Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lisäeristys ilman höyrynsulkua, kosteusongelmia ja hometta

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lisäeristä talo sisäpuolelta ilman höyrynsulkua ja vältä kosteuden, homeen ja huonon sisäilman aiheuttamat ongelmat. Tässä näytetään, mitä kannattaa tehdä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
550 euroa

Tässä seinä lisäeristetään Multipor-levyillä ilman höyrynsulkua.

Johdanto

Lisäeristys ilman höyrynsulkua

Ulkoseinät voi lisäeristää monella eri tavalla. Yleensä se kannattaa tehdä ulkopuolelta. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, joten moni on asentanut seiniensä sisäpuolelle lisää eristeitä, höyrynsulun ja kipsilevyn. Siitä on aiheutunut myöhemmin paljon home- ja sisäilmaongelmia.

Talon voi lisäeristää sisäpuolelta myös siten, ettei se aiheuta home- ja kosteusongelmia. Sen voi tehdä esimerkiksi Multipor-eristyslevyillä. .

Käytä Multiporia, kun lisäeristät ilman höyrynsulkua

Niin sanotut Multipor-eristyslevyt ovat täysin diffuusioavoimia ja epäorgaanisia. Se tarkoittaa, että home- ja lahottajasienet eivät tartu niihin. Levyt eristävät hyvin, mutta eivät vapauta ilmaan haitallisia yhdisteitä. Levyt sopivat hyvin esimerkiksi kellarin ja muiden kosteiden seinien lisäeristämiseen.

Multipor-levyt asennetaan ilman höyrynsulkua. Levyt imevät ja luovuttavat kosteutta huoneen ilmankosteuden vaihtelun mukaan, joten sisäilma pysyy aina hyvänä.

Multipor-levyjä on eripaksuisia. Suosittelemme 100 millin levyä, sillä se eristää kunnolla.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

Levyjen käsittely

Kun levyt ovat paikallaan, ne pitää käsitellä. Käsittely koostuu laastista, verkosta ja toisesta laastikerroksesta, jotka muodostavat kovan, kestävän ja maalattavan pinnan.

On tärkeää, että seinän maalataan diffuusioavoimella maalilla, jotta Multipor-levyt voivat hengittää. Älä levitä seinään orgaanista tapettiliisteriä, sillä se on orgaanista ja hyvä kasvualusta homeelle. Älä liimaa seinälle mitään, mikä estää kosteuden siirtymisen seinään.

Lataa täydelliset ohjeet sisäpuoliseen lisäeristämiseen ilman höyrynsulkua

Voit ladata tältä sivulta artikkelin, jossa annetaan täydelliset ohjeet ulkoseinien lisäeristämiseen ilman höyrynsulkua. Voit lukea artikkelista muun muassa, miten valmistelet seinät, asennat levyt ja vedät johdot levyjen sisään.

Ohjeet

Valmistele seinä

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Seinät on ensimmäiseksi puhdistettava täysin eloperäisistä materiaaleista, jotka voivat kerätä kosteutta ja muodostaa alustan homesienille. Seinät on myös puhdistettava mahdollisesta teipistä, liimasta ja maalista, jotta kosteus ei jää niihin, vaan jatkaa vapaasti kulkuaan seinästä eristelevyihin ja takaisin. Jos seinät ovat hyvin vinot ja epätasaiset, oikaise ne ensin. Pyydä tässä vaiheessa myös sähköasentajaa vetämään seinään piilotettavat kaapelit.

Muista mitata ja tilata levyt, laasti, vahvikeverkko ja kulmasuojat hyvissä ajoin, koska näitä tuotteita ei välttä-mättä ole liikkeissä varastotavarana.

1

Mittaa seinäpinta-ala ja vähennä luvusta ikkunoiden ja ovien pinta-ala, jos ne muodostavat suuren osan seinästä. Huokoista levyä voi hyvin jäädä hieman yli tai sitä voi olla liian vähän.

2

Poista tapetti ja maali. Jos seinä on hieman kostea, voit kaapia valtaosan tapetista pois lastalla. Muussa tapauksessa tarvitset tapetinkostuttajan.

3

Poista kaikki irtorappaus ja hio seinä. Käytä timanttisientä, tai vuok-raa pölynimurilla varustettu timantti-hiomakone. Voit käyttää sitä myös isom-pien epätasaisuuksien poistoon seinästä.

4

Tarkista seinän vinous. Jos seinä on hyvin epätasainen tai vino, voi olla parempi rapata se ensin. Jos seinässä on vain pieniä painaumia, voit sekoittaa hieman laastia ja tasoittaa painaumat sillä.

Ensimmäiset levyt

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Levitä laastia sekä seinään että levyille, jotta levyjä on helpompi oikaista tarkasti oikeille paikoilleen.

Ennen kuin asennat alimman levyrivin, vedä seinään vaakaviiva 3 mm levykor-keuden yläpuolelle. Voit käyttää taval-lista vesivaakaa, mutta laservesivaa’alla työ sujuu helpommin. 3 mm:n etäisyys tarvitaan, jotta levyt voidaan kiilata irti lattiasta, jos lattia on hieman epätasai-nen. Lisäksi tarvitaan tilaa bitumihuo-valle lattian ja levyjen väliin, jos kyse on esim. kellarinseinästä, jotta mahdolli-nen lattiankosteus ei nouse ylöspäin.

Levyt kiinniteään erityisellä hengittä-vällä Multipor-laastilla, jota voi ostaa levyjen hankinnan yhteydessä.

1

Piirrä seinään vesivaakaa apuna käyttäen viiva 3 mm levykorkeuden yläpuolelle eli 39,3 mm:n kohdalle. Näin alas jää hieman rakoa, jonka voi käyttää kiilaamiseen, jos lattia on epätasainen.

2

Tee tilaa kaapeleille ja putkille. Jos lattiasta nousee kaapeleita ja putkia, levyjen alareunaan on tehtävä niