Nelihenkinen perhe voi vähentää sähkönkäyttöä peräti 2 500 kilowattitunnilla vuodessa omia kulutustottumuksiaan muuttamalla ja sulkemalla eniten virtaa kuluttavat laitteet.

Nelihenkinen perhe voi vähentää sähkönkäyttöä peräti 2 500 kilowattitunnilla vuodessa omia kulutustottumuksiaan muuttamalla ja sulkemalla eniten virtaa kuluttavat laitteet.

Tiedätkö, miksi sähkölaskusi on välillä hämmentävän suuri ja mitkä sähkölaitteet kuluttavat tarpeettoman paljon virtaa?

Sitä voi olla vaikea selvittää ilman kulutusmittaria. Markkinoilla on erilaisia pistorasiaan kytkettäviä mittareita, jotka kertovat esimerkiksi sen, kuinka monta kilowattituntia leivänpaahdin vie yhdellä käyttökerralla. Pienten mittareiden käyttäminen on kuitenkin hankalaa, eikä niillä ole helppo mitata kiinteästi asennettujen sähkölaitteiden kuten lieden, uunin ja kuivausrummun sähkönkulutusta.

Smappee on pieni laite, joka antaa tarkan vastauksen kaikkiin sähkönkäyttöä koskeviin kysymyksiin. Se valvoo kodin sähkönkulutusta kellon ympäri ja tunnistaa jokaisen sähkölaitteen. Kun eri laitteiden virrankulutus on tiedossa, voit sammuttaa sähkösyöpöt helposti älypuhelimella tai tabletilla.

Näin se toimii

Smappeen mukana tulee kolme pihtivirtamittaria, jotka kiinnitetään virtajohtoihin sähkömittarin viereen. Jonkin ajan kuluttua Smappee oppii tunnistamaan eri laitteiden taajuuden ja erottelee ne yksittäisiksi laitteiksi Smappee-sovellukseen. Laitteiden tunnistaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta esimerkiksi maalämpöpumpun ja lattialämmityksen voi erottaa toisistaan päättelemällä. Tunnistamisen ja nimeämisen jälkeen laitteiden sähkönkulutusta on helppo seurata reaaliajassa. Kun näet, kuinka paljon laitteiden käyttäminen maksaa, voit päättää, kannattaako ne sammuttaa vai vaihtaa uusiin matalaenergiamalleihin.

Löydä ideoita, ohjeita ja keinoja, joilla voit säästää ja optimoida kotisi sähkönkäyttöä täältä.

Näin asennat Smappeen

Kolmeen virtajohtoon kiinnitettävä Smappee maksaa 249 euroa. Järjestelmään voi liittää myös vesi- ja kaasumittarin sekä älypistorasioita. Jos käytät paljon sähköä, laitteet voivat maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa.