Stop! Millä maalaat kellarin seinät?

Kellarin seiniä ei voi maalata millä tahansa. Yksi ominaisuus on ratkaisevan tärkeä hyvän lopputuloksen kannalta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
7 euroa

Johdanto

Olet ehkä nähnyt kostean kellarin tai ainakin kuullut sellaisesta. Kauhutarinoissa kellarin seinät ovat niin kosteat, että maali hilseilee irti ja varisee lattialle. Se johtuu teknisesti veden paineesta, mutta käytännössä vika on siinä, että kellarin seinät on maalattu vääränlaisella maalilla.

Olohuoneen seinät voi maalata tavallisella maalilla, mutta sama maali ei pysy kiinni maata vasten olevassa seinässä. Maa on aina jonkin verran kosteaa, ja kosteus imeytyy seiniin, jos seinissä ei ole patolevyjä tai muuta vettä eristävää rakennetta.

Kosteus pyrkii seinän läpi kellariin, jos sisäilmassa on vähemmän kosteutta kuin seinässä. Kosteus liikkuu sekä betonin että tiiliseinän läpi ja haih-tuu kellarin ilmaan.

Jos kellarin seinä maalataan tavallisella akrylaattimaalilla, se on sama asia kuin seinän päälle levitettäisiin tiivis muovikelmu. Kosteus jää rakenteisiin, mutta se pyrkii edelleen samaan suun-taan, ja lopulta kosteus puskee maalin irti seinästä. Vesi voittaa aina.

Hengittävä maali on ratkaisu
Kellarin seinät pitää maalata kalkki- tai silikaattimaalilla. Silikaattimaali tarttuu lujasti kiinni kivipintoihin mutta päästää veden siirtymään lävitseen. Maali on niin sanotusti hengittävää eli diffuusio-avointa. Rakenne toimii oikein, jos kellariin haihtuva vesihöyry pääsee tuulettumaan yläkertaan tai ulos.

Tavallisissa sisustusmaaleissa on akrylaattia, joka on muovia. Jos kellarin seinä on maalattu aiemmin akrylaattimaalilla, sen päälle EI VOI levittää silikaattimaalia vaan vanha maali pitää poistaa kokonaan. Se on kovaa työtä, johon tarvitaan teräsharja ja hiomakoneita. Hyvällä tuurilla seinä on maalattu kalkkimaalilla.

Ohjeet

01
Millä seinä on maalattu? 6 Vaihe

Markkinoilla on paljon erimerkkisiä silikaattimaaleja. Merkillä ei ole suurta väliä, mutta mahdollisen pohjamaalin pitää olla samaa merkkiä kuin pinta maalin. Eristävää pohjamaalia tarvitaan esimerkisi siinä tapauksessa, että kella riin tuleva kosteus värjää seinän.

Korjaa pahimmat kolot sekä poista vanha maali ja rappaus ennen maalaa mista, jotta uusi maali tarttuu kunnolla kiinni seinään.

1

Harjaa irtolaasti ja roskat irti seinästä. Seinässä ei saa olla hometta. Voit pestä pienet homekasvustot pois homeenpesuaineella.

2

Imuroi seinä puhtaaksi. Maali ei tartu kunnolla kiinni pölyiseen pintaan.

3

Täytä kolot. Käytä nopeasti kuivuvaa massaa, jotta pääset nopeasti eteenpäin. Rautakaupoissa on paljon kiviseinille sopivia tasoitteita.

4

Tasoita massa huolellisesti, jotta pinnasta tulee mahdollisimman siisti etkä joudu hiomaan korjattua kohtaa.

5

Jos seinä on todella huokoinen tai sen läpi tihkuu värillistä kosteutta, seinä kannattaa käsitellä aluksi eristävällä pohjamaalilla.

6

Maalaa seinä silikaattimaalilla. Voit käyttää telaa tai pensseliä sen mukaan, kuinka epätasainen seinä on. Oikealla maalilla maalattu seinä pysyy kunnossa pitkään.

Materiaalit

  • Silikaattimaalia
  • Tarvittaessa eristävää pohjamaalia
  • Tarvittaessa tasoitetta

Vie aikaa

Maalaaminen sujuu nopeasti.

Hinta

6-7 euroa neliö.

Vaikeusaste

Maalaaminen on helppoa, mutta vanhan muovipohjaisen maalin poistaminen on kovaa työtä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.