiden heikko kunto ja suoranaiset raot. Jos ovi ei sulkeudu kunnolla, se päästää melua läpi. Mahdollisen ikkunat voivat nekin päästää ääntä läpi.
4. ULKOSEINÄT: Vahvoissa ulkoseinissä on hyvät lämpöeristeet, jotka myös vaimentavat melua. Ulkoa tuleva melu voi kuitenkin päästä sisälle JOS ulkoseinässä on melusiltoja.
5. SISÄSEINÄT: Seinät voivat kuljettaa ääntä kaikkialle huoneeseen.
6. IKKUNAT: Tiivistämätön ja ohut ikkunalasi läpäisee melua.
7. SISÄOVET: Hyvä ovi eristää sekä sisään- että ulospäin kantautuvan melun.
8. SISÄKATOT: Kerrostenväliset palkit kuljettavat usein äänet suoraan yläkerrasta, jolloin askeläänet tai yläkerrassa villisti tanssiva teini saattavat tuottaa melkoisesti meteliä. Kerrosten välillä saattaa kulkea myös putkia tai kaapelointeja, jotka johtavat ääntä. Katso myös: Rakenna ääntä vaimentava välikatto.
9. ILMASTOINTIKANAVAT: Ilmastointiaukot voivat päästää melun sisälle.
10. LATTIAT: Lattiasta syntyy ääntä eri puolille huonetta ja alakertaan. Katso myös: Vaimenna yläkerrasta kantautuva melu