Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NÄIN: Rakenna väliseinän runko

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Väliseinän rungon voi rakentaa joko puu- tai metallirangoista. Lopputuloksen kannalta materiaalilla ei ole merkitystä, mutta rankojen hinnat ja työhön kuluva aika vaihtelevat. Metallirankojen pystyttäminen on nopeaa, mutta ne ovat puisia väliseinätolppia kalliimpia. Puusta tehty väliseinän runko tulee halvemmaksi, mutta puun kanssa voi olla vaikeampi työskennellä.

Väliseinän runko - näin!

ARKKAA TYÖTÄ: Väliseinärunko peitetään molemmilta puolilta kipsilevyillä. Runko ratkaisee, kuinka suora seinästä tulee.

VÄLISEINÄN PAIKAN MITTAAMINEN

1. Piirrä väliseinän paikka lattiaan. Mittaa seinän etäisyys useasta eri kohdasta ja piirrä merkkien välille näkyvä viiva. Käytä apuna esimerkiksi pitkää vatupassia.

2. Merkitse lattiaan selvyyden vuoksi sekä rungon alajuoksun paikka että kipsilevyn pinnan taso, ettet kiinnitä alajuoksua vahingossa väärään paikkaan.

3. Piirrä seinään pystysuora viiva vatupassin tai laserin avulla. Viiva näyttää, mihin linjaan väliseinätolppa pitää ruuvata kiinni. Piirrä yläjuoksun paikka kattoon.

PUURUNKOINEN VÄLISEINÄ

1. Kiinnitä alajuoksu ja seinää vasten tuleva tolppa 4x70 millin ruuveilla. Ruuvaa noin 50–60 sentin välein. Jätä päätytolppa sen verran lyhyeksi, että seinän yläjuoksu mahtuu sen päälle.

2. Ruuvaa toinen päätytolppa kiinni, kun yläjuoksu on paikallaan. Kiinnitä loput pystytolpat kahdella ruuvilla sekä ylä- että alapäästä.

3. Asettele loput tolpat 60 sentin jaolla. Suunnittele, mistä suunnasta levytät ja sijoita kolmas tolppa siten, että sen keskikohta osuu kokonaisen kipsilevyn reunaan 120 sentin kohdalle.

TERÄSRUNKOINEN VÄLISEINÄ

1. Merkitse rankoihin oikeat mitat ja katkaise ne. Rangat on helppo leikata poikki tavallisilla peltisaksilla.

2. Ruuvaa alajuoksu lattiaan aiemmin piirretyn linjan viereen. Ruuvit kannattaa kiinnittää puulattiaan puolen metrin välin. Betonilattiassa riittää 60–80 sentin etäisyys.

3. Jos väliseinän sisälle vedetään sähköjohtoja, reiät kannattaa porata tässä vaiheessa. Tee rei’istä niin isot, että johdot mahtuvat niiden läpi helposti. 10–15 millin reiät ovat tarpeeksi isoja.

4. Ruuvaa ensimmäinen ranka kiinni viereiseen seinään. Jätä seinärangan ja katon väliin viisi milliä tyhjää tilaa, jotta yläjuoksu mahtuu päätyrangan päälle.

5. Nosta yläjuoksu päätyrangan päälle ja ruuvaa yläjuoksu kiinni kattoon. Pysty- ja vaakarankojen yhdistämiseen kannattaa käyttää rankapihtejä.

6. Kiinnitä toinen päätyranka ylä- ja alajuoksuihin rankapihdeillä. Tarkista, että päätyranka on täysin suorassa. Kiinnitä loput pystyrangat paikoilleen.

TÄRKEÄT TYÖKALUT TERÄSRANKASEINÄN RAKENTAMISEEN

Väliseinän teräsrangat kannattaa lyhentää oikeaan mittaan peltisaksilla. Useimmat mallit sopivat sekä oikea- että vasenkätisille. Teräsrankojen yhdistämiseen on kehitetty itseporautuvia ruuveja, joissa on leikkaava kärki.

Rangat on kuitenkin helpompi liittää toisiinsa rankapihdeillä. Liitoksesta tulee yhtä luja kuin ruuvatusta kiinnityksestä.

Peltisaksien hinnat alkavat noin 10 eurosta. Halvimmat rankapihdit maksavat noin 20 euroa.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: NÄIN: Rakenna väliseinän runko
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin