Aurinkokennot ovat tätä päivää, mutta tuulivoimala ei käytännössä ole pientaloasukkaan ratkaisu.

Aurinkokennot ovat tätä päivää, mutta tuulivoimala ei käytännössä ole pientaloasukkaan ratkaisu.

Vielä muutama vuosi sitten vain kaikkein ympäristötietoisimmat haaveilivat taloista, jotka olisivat omavaraisia puhtaan, vihreän energian suhteen. Nykyään nämä mahdollisuudet ovat jo kaikkien ulottuvilla. Eri puolilla Eurooppaa rakennetaan jo nyt niin kutsuttuja plus-taloja, ja sinunkin seuraava talosi voi jo olla oma pieni voimala, joka toimittaa verkkoon enemmän virtaa kuin kuluttaa – jopa vuoden pimeimpinä tai vähätuulisimpina aikoina.

Plus-talo ei enää ole utopiaa

Nykyiset tekniset ratkaisut mahdollistavat plus-talot myös niille, jotka haluavat elää tavallista elämää ja käyttää aikansa perheen, ystävien ja työnteon parissa ilman, että kaikki vapaa-aika kuluu energiansäästötalkoissa. Tämä edellyttää toki hyvää lämmön talteenottoa. Nykyisin kaikki uudet talot ovat jo energiaa säästäviä: niiden lämmittämiseen kuluu vain murto-osa siitä energiasta, mitä tarvittiin vielä kymmenkunta vuotta sitten.

Jotta plus-talon ihanteeseen päästään, lämmönsaantiin pitäisi kulua mahdollisimman vähän energiaa. Tässä on iloa lämpöpumpuista: ne keräävät auringon tuottamasta energiasta 3–4 kertaa sen lämpömäärän, jonka ne käyttävät sähkönä lämmön hankintaan. Kolmas edellytys on, että talo tuottaa itse energiaa. Plus-energiatalon ratkaisuna ovat aurinkokennot ja joissakin tapauksissa omat tuulivoimalat. Molemmat tuottavat energiaa vaihtelevasti, joten taloa ei voi irrottaa sähköverkosta, mutta verkkoon yhdistettynä plus-talo voi lainata energiaa verkosta ja palauttaa sitä jälleen verkkoon.

Lataa koko artikkeli, niin saat lisätietoa näistä:

  • AURINKOPANEELIT JA TUULIVOIMALAT
  • MAALÄMPÖ
  • ERISTÄMINEN
  • ILMASTOINTI
  • ÄLYIKKUNAT