Kuiva puu palaa vaaleankeltaisina ja valkoisina lieskoina. Nokea tai tuhkaa ei muodostu juuri lainkaan, kun puita poltetaan tulisijassa oikein.

Kuiva puu palaa vaaleankeltaisina ja valkoisina lieskoina. Nokea tai tuhkaa ei muodostu juuri lainkaan, kun puita poltetaan tulisijassa oikein.

Tulisijaan kannattaa laittaa vain kuivaa puuta – monesta syystä:

  • Kuiva puu vapauttaa enemmän lämpöä.
  • Se myös syttyy helpommin.
  • Savupiippu ei nokeennu, ja nokipalon riski pienenee huomattavasi.
  • Tuhkaa syntyy paljon vähemmän.
  • Ympäristöä saastuttavia pienhiukkasia syntyy vähemmän.

Puuta poltettaessa vapautuvat palokaasut palavat puhtaasti ja tehokkaasti vasta, kun tulisijan lämpötila on 1000 astetta. Jos tulisijaan pannaan kosteaa puuta, jo kosteuden poisto vie niin paljon energiaa, että lämpötila ei pääse kohoamaan 1000 asteeseen. Tämän vuoksi monet palavat kaasut jatkavat matkaansa hormiin palamattomina.

LUE LISÄÄ: Rakenna siisti katos halkopinon päälle

Jos polttopuut ovat saaneet kuivua vähintään vuoden sateelta ja lumelta suojassa ja puut on otettu sisään vuorokautta ennen polttoa, ne sisältävät niin vähän vettä, että polttokammion lämpötila nousee nopeasti oikeaksi pienillä polttopuilla sytytettäessä. Seuraavalla pesällisellä lämpötila pysyy korkeana ja puut palavat puhtaasti ja hyvin hyödyntäen niihin varastoituneen energian.

Toimitus suosittelee: Ovatko polttopuusi tarpeeksi kuivia?

Polttopuiden kosteusprosentin pitäisi laskea alle 18:n, ennen kuin niitä käytetään lämmittämiseen. Muuten puut eivät pala tarpeeksi kuumasti. Märkä puu savuaa enemmän kuin kuiva, ja noki tarttuu hormin sisäpintaan. Se voi johtaa hormipalon syttymiseen.

Siksi suosittelemme, että tarkistat puiden kosteusprosentin ennen lämmittämistä. Varmin tapa on käyttää kosteusmittaria.

JUURI NYT: Saat 2 numeroa Tee Itse -lehteä ja kuusitoimisen yleistunnistimen vain 14,90 eurolla. Säästät 57,30 euroa!

Kyllä kiitos: Näyttäkää tarjous minulle NYT!

Täältä voit katsoa videon kuusitoimisen yleistunnistimen toiminnoista