Useimmat meistä haluavat päästä työstään helpolla. Sama pätee murtovarkaisiin. Jos haluat pitää murtovarkaat loitolla, tee varkaiden työskentelystä mahdollisimman hankalaa. Annamme kolme konkreettista vinkkiä.

1. Onko ketään kotona?

Useimmat murtovarkaat arvostavat työrauhaa. Varkaat murtautuvat asuntoihin, joissa ei olla kotona. Villinä rehottava puutarha, ruostunut pihaportti ja mainoksia pursuava postilaatikko voivat olla merkkejä siitä, ettei talossa ole ketään.

Jos talossa on valot ja sieltä kuuluu ajoittain musiikkia, piha on kunnossa ja nurmikko leikattuna, varas alkaa epäillä: onkohan siellä sittenkin joku?

2. Miten päästä sisälle?

Oven edessä hääräileminen on varkaalle stressaava tilanne. Ehkä joku sattuu kulkemaan ohi juuri nyt? Ei kai naapuri näe liikettä ovella?

Taloon on vaikea murtautua, jos ovissa on kunnon lukot, ikkunoissa ylimääräiset kiinnitysraudat ja terassin ovi on lukossa. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että murtojen riski vähenee merkittävästi, jos varas joutuu etsimään sisäänpääsyä yli kolme minuuttia.

3. Keskeytetäänkö minut?

Murtovaras joutuu aina pelkäämään myös mahdollisia keskeytyksiä. Pahinta ovat uteliaat naapurit, jotka tulevat kysymään, voisivako auttaa. Varas jättää luultavasti koko korttelin rauhaan, jos tietään, että jollakulla on hänestä hyvät tuntomerkit.

Myös liiketunnistimilla toimivat valot ja hyvät lukot voivat saada varkaat vaihtamaan kohdetta. Sama pätee valvontakameroihin, sillä nekin lisäävät kiinnijäämisen mahdollisuutta. Sekin on stressaavaa.

LUE LISÄÄ: Tee talostasi turvallisempi valvontakameralla