Led-valot ovat energiatehokkuudeltaan ylivertaisia vanhoihin hehkulamppuihin verrattuna. Oikean led-lampun valinta voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä valojen väri ja voimakkuus vaihtelevat.

Lampuissa on suuria eroja

Ledien valo ei ole samalla tavalla lämmintä kuin vanhojen hehkulamppujen, mutta onneksi uusimmat mallit ovat menossa oikeaan suuntaan. Lamppujen voimakkuus ja niin sanottu värilämpötila vaihtelevat valkoisesta keltaiseen, joten valikoimasta löytyy varmasti sopiva lamppu joka huoneeseen.

Ledien haittapuoli on villinä rehottavat markkinat, minkä takia kattavan lunttilapun laatiminen on lähestulkoon mahdotonta. Toisin kuin hehkulampuissa, led-valojen välillä voi olla suuria eroja valmistajasta riippuen, vaikka tuotteiden pakkauksissa on samat merkinnät.

Ledin Ra-arvon on oltava yli 90. Hyvä Ra-arvo takaa, että värit toistuvat luonnollisina.

Ledin Ra-arvon on oltava yli 90. Hyvä Ra-arvo takaa, että värit toistuvat luonnollisina.

Kokeile, mikä tuntuu hyvältä

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, ettei ledejä kannata valita pelkästään tunnetun tuotemerkin perusteella. Ledimarkkinoilla on lukemattomia esimerkkejä halvoista lampuista, jotka toimivat loistavasti kalliisiin malleihin verrattuna. Yksi suurimmista ledien myyjistä on Ikea, joka myy nykyään yksinomaan led-lamppuja. Ikean ledit ovat osoittaneet käytännössä olevansa vähintään yhtä hyviä kuin perinteisten lamppumerkkien Philipsin, Osramin ja muiden jättien valmistamat mallit.

Kun ostat taloon uusia lamppuja, etene kaikessa rauhassa. Kokeile paria lamppua ennen kuin vaihdat kaikki valot uusiin. Lamppujen luoma tunnelma voi vaihdella, vaikka pakkauksissa on tutut merkinnät.

Lataa koko artikkeli ja lue oppaastamme, miten valitset asuntoosi oikeat lamput.

LUE LISÄÄ: Voit säästää led-valoilla näin PALJON