Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 tapaa: Maalaa seiniin rappaus

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Moni maalinvalmistaja väittää, että seinät voi maalata rapatun näköisiksi helposti ja nopeasti. Työn jälki riippuu kokonaan siitä, mitä välineitä maalaamiseen käytetään. Tämä testi osoitti, ettei maalikauppiaan antamia ohjeita kannata aina noudattaa.

Maalaa seiniin rappaus

Testasimme kaikkia kolmea työkalua levittämällä niillä struktuurimaalia kipsilevyseinään.

Maalaa seinäsi struktuurimaalilla. Saat rapatut ja maalatut seinät samalla kertaa! Maalinvalmistajien mainospuheet ovat lennokkaita, mutta niihin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella.

Mikä on rapattu seinä?

Puhekielessä rappaus voi tarkoittaa melkein mitä tahansa todella karkeasta kivipinnasta täysin sileäksi hierrettyyn seinään.

Tässä jutussa rappauksella tarkoitetaan hieman karheaa pintaa, sillä struktuurimaalia ei voi hiertää sileäksi. Sekä tela, pensseli että harja jättävät paksuun ja hiekkapitoiseen maaliin omat jälkensä.

Tela, pensseli vai harja?

Mitä välinettä struktuurimaalilla maalaamiseen kannattaa käyttää? Tämä testi osoitti, että maalausvälineet vaikuttavat ratkaisevasti työn jälkeen. Testi kertoi myös sen, ettei maalikauppiaan antamiin neuvoihin kannata aina luottaa.

Maalikauppias suositteli maalin levittämiseen telaa. Pensselillä seinään tulisi elävä pinta, mutta harja oli hänen mielestään toivoton vaihtoehto.

Testi vakuutti meidät kuitenkin siitä, että harja on selvästi paras työkalu. Sen jälki oli yhtenäinen ja muistutti eniten sileäksi rapattua seinää. Katso tulokset ja arvioi itse.

Pensseli

Maalaa seiniin rappaus

Pensselillä on vaikea saada aikaan tasaista, rapatun näköistä jälkeä. Se sopii elävän pinnan tekemiseen.

Levittämiseen tarvitaan hyvä, leveä pensseli, joka imee paljon maalia. Pensselillä pitää voida levittää maalia kohtuullisen isolle alueelle, ennen kuin maali alkaa kuivua.

Suunta: Summittainen

Pensselillä pitää työskennellä erittäin nopeasti. Käytä pensseliä vain, jos haluat pinnasta hyvin elävän ja epäsäännöllisen näköisen. Lopputulos ei näytä tasaiselta tai peittävältä, mutta se luo ainutlaatuisen vaikutelman. Alla oleva seinä paistaa laastin läpi joka tapauksessa.

Jos pidät selkeistä työn jäljistä

Pensseli jättää pintaan selkeitä uria. Työn jälki muistuttaa 90-luvulla suosittua sienellä töpöttelyä. Pensseli peittää vain hyvin pienen osan isosta seinästä, joten pensseliä pitää heiluttaa erittäin nopeasti, jotta maali ei ehdi kuivua ja tehdä seinään rajoja. Pohjusta seinä, ja maalaa se aluksi struktuurimaalin värisellä pohjamaalilla.

Tela

Maalaa seiniin rappaus

Maalaa telalla aluksi eri suuntiin ja viimeistele pinta pystysuorin vedoin.

Pitkäkarvainen tela imee paljon maalia ja levittää maalin nopeasti. Voit levittää maalin aluksi telalla myös siinä tapauksessa, että haluat viimeistellä pinnan pensselillä tai harjalla.

Suunta: Suoraan ylös ja alas

Liikuttele telaa eri suuntiin, jotta maali peittää seinän kunnolla. Kun seinä on kokonaan maalin peitossa, viimeistele pinta yhtenäiseksi liikuttamalla telaa ylös ja alas. Muista maalata järjestyksessä, jotta et levitä märkää maalia jo kuivuneen maalin päälle. Se aiheuttaa selviä rajoja, kun maali kuivuu.

Valmis seinä näyttää hiomapaperilta

Telalla levitetty struktuurimaali muistuttaa hiomapaperia. Valmis seinä näyttää hieman samalta kuin 70- ja 80-luvuilla muodissa ollut rypyläpinta. Nykyaikaisen struktuurimaalin pinta on jonkin verran sileämpi siitä yksinkertaisesta syystä, että maalin tekemiseen on käytetty hienojakoisempaa hiekkaa.

Harja

Maalaa seiniin rappaus

Harja tekee pinnasta siistin ja yhtenäisen, kun maali levitetään pitkillä vedoilla katosta lattiaan.

Harja imee paljon maalia. Siitä on hyötyä, sillä struktuurimaali ei peitä kovin tehokkaasti.

Suunta: Ylös ja alas

Harjalla maalaamiseen tarvitaan pitkiä käsiä. Liikettä ei saa lopettaa kesken seinän, sillä siitä jää selvä raja. Vedon pitää alkaa katosta ja jatkua lattiaan asti. Muista suojata molemmat huolellisesti. Harja teki mielestämme parempaa jälkeä kuin tela tai pensseli. Työkalusta riippumatta maalia kuluu paljon (1 litra kahta neliötä kohti).

Harjattu maali näyttää eniten rappaukselta

Maalikauppias ei suositellut harjaa, mutta me suosittelemme. Harja levittää seinälle paksun kerroksen maalia, ja lopputulos näyttää melkein samalta kuin oikea rappaus. Muista tehdä harjalla pitkiä vetoja ylhäältä alas. Voit levittää maalin myös telalla ja viimeistellä pinnan harjalla.

Löydät täältä lisää artikkeleja ja vinkkejä sisäseinien rappaamiseen: Seinien rappaaminen

LUE LISÄÄ: Seinätasoite silottaa pinnan

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: 3 tapaa: Maalaa seiniin rappaus
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin