9 takankäyttövinkkiä

9 kuumaa vinkkiä, joilla saat takastasi irti kaiken mahdollisen.

1. Polta kuivaa ja puhdasta puuta

Voit tarkistaa, ovatko puut tarpeeksi kuivia lyömällä kahta klapia vastakkain. Jos puista kuuluu kova ja kirkas kalahdus, ne ovat tarpeeksi kuivia. Jos puut ovat märkiä, niistä kuuluu vaimea ääni. Puut alkavat olla kuivia, kun niiden päihin tulee pieniä halkeamia. Polttopuun kosteusprosentin pitäisi olla korkeintaan 18–20. Polttopuun pitäisi olla myös siistiä, ei maalattua eikä ainakaan painekyllästettyä.

9 takankäyttövinkkiä: Polta kuivaa ja puhdasta puuta

Voit tarkistaa kosteusmittarilla, ovatko polttopuut tarpeeksi kuivia takkaan.

2. Jätä pohjalle vähän tuhkaa

Takka toimii parhaiten, jos sen pohjalla on 2–3 sentin kerros tuhkaa. Tuhka eristää lämpöä, joten takan palokammio lämpenee nopeammin. Tuhkaa ei saa kuitenkaan olla liikaa, jotta ilma kiertää takassa kunnolla.

3. Säilytä puut oikein

Pidä puut irti maasta ja säilytä niitä kuivassa paikassa, jossa ilma pääsee kiertämään vapaasti. Ilma kiertää parhaiten, kun rinnakkaisia pinoja on korkeintaan kaksi.

4. Älä lisää puuta liian äkkiä

Lisää takkaan puuta vasta, kun pohjalla on hyvä hiillos. Jos takkaan lisätään liikaa puuta liian aikaisin, takka viilenee ja palaminen heikentyy. Takkaa ei kannata täyttää kokonaan ja jättää palamaan ”yön yli”, sillä liian täysi takka palaa huonosti, savuttaa ja nokeaa savupiippua.

9 takankäyttövinkkiä: Älä lisää puuta liian äkkiä

Lisää puuta vasta, kun tulipesässä on kunnon hiillos.

5. Muista huoltaa takkaa

Takan luukuntiivisteiden pitää olla tiiviit, tulenkestävien tiilten tai levyjen ehjiä ja tuloilmaluukun toimia oikein. Lisäksi takan ja savupiipun välisen liitoksen pitää olla täysin tiivis. Luukuntiivisteet ja tulenkestävät levyt voi vaihtaa itse. Se on halpaa ja yllättävän helppoa.

9 takankäyttövinkkiä: Muista huoltaa takkaa

Irronneet luukuntiivisteet pitää vaihtaa uusiin.

6. Tuo polttopuut sisälle

Polttopuut kannattaa tuoda sisälle vähintään kahta vuorokautta ennen polttamista, jotta ne ehtivät kuivua ja lämmetä. Muuten kosteus voi tiivistyä puuhun ja kaasuuntua sen sisällä.

LUE LISÄÄ: Rakenna itse halkokatos

7. Tarkista savun väri

Mene ulos ja katso, miltä savupiipusta tuleva savu näyttää. Savun pitäisi olla lähes näkymätöntä ja hajutonta. Jos piipusta tuleva savu on mustaa tai haisee, selvitä, mistä se johtuu. Puut voivat olla liian märkiä tai takkaan päästä liian vähän korvausilmaa.

9 takankäyttövinkkiä: Tarkista savun väri

Jos savu on mustaa, takka saa liian vähän ilmaa tai siinä poltetaan liian kosteaa puuta.

8. Pane veto täysille, kun sytytät tulen

Takka pitää lämmittää kuumaksi mahdollisimman nopeasti, jotta puut palavat kirkkaalla liekillä ilman savua.

Avaa tuloilmaluukku kokonaan, jotta palokaasut palavat eivätkä karkaa savupiippuun. Jos palokammioon tulee liian vähän ilmaa, palamisesta muodostuu terveydelle vaarallista häkää. Häkä saastuttaa enemmän kuin hiilidioksidi, jota muodostuu kunnollisesta palamisesta.

Säädä ilmaluukkua pienemmälle, kun puut palavat kirkkaalla liekillä. Älä sulje ilmaluukkua kokonaan, jotta palokaasut palavat kunnolla.

9. Sytytä päältä

Isot puut kannattaa asetella takan pohjalle ja pienet puut päällimmäiseksi. Älä käytä sytyttämiseen paperia, sillä se palaa huonosti ja siitä syntyy paljon tuhkaa. Käytä takan sytyttämiseen mieluummin pieniä tikkuja tai kaupoissa myytäviä sytytyspaloja.

9 takankäyttövinkkiä: Sytytä päältä

Asettele pienet puut päällimmäisiksi ja sytytä tuli päältä.