Noki on paksua, tarttuvaa massaa, joka koostuu tervasta. Kun noki tarttuu hormin sisäpintaan, se voi johtaa hormipalon syttymiseen.

Noki on paksua, tarttuvaa massaa, joka koostuu tervasta. Kun noki tarttuu hormin sisäpintaan, se voi johtaa hormipalon syttymiseen.

Tarkista polttopuut kosteusmittarilla

Kosteusmittarilla on helppo tarkistaa nopeasti, ovatko polttopuut tarpeeksi kuivia uuniin. Polttopuiden kosteusprosentin pitää laskea 18:aan, ennen kuin niitä kannattaa polttaa. Kosteat puut lämmittävät huonosti ja nokeavat savupiipun.

Juuri nyt saat yleistunnistimen, jossa on kosteusmittari, kun ostat 2 numeroa Tee Itse -lehteä 14,90 eurolla. Kosteusmittarin avulla vältät hormin nokeentumisen.

””

Mitä noki on?

Noki on jokaisen puulämmittäjän pahin vihollinen. Noki näkyy useimmiten savupiipun ulkopuolella mustina läiskinä, joita ei ole helppo saada pois. Se ei kuitenkaan ole pahinta, sillä noki aiheuttaa myös hormipaloja.

Kosteat polttopuut voivat aiheuttaa palon

Liian kosteista polttopuista tulee paljon savua ja nokea. Tuli ei pala tarpeeksi kuumalla liekillä, joten puun tervakaasut eivät pala kunnolla. Savun tervakaasut ovat suurin syy noen muodostumiseen. Noki on paksua, tarttuvaa massaa, joka koostuu tervasta. Kun noki tarttuu hormin sisäpintaan, se voi johtaa hormipalon syttymiseen.

Vältä kosteat polttopuut kosteusmittarilla

Noen muodotuminen ja hormipalon todennäköisyys vähenee, kun käytät tarpeeksi kuivua polttopuita. Kosteusmittarilla on helppo tarkistaa, onko polttopuiden kosteusprosentti alle 18.

Juuri nyt saat kuusitoimisen yleistunnistimen, jossa on kosteusmittari sekä kaksi numeroa Tee Itse -lehteä 14,90 eurolla.

””

Saat enemmän irti kuivista polttopuista

Kuivat polttopuut eivät aiheuta hormipaloja. Sen lisäksi ne tuottavat enemmän lämpöenergiaa kuin kosteat puut.

Kuivat puut savuttavat vähemmän kuin kosteat, joten kuivat polttopuut eivät ärsytä naapureita tai saastuta ympäristöä yhtä paljon kuin kosteat.

Saat kosteusmittarin ja 2 numeroa Tee Itse -lehteä vain 14,90 eurolla.

6 työkalua yhdessä

Kosteusmittarin lisäksi kuusitoimisessa yleistunnistimessa on etäisyysmittari, volttimittari, virtamittari, metallinpaljastin ja lämpömittari.

  • Löydä sähköjohdot seinän sisältä
  • Näe laattojen takana olevat vesiputket
  • Mittaa puun kosteus
  • Mittaa etäisyydet 13 metriin asti
  • Mittaa paristojen jännite
  • Tarkista lämpötila sisällä ja ulkona


””

Katso video yleistunnistimen toiminnoista


Lisää noesta

Vanhat talot ja niiden savupiiput voivat kätkeä sisäänsä pahanhajuisia ja vaarallisia ongelmia.

Jos savupiippu on täynnä nokea, tarvitaan kovia otteita. Piipun maalaaminen ei auta mitään, sillä noki voi tihkua tiilten ja rappauksen läpi. Joissakin tapauksissa noki on tihkunut huoneisiin jopa alumiinifolion läpi.

Nokea muodostuu, kun takan tuli ei pala tarpeeksi kuumana ja polta tervakaasuja kunnolla. Palamisen sijaan terva tarttuu savupiipun sisäpintaan ja tiivistyy paksuksi nokikerrokseksi.

Etkö tiedä, onko savupiipussa oleva noki uutta vai vanhaa? Voit selvittää kokeilemalla piipun peltiä sormella. Rasvaiselta tuntuva ja märkä noki on tuoretta. Se tarkoittaa, että piippuun kertyy koko ajan lisää nokea.

Nokivaurioiden korjaaminen

Varmista, ettei piippuun muodostu lisää nokea, ennen kuin alat korjata noen aiheuttamia vaurioita. Voit kysyä myös nuohoojalta neuvoja, joilla estät uuden noen muodostumisen.

Rakenteisiin kertynyt noki pitää poistaa ja eristää. Käy savupiippu läpi ja pura pois nokiset rakenteet kuten rappaukset. Pinnan pitää olla kuiva, puhdas ja rasvaton.

Levitä noen päälle kerros eristävää maalia tai lakkaa. Eristävä lakka on spriipohjaista ja estää tervan tihkumisen huoneeseen. Voit kysyä sopivaa eristysainetta myös maalikaupasta.