Pelasta haljennut tuolinjalka

Kun tuolista halkeaa jalka, tekee mieli heittää koko tuoli pois. Mutta sitä ei kannata tehdä, sillä jalka on helppo korjata liimalla, ruuvipuristimilla ja pitkillä puuruuveilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
8 euroa

Johdanto

Aurinkoisista kesäpäivistä on mukava nauttia terassilla ystävien kanssa. Lasilli-nen punaviiniä ja grillissä paistuva pihvi kruunaavat päivän. Tunnelma saattaa kuitenkin nopeasti muuttua tuolinjalan rusahtaessa yllättäen halki.

Halpojen pihakalusteiden valmistus on lähes puoliautomaattista, eikä tällöin aina kiinnitetä huomiota siihen, mihin suuntaan puunsyyt kulkevat valmiissa huonekalussa. Pitkät, hoikat tuolinjalat saattavat tämän vuoksi helposti haljeta, jos puunsyyt kulkevat voimakkaasti viistoon suhteessa tuolinjalkoihin.

Mutta ei hätää. Liimalla, pitkillä puu-ruuveilla ja ruuvipuristimilla saat tuolin taas priimakuntoon.

Ongelma

Uuden pihatuolin jalka halkesi. Vaikka vaurio näyttää ensi alkuun pahalta, tuolin voi korjata täysin kuntoon.

Ratkaisu

Tuoli pelastettiin puuliimalla ja pitkillä puuruuveilla.

Vie aikaa

Korjaustyöhön menee noin tunti. Lisäksi aikaa menee liiman ja maalin kuivumiseen.

Hinta

Jos sinulla on jo puuliimaa, ruuveja, maalia ja tasoitetta, korjaus ei maksa mitään.

Vaikeusaste

Helppo korjaus, johon kaikki voivat osallistua.

Ohjeet

01
Korjaa näin 5 Vaihe

1

Sivele valkoista puuliimaa molem-mille liimapinnoille. Älä säästele liimaa vaan anna sen mieluummin pursua yli, kun pinnat puristetaan yhteen.

Tuoli kannattaa purkaa niin pitkälle, että siihen ei jää ”jännitteitä”, kun se kootaan yhteen.

2

Käytä mahdollisimman montaa puristinta, kun puristat pinnat yhteen. Käytä muovisuojilla varustettuja puristimia tai laita pahvinpala tms. puristimien ja puun väliin, jotta tuoliin ei jää jälkiä. Pyyhi ylipursuava liima kostealla liinalla.

3

Vahvista liitososat ruuveilla, kun liima on kuivunut. Ruuvit upote-taan, joten tarvitset tasoitetta, jolla liitok-sesta saadaan huomaamaton. Esiporaa poralla, joka on kooltaan 1 mm:n pienempi kuin ruuvin halkaisija.

4

Ruuvaa vähintään yksi ruuvi kummallekin puolelle. Käytä mah-dollisimman pitkiä puuruuveja. Ruuvaa ensin vaurion ”ohuemmalta” puolelta, jotta haljenneen puun ”paksummalla” puolella on paljon pintaa, johon ruuvi voi kiinnittyä.

5

Viimeistele tasoitteella, hioma-paperilla ja spraymaalilla. Korjaus on täysin huomaamaton, ja tuolinjalka on itse asiassa vahvempi kuin se alun perin oli. Muista kiristää kaikki muutkin ruuvit ennen kuin otat tuolin käyttöön.