Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kamiinan asennus

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kamiina ei ole ympärivuotisen asunnon lämmityslaite, mutta se sopii satunnaisesti käytettävälle kesämökille tuottamaan lämpöä nopeasti. Asennuksessa tarvitaan tietoa, jota saa oheisesta artikkelista.

Johdanto

Nuohooja voi antaa hyviä neuvoja minkä tahansa tulisijan ja etenkin ajoittain kovin kuumana toimivan kamiinan asennukseen. Nämä tiedot varmistavat sen, että saat mahdollisimman hyvän ratkaisun. Kamiinan asennuksessa on noudatettava tietenkin normaaleja tulisijan varoetäisyyksiä ja mielellään hieman suurempiakin.

Kun tulisija sijoitetaan palamatto-masta materiaalista valmistetun seinän kuten tiiliseinän viereen, sen saa asentaa aivan seinään kiinni. Kamiinan taakse kannattaa kuitenkin jättää 5-10 cm rako, jotta tausta on helpompi siivota eikä kuumuus polta seinää mustaksi.

Suojaetäisyys palaviin materiaaleihin riippuu uunin pintalämpötilasta. Kuuman kamiinan pintalämpötila voi olla +140…350°C. Suojaetäisyys vaakasuuntaan on 50 cm. Vaikka normaalin muuratun tai kiviuunin suojaetäisyys on sama, sen pintalämpötila nousee harvoin +60°C korkeammaksi. Puulattialle sijoitettavan tulisijan alle pitää asentaa 6-9 mm paksu palamaton suojalevy, esim. kuitusementtilevy sekä päälle 1,0 mm paksu teräs- tai muu metallilevy.

Hyvät neuvot ovat ilmaisia

Tulisijan asennus uudisrakennukseen ja suunnitelman mukaan remontoitavaan taloon on aina tarkastettava. Tarkastuksen tekee kunnan rakennustarkastaja. Muissa asennuksissa hyvä nuvonantaja on esimerkiksi nuohooja. Kuvatussa tapauksessa talon edellinen omistaja oli maksanut noin 4000 euroa lämmityskuluja vuodessa ja siksi kuluja haluttiin pienentää täydentämällä lämmitysjärjestelmää kamiinalla.

Sijoitus

Mahdollisia sijoituspaikkoja oli kaksi. Joko pikkuhuone A, josta puretaan joskus keittiön väliseinä. Toinen vaihtoehto oli olohuone B. Sijoitus pikkuhuoneeseen tuottaisi huonon lämmönjakautuman, joten valinta päätyi olohuoneeseen. Muurari tekisi tiilihormiin aukon samalla kun hän asentaisi siihen liitosputken. Valittu paikka oli hyvin tyypillinen. Rappauksen alta paljastui kolmen entisen kaakeliuunin jälkiä.

Lämmitysteho

Kamiinan lämmitystehoa ei voi arvioida samalla tavalla kuin varsinaisten uunien, vaikka niissäkin on eri kokoja ja tehoja. Sijoitushuone ei ollut iso ja kamiinan etäisyys oviin oli pieni. Kamiinassa oli pieni varaava kivilevy kantena, mutta lämpötalouden kannalta kiveä olisi pitänyt olla enemmän. Kivi varastoi lämpöä teräslevyä ja valurautaa paremmin ja luovuttaa sitä kauemmin.

Ympäristöasiat

Kamiinat ovat nopeita ja tehokkaita läm-mittimiä. Siksi ne sopivat tilapäisesti käytet-täviin tiloihin ja asumuksiin kuten kesämökeille. Kamiinan pinta kuumenee nopeasti ja lyhyen polton jälkeen lämpöä syntyy liiankin kanssa. Pintakuumuuden takia kamiina on vaarallinen taloudessa, jossa on pieniä lapsia. Liian kuumenemisen takia kamiinan paloa pitää kuristaa niin voimakkaasti, että se ei ole enää taloudellista puun polttoa ja nokea syntyy paljon.

ENNEN

JÄLKEEN Uuni hehkuu ensimmäistä kertaa.
Ensi tunteina se haisee ja savuttaa maalin kovettuessa. Ovet on silloin paras sulkea ja ikkunat avata.

Ohjeet

Esivalmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Ensimmäiseksi poistimme tapetit ja rappauksen hormimuurausten muodostamasta nurkasta, johon kamiina oli tarkoitus sijoittaa. Tapetti on palavaa materiaalia, joten sitä ei saa olla lähellä kamiinaa. Muutenkin sen poisto oli välttämätöntä, koska kamiinalle haluttiin tyyliin sopiva muurattu tausta. Tapetin alta löytyikin kaunis tiiliseinä, mutta väliseinä osoittautui harmaista betonitiilistä ja savupiippu keltatiilistä muuratuksi, joten päätimme rapata seinän ohuesti. Hiersimme sitten huopahiertimellä rappauksen lähes tiilten tasalle.

