Poista tahrat ja naarmutpöytälevystä

Parin tunnin työllä saa työstettyä vanhan pöytälevyn uutta vastaavaan kuntoon. Käsittelyssä oli viilutettu tiikkilevy, mutta menetelmä on sama, vaikka pöytälevy olisi jotakin muuta jalopuuta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
20 euroa

Johdanto

Jos omistat vanhan jalopuisen ruokatai sohvapöydän, pöytälevy on usein viilutettu, ja siinä on vain parin millimetrin jalopuinen pintakerros. Pinta voi olla lakattu, öljytty tai kiillotettu.

Ajan myötä tämän kaltaisen pöytälevyn pinta kuluu epäsiistiksi. Onneksi levyn voi ehostaa. Riittää, kun pinnan kyllästää, hioo kevyesti ja öljyää uudelleen. Jos pöytä on lakattu, riittää, että sen hioo ja uusii lakkakäsittelyn. Jos pintaan kuitenkin on tullut syviä naarmuja ja palojälkiä, niitä ei saa pois hiomalla.

Kyllästämme pöydän selluloosaohenteella. Myös peruspuhdistusainetta tai puupesua voi käyttää, mutta tällöin pinnan kuivuminen kestää pidempään.

Ongelma

Pöytään on tullut palojälkiä, rasvatahroja ja naarmuja.

Ratkaisu

Pöytälevy hiotaan ja öljytään keittiö- tasoon sopivalla hyvällä öljyllä.

Vie aikaa

Pari tuntia + kuivumisaika

Hinta

Materiaaleihin käytettiin noin 20 €.

Vaikeusaste

Helppo tehtävä. Hienoon lopputulokseen tarvitaan vain tarmoa. Hiotessa on syytä olla varovainen, jos pöytä on viilutettua jalopuuta - usein viilut ovat vain 1 mm paksuja.

Ohjeet

01
Tee näin 4 Vaihe

1

Rasva ja öljy pestään pois selluloosaohenteella. Työ tulee tehdä ulkona, sillä selluloosaohenne on vaarallista terveydelle. Levitä siveltimellä runsaasti ohennetta ja kuivaa liinalla.

2

Kun levy on kuiva, se hiotaan taso- tai epäkeskohiomakoneella. Käytä hiontaan ensin karkeutta 100 ja tämän jälkeen karkeutta 200. Pyyhi kaikki hiomapöly pois kuivalla liinalla.

3

Sitten pöytälevy voidaan öljytä. Kaada pöydälle tilkka öljyä ja levitä se tasaisesti liinalla tai, kuten kuvassa, hankaussienellä. Varmista, että pöytälevyllä on riittävästi öljyä 20-30 minuutin ajan.

4

Lopuksi pöytälevy kiillotetaan. Sen voi tehdä kuivalla puuvillaliinalla, mutta pöydästä tulee erityisen upea, jos se kiillotetaan koneella. Kuvassa käytetään kiillotuskonetta. Seuraavana päivänä pöytä on valmis käyttöön.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

VINKIT: Pane öljyrätit tiiviiseen purkkiin

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Pöydät