Kotinikkari saa usein kuulla aiheuttavansa paljon melua. Melulla on kuitenkin päämääränsä, kuten musiikin soinnuilla ja pesukoneen hurinalla. Mutta kun erilaiset äänet kiertävät koko taloa, syntyy sen luokan melua, johon jokainen väsyy ja hermostuu nopeasti. Toki nikkarikin voi silloin tällöin laittaa käden sydämelleen ja miettiä, onko sähkötyökalujen ”huudattaminen” aina tarpeellista ja ajankohta hyvin valittu – perhesovunlom kannalta...

Jos pihan ympärille rakentaa aidan, tieltä ja naapureista kuuluvat äänet vaimenevat. Kun jälkieristää tai vaihtaa ikkunoita, voi oikeaoppisesti toimiessaan eristää lähes kaikki äänet talostaan. Jos asentaa uutta lattiaa, väliseinää tai ullakkoa tai vaikka vain vaihtaa huonekalujen paikkaa huoneessa, kannattaa aina yrittää miettiä, miten ääntä voisi remontin yhteydessä samalla estää leviämästä itsestään tilasta toiseen.

Melua voi nimittäin luonnehtia ääneksi, joka ärsyttää useimpia. Yksitoikkoiseen tieltä kuuluvaan ääneen tai pannuhuoneen tasaiseen hurinaan tottuu, eikä omista koneista ja laitteista tuleva ääni yleensä ärsytä läheskään yhtä paljon kuin naapureilta kuuluva. Päivisin kovia ääniä kestää paremmin, yön hiljaisuudessa pienikin ääni saattaa herättää unesta. Mutta vaikka melun poistoon kiinnittäisi huomiota, melu vaikuttaa meihin, ja liian suuri melumäärä aiheuttaa stressiä. Tämän vuoksi melulle kannattaa uhrata muutama ajatus ja panostus.