1

Naputtele ja hakkaa vanha rappaus pois kokonaan paljaisiin tiiliin saakka.

Vinkki: Tapetti kannattaa viiltää veitsellä poistokohdasta halki, ettei sitä repeä liikaa.

2

Kastele seinä 3-4 kertaa rappausta edeltävänä päivänä. Kostuttamiseen sopii kalkkiharja. Lattia täytyy peittää hyvin.

3

Laastia vedetään lautalastalla seinään alhaalta ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä ja liikuttaen lastaa samalla sivusuunnassa edestakaisin.

4

Kun laasti on hieman jähmettynyt, se hierretään huopapäällysteisellä hiertimellä, jota kastetaan veteen usein. Hiertämistä jatketaan, kunnes tiilet alkavat näkyä laastin alta.

Liitäntä savupiippuun

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Monihormisesta savupiipusta piti löytää vapaa hormi. Se tehdään sijoittamalla kamiina pahvin tai suojalevyn päälle, jotta sitä voi käännellä vaurioittamatta lattiaa. Sen jälkeen arvioituun kohtaan porattiin 10 mm reikä ja kellarista savupiipun tarkastusluukusta katsottiin peilin avulla, että reikä on keskellä hormin sivua. Liitosputken aukko piirretään ja avataan taltalla. Aukko tehtiin pari millimetriä mitattua alemmas, koska kamiinan peltistä hormiputkea on helppo tarvittaessa lyhentää uunin kannen alta, mutta sitä ei voi pidentää!

Aukon taustapuoli muurataan panemalla laastia kädellä aukosta sisään ja taputtelemalla laasti aukon ympärille. Lopuksi laasti saa kuivua pari päivää.

1

Läpiviennin aukko piirrettiin seinään, kun sijainti oli ensin selvitetty mm. poraamalla oletettuun kohtaan reikä.

2

Naputtele laasti ja tiilet taltalla pois edellä piirrettyä merkkiviivaa pitkin.

Vinkki: Merkkiviivalle voi porata vieri viereen 10 mm reikiä ennen kuin talttaan tartutaan.

3

Aukko siistitään sisäkautta laastilla. Laastia levitetään hieman läpivientiputken päälle ennen putken työntämistä taltattuun aukkoon. Laasti tasoitetaan sormin.

Peltihormin asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Jakeluauto toi kamiinan varusteineen ja tarvikkeineen kuormalavalla. Siltä uuni täytyi taiteilla ja kallistella varovasti pois, ettei naarmuja syntyisi.

Ensin uuni sijoitettiin sen alustaksi tulevalle teräslevylle ja sitten pahvinpalalle, joka liukui teräslevyn päällä naarmuttamatta sitä.

Sitten se työnnettiin paikalleen varovasti. Mikään massiivinen tulisija se ei ollut, sillä se painoi vain 127 kg, mikä on runsaat 100 kg vähemmän kuin painavimpien kamiinoiden painot. Ja nekin painavat alle puolet pienimpien valmistakkojen painoista.

Kaikissa putkiosissa on reiät, joista ne voidaan ruuvata kiinni toisiinsa, mutta osat ovat melko tiukasti sovitettuja ja samalla kaikki ne ovat kevyesti jännitettynä savupiippua vasten, joten ruuvikiinnitykset eivät ole välttämättömiä.

1

Vuolukivestä valmistettu kansilevy asetetaan kamiinaan päällimmäiseksi osaksi ja savuhormin mutkaputki pannaan paikalleen vasta, kun hormiliitoksen kaulus on varustettu toimituspakkauksessa olleella tiivisteellä.

2

Kaulus ja tiiviste pujotetaan läpivientiputkeen ja se tiilihormin aukkoon. Kamiinan hormiputki työnnetään sitten läpivientiputkeen.

Vinkki: Tässä vaiheessa kamiinan aluslevyt sovitetaan paikoilleen ja kiinnitetään lattiaan.

3

Uuni siirretään lopulliselle paikalleen kovalevyn tai pakkauspahvin päällä, jolloin aluslevy ei naarmuunnu. Kamiina painaa vain 127 kg, joten sitä on helppo siirrellä vielä yksinkin, mutta ei kuitenkaan portaissa.

Materiaalit

  • takkauuni tai kamiina
  • valmista kuivabetonia
  • läpivientikaulus ja hormiputki
  • tiivisteet

Työkalut

  • sorkkarauta, taltta, puukko tai katkoteräveitsi
  • 10 mm kiviseinäpora ja iskuporakone
  • laastiämpäri ja -kauha
  • lautalasta, hierrin, muurauskauha

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin