Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Linolipäällyste pöytään

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Linoleumilla päällystetty pöytä on kaunis, kestävä ja helppo pitää puhtaana. Tässä ohjeet linoleumipäällysteen liimaamiseksi pöytään. Lisänä kolme tyylikästä ratkaisua pöydän reunustamiseen.

linoleum på bordplade

Johdanto

Puuhiokkeesta ja/tai korkkirouheesta, vernissasta sekä puun hartseista tekstiilipohjalle tehty korkki- eli linoleumimatto on keksintönä jo lähes 150 vuotta vanha, mutta lisämateriaaleiksi ovat vaihtuneet muovit. Lattianpäällysteenä linoleumi kestää hyvin, hylkii likaa, sietää naarmuuntumista ja on lämmin sekä joustava astella tai koskettaa.

Linoleumia voi liimata lastulevyyn, kovaan kuitulevyyn sekä vaneriin. Sillä voi myös uudistaa vanhan pöytälevyn pinnan. Ainoa vaatimus on alustan tasaisuus ja jäykkyys. Epätasaisuudet saattavat tai tulla näkyviin ajan oloon, joten alusta pitää tasoittaa ennen päällystystä. Linoleumilla päällystetyn levyn reunat täytyy myös viimeistellä.

Jalopuisia listoja myyvät tilauksesta puutavaraliikkeet. Niitä voi tilata myös puusepänliikkeistä. Listaksi sopii kova, kosteutta kestävä puulista.

LUE LISÄÄ: Linoleum - nerokas materiaali

Kauniita reunuksia

Teimme useita erilaisia reunaratkaisuja alkaen pelkän reunan peittävästä kapeasta listasta aina leveään ruostumattomasta teräksestä valmistettuun lis- taan. Teräslista toimii samalla pöytälevyn jäykisteenä, jolloin levyn kannattimien välistä etäisyyttä voi kasvattaa.

Tilaa mittojen mukaan

Linoleumia myydä monissa rakennus- tarvikeliikkeissä sekä maali- ja mattoliikkeistä ja keittiökalusteita myyvissä erikoisliikkeissä. Kaksi millimetriä paksua linoleumia toimitetaan mm. 183 cm leveänä rullatavarana. Se maksaa noin 25 – 40 euroa neliömetriltä.

Ruokapöydän reunalistat

Kirjoituspöytään teräsreuna

Pyöreä reuna piirustuslautaan

Ohjeet

Linoleumin liimaus levyyn

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Vieressä kuvatut viisi työvaihetta näyttävät miten linoleumi kiinni-tetään levyyn. Menetelmä sopii kaikille kolmelle seuraavilla sivuil-le esitetylle reunalistoitukselle. Linoleumin ylimääräiset reunat poistetaan kahdella tavalla.

Liima levitetään levyn pintaan hienohampai-sella hammaslastalla. Linoleumi täytyy painaa liimaan 20 minuutin kuluessa.

Linoleumi leikataan hieman pöytälevyä suuremmaksi. Laske linoleumimatto märkään liimaan ja paina kiinni.

Mahdolliset ilmataskut täytyy saada pois levyn alta. Se tehdään pyörittämällä puutankoa tai putken pätkää levyn keskeltä reuno-ja kohti samalla reilusti painaen.

Työtä jatketaan seuraavana päivänä. Levyn reunan yli ulottuva linolimaton reuna poistetaan yläjyrsimellä. Teräksi on paras ohjainlaakerilla varustettu lieriöterä.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää ylikokoista pöytälevyä, jonka reunat sahataan pyörö-sahalla lopulliseen mittaansa. Ohjaimeksi sopii suuntaisohjain tai suora lauta.

Ruokapöydän reunalistat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ruokapöytä on tehty itse alusta lähtien. Kestävä linoleumipinta sietää rasvoja, kahvia jne. Likaantunut pinta on hoitoaine-käsittelyn jälkeen kuin uusi.

Ruokapöydän koko on noin 100 x 200 cm. Sen runko on lastulevyä, joka päällystettiin lino-leumilla. Reunat on vahvistettu laudoilla, jotka muodostavat kiinnitysalustan reunalistoille ja jäykistävät samalla pöytälevyä. Pöydän jalat ovat huonekalu- ja rakennustarvikeliikkeiden myymiä vakiojalkoja. Niitä on saatavana aina-kin mustiksi ja valkoisiksi maalattuina ja säh-kösinkittyinä. Neljä jalkaa maksaa noin 70 euroa. Ne ruuvataan pöytälevyn tukilautoihin.

Reunoihin kiinnitetään kovapuulistat. Listat valitaan maun ja saatavuuden mukaan. Ne la-kataan tai käsitellään huonekaluöljyllä tai öl-jyvahalla puulajin mukaan.

Pöydän teon päävaiheet

Liimaa linoleumi (A) levyyn (B). Kiinnitä laudat (C) pöytälevyn alle liimalla ja ruuveilla niin, että ne ulottuvat 20 mm levyn reuno-jen yli. Ruuvaa jalat tukilautoihin. Kovapuu-listoista (D ja E) kootaan liimalla ja ruuveilla kulmalista. Säädä kovapuulistan (D) ja laudan (C) väli pahvinpaloilla niin, että kulmalista on linolipäällysteen tasalla. Kulmalista kiinnitetään nyt liimalla ja ruuveilla alakautta laudan (C) läpi. Kulmalistaa kannattaa puristaa levyn reunaa vasten asettamalla liimauspuristimen tukilaudan (C) sisäsyrjää vasten. Liiman kuivuttua reunalista hiotaan ja viimeistellään (lakka, vaha tai öljy).

Kirjoituspöytään teräsreuna

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pöydän reuna on harjattua teräslevyä. Se tekee tyylikkään ja vankan vaikutelman. Teräslista peittää päällysteen reunan, joten sen leikkaamisessa ei tarvitse olla tarkka.

Kirjoituspöytä on sijoitettu kahden seinän vä-lissä. Pöytälevyn kannatinväli on 220 cm. Saimme levyn riittävän tukevaksi varustamalla sen vankoilla puisilla reunasoiroilla ja ruostumat-tomasta teräksestä tehdyllä kiskolla, joka on varsinaisesti tarkoitettu lasitiilistä muuratta-vien rakenteiden sidelistaksi. Profiilia saa lasi-tiiliä myyvistä liikkeistä. Se maksaa noin 15 euroa metri. Mallityössä käytetyn kiskon leveys on 80 mm ja reunataitteiden leveys 10 mm.

Tämä ratkaisu on hyvin helppo toteuttaa, koska ylempi taite peittää linoleumin reunan, jota ei siten tarvitse leikata aivan tarkasti pöy-tälevyn reunoja pitkin.

Pöydän teon päävaiheet

Aloita liimaamalla päällystelinoleumi (A) pöytälevyyn (B), joka on lastulevyä. Kiinnitä tukeva puusoiro (C) levyn etureunaan liimalla ja ruuveilla. Levyn jäykistämiseksi samanlainen rima kiinnitettiin myös taka-reunaan. Toinen lista (D) asennettiin pelkäs-tään kasvattamaan reunan korkeus teräs-kiskon (E) leveyteen sopivaksi. Sahaa sitten teräskisko oikeaan mittaansa rautasahalla ja poista jäysteet viilalla. Kiinnitä teräskisko reunaan asennusliimalla, jota pursotat niiden väliin ainakin kolme raitaa.

Pyöreä reuna piirustuslautaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kallistettu levy on kätevä esimerkiksi piirustusalustana. Tässä mallityössä kiinni-timme levyn reunoihin pyöristetyt listat.

Kallistettu levy on erittäin hyvä työskentely-alusta moniin tarpeisiin. Kuvien levyn koko on 70 x 100 cm, mutta voit sovittaa mitat tarkal-leen omien tarpeidesi mukaisiksi.

Kallistus saadaan aikaan ruuvaamalla 21 x 95 mm lauta levyn taustapuolelle. Kiinnitä laudan alareunaan kaksi kumitulppaa suojaa-maan alla olevaa pöytää.

Koska levyn reunaa ei tarvitse jäykistää, se varustettiin levyn paksuisella puolipyöreällä lis-talla. Listan voi kiinnittää liimalla ja kannatto-milla nauloilla, mutta sen voi myös kiinnittää kuvien tapaan ruodelistalla ja liimalla. Ruode-listakiinnitys on vähän vaikeampi tehdä, mutta se on luja ja kauniimpi kuin naulakiinnitys.

Piirustuslaudan tekeminen

Liimaa linoleumi (A) pöytälevyyn (B). Yläjyr-simellä jyrsitään 6 mm syvät ja 4 mm leveät urat lastulevyn reunaan ja puolipyöreisiin mahonki- tai muihin kovapuulistoihin (C). Urat voi sahata myös pöytäsirkkelillä. Sahaa vielä 10 mm leveät ruoteet (D) 4 mm vanerista. Sahaa reunalistojen päät jiiriin ja kiinnitä ne levyyn liimalla ja vaneriliuskoilla. Liiman kuivuttua reunalistat hiotaan. Niitä voi hieman tummentaa huonekaluöljyllä. Mahonkilistat voi myös lakata.

Materiaalit

Ruokapöydän reunalistat

• linoleumia (A), 100 x 200 cm
• 18 mm lastulevyä (B), 93 x 193 cm
• 21 x 95 mm lautaa (C), 600 cm
• 21 x 21 mm kovapuulistaa (D), 600 cm
• 15 x 44 mm kovapuulistaa (E), 605 cm
• mattoliimaa, esim. Casco 3444
• 4 kpl pöydänjalkoja
• 35 mm yleisruuveja
• puuliimaa

Hinta:

noin 150 euroa.

Kirjoituspöytään teräsreuna

• linoleumia (A), 75 x 225 cm
• 18 mm lastulevyä (B), 220 x 70 cm
• 45 x 95 mm soiroa (C), 440 cm
• 15 x 45 mm listaa (D), 440 cm
• teräskiskoa (E), 220 cm
• mattoliimaa, esim. Casco 3444
• 30 ja 60 mm yleisruuveja
• puuliimaa
• asennusliimaa

Hinta:

noin 100 euroa.

Pyöreä reuna piirustuslautaan

• linoleumia (A), 75 x 105 cm
• 18 mm lastulevyä (B), 70 x 100 cm
• 12 x 21 mm puolipyöreää listaa, esim. mahonkia (C), 350 cm
• 10 mm ruodelistaa (D) 4 mm vanerista: 2 kpl 100 cm ja 2 kpl 70 cm
• mattoliimaa, esim. Casco 3444
• 21 x 95 mm lautaa, 80 cm
• 2 kumitassua
• 5 x 100 mm ruuveja ja puuliimaa

Hinta:

noin 40 euroa.

Piirustus

Ruokapöydän reunalistat

Kulmalista, joka on tehty kahdesta tummasta kovapuulistasta. Kulman alla on mäntylauta, joka on kovapuulistojen kiinni-tysalusta ja jäykistää samalla pöytälevyä.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Kirjoituspöytään teräsreuna

Lasitiilien asennukseen tarkoitettu teräskisko sopii myös pöydän reunukseksi. Linoleumipäällysteen voi jättää reunoilta pari millimetriä vajaaksikin, sillä teräskisko peittää reunat.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Pyöreä reuna piirustuslautaan

Toinen puulistareunus on puolipyöreä mahonkilista. Muukin kaunis ja kova puulista sopii reunaan. Puolipyöreän listan leveyden pitää olla tarkalleen sama kuin lastulevyn ja päällys-teen yhteinen paksuus.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

VINKIT: Sahaa sirkkelillä apulevyn läpi

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Linolipäällyste pöytään
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin