1. Pälvi

– Voit välttää pälvet, jos käytät tarpeeksi maalia, työskentelet hyvässä valossa ja maalaat pinnan kahteen kertaan.

2. Epätasainen ja epäsiisti pinta

– Pinnasta ei tule siisti, jos valmistelu on tehty hutiloiden. Kolot ja halkeamat pitää paikata, jotta maalattava pinta on tasainen ja yhtenäinen. Pinnasta tulee ruma myös, jos kerran maalattua, epätasaista kohtaa yritetään peitellä jälkikäteen. Maali on jo puoliksi kuivunut, joten paikkailu vain pahentaa tilannetta. Odota mieluummin, että kohta kuivuu kokonaan, tasoita ja hio maali ja maalaa seinä uudestaan.

Tässä näkyy selvästi, ettei alustaa ole tasoitettu kunnolla ennen maalaamista.

3. Valumat

– Valumat johtuvat liian märästä pensselistä tai telasta. Maalia pitää olla tarpeeksi, ei liikaa.

Maali ei yksinkertaisesti levity kunnolla, ja tela on tehnyt seinään ruman maalirannun.

4. Maalitahrat paneeleissa

– Tahrat vähenevät oleellisesti, jos telaa ei paineta liian lujaa vaan sitä liikutetaan nopein liikkein. Tela ei saa päästä kuivumaan, vaan siinä pitää olla koko ajan sopivasti maalia. Pidä lähellä kosteaa kangasta, jotta voit pyyhkiä nopeasti pois pienet lipsahdukset.

5. Maalikielekkeet ulkonurkissa

– Maaikielekkeiden syntymisen voi välttää maalaamalla huolellisesti nurkan molemmilta puolilta.

6. Maali irtoaa maalarinteipin mukana

– Maali ei irtoa, kun teippi poistetaan jo silloin, kun maali on vielä märkää. Teippi voi "palaa kiinni", jos se jätetään paikalleen liian pitkäksi aikaa.

7. Maali lohkeilee irti

– Maali voi kuoriutua irti isoina suikaleina, jos pintaa ei ole puhdistettu kunnolla ennen maalaamista rasvasta ja liasta tai maali tai jos pinta on maalattu vääränlaisella maalilla. Esimerkiksi kylpyhuoneessa pitää käyttää kosteaan tilaan sopivaa maalia, eikä seiniä saa maalata tavallisella maalilla.

8. Maali leviää muiden huoneiden lattioihin

– Vältät maalin läikkymisen muihin huoneisiin, kun suojaat lattiat suojapahvilla tai askeläänieristeellä. Toisin kuin muovi, askeläänieriste imee maalitahrat sisäänsä. Muovia kannattaa käyttää vain huonekalujen suojaamiseen.

9. Maalin rakenne ja väri näyttävät erilaisilta reunoissa ja nurkissa

– Erilaista jälkeä syntyy, jos nurkat maalataan aluksi pensselillä, mutta työtä ei viimeistellä telalla. Maalaa pensselillä maalatut kohdat myös telalla niin läheltä kuin mahdollista. Voit käyttää sisänurkkien maalaamiseen nurkkatelaa.

10. Katon rajaan ja listojen viereen syntyy halkeamia

– Levitä halkeamien päälle maalattavaa akryylimassaa ennen maalaamista.

Halkeamat näkyvät selvästi katon rajasta, kun seinä on vasta maalattu. Tuki halkeamat maalattavalla akryylimassalla, ennen kuin aloitat maalaamisen.

Näin maalaat koko olohuoneen

Lue tästä jutusta, miten voit maalata paremmin, siistimmin ja halvemmalla kuin maalari. Kerromme myös, millaista maalia kannattaa käyttää. Testasimme myös kaikki nokkelat maalaustyökalut.

Lataa koko artikkeli ja katso, miten voit maalata paremmin kuin maalari.