Murtovaras menee ikkunasta sisään

Suomalaisiin koteihin ja mökkeihin on naurettavan helppo murtautua. Vapaa-ajan asunnot ovat poliisin mukaan murtovarkaiden erityissuosiossa, ja mökkimurtojen määrä vain lisääntyy.

Asuntoihin kohdistuvia törkeitä varkauksia ja niiden yrityksiä kirjataan Suomessa vuosittain yli 2 000 kpl. Kokemukset osoittavat, että pienikin murtosuojan parantaminen riittää vähentämään murtoriskiä merkittävästi.

Varashälytintä parempi

Sen sijaan, että ostaisit varashälyttimen, jonka metelöintiä kukaan ei todennäköisesti noteeraa, tai jäisit odottelemaan, että poliisi saa lisää resursseja tai tuomiot murtovarkauksista kovenevat, pitkäkyntiset saa todennäköisemmin jättämään kodin tai kesämökin rauhaan, kun parantaa rakennusten murtovarmuutta itse.

Tehokas murtosuojaus

Hollannissa osataan: Alankomaissa tuli vuonna voimaan 1999 uusi rakennusmääräys murtosuojauksesta.

Kaikki uudet rakennukset on suojattava murtautumista vastaan niin, että tunkeutujalta kestää tavallisilla työkaluilla vähintään 3 minuuttia päästä sisään. 3 minuuttia ei kuulosta pitkältä ajalta, mutta murrot vaatimusta noudattaviin rakennuksiin vähenivät yli 25 prosentilla.

Meneekö murtovaras sitten naapuriin? Ei ainakaan, jos naapurikin on suojannut talonsa samanveroisesti. Alankomaalaisten tutkimusten mukaan murtojen määrä on kaiken kaikkiaan laskenut dramaattisesti, vaikka laskelmissa otetaan huomioon se seikka, että uusilla asuinalueilla tehdään kaiken kaikkiaan vähemmän murtoja kuin vanhoilla.

Miten murtosuojausta kannattaa parantaa?

Katso taloasi tai mökkiäsi murtovarkaan sillmin: Mistä taloon on helpointa murtautua? Missä voi kaikessa rauhassa heilua sorkkaraudan kanssa ilman, että naapurit tai ohikulkijat näkevät? Mitä kautta on helpointa viedä saalis mennessään?

Usein hyvät lukot ja muutama murtovarma ikkuna ovat riittävä suoja, sillä 3 jo minuuttia tuntuu murtovarkaasta ikuisuudelta.