Jos joku koettaisi myydä sinulle lämmintä ilmaa, antaisit epäilemättä myyjälle palkinnoksi makeat naurut. Tarkkaan ajatellen eristysmateriaalien myynnissä on kuitenkin kysymys juuri lämpimästä ilmasta, ja kun eristysvaatimukset kasvavat kasvamistaan, eristysmateriaaleilta vaaditaan uutta tehokuutta.

Nykyratkaisulla eli mineraalivillaa, polystyreeniä tai selluvillaa käyttämällä rakennusten seinät, sisäkatot ja lattiat on pakko rakentaa entistäkin paksummiksi, kun haluaa noudattaa määräyksiä ja suosituksia. Rakennusteknisten ongelmien lisäksi tästä on myös se haitta, että paksumpi eristys vähentää varsinaista asuinpinta-alaa ja rakennuksen todellista käyttötilavuutta.

Tulevaisuuden eristysmateriaalien ja -ratkaisujen on siis oltava entistä ohuempia ja vähemmän tilaa vieviä. Mieluiten eristeen olisi oltava niin tehokasta, että jo parin senttimetrin paksuinen kerros eristäisi yhtä hyvin kuin kymmenkertaiset kerrokset mineraalivillaa tai polystyreeniä.

Viime vuosina markkinoille on tullut täysin uusia, ohuita ja entistä paremmin eristäviä materiaaleja. Esimerkiksi kansainvälinen Rockwool on tuonut Saksassa myyntiin Aerowolle-nimisen tuotteen. Se sisältää ultrakevyttä ja huokoista aerogeeliä, joka on uskomattoman hyvän lämmöneristyskykynsä vuoksi omiaan eristysmateriaaliksi tai osaksi eristystä.

Paitsi että aerogeeli on verratonta eristemateriaalia, se on muiden uusien alan keksintöjen tapaan myös käsittämättömän kallista. Tutkijat etsivätkin ratkaisuja, joiden avulla korkeita tuotantokustannuksia ja eristeiden kokonaishintaa voitaisiin laskea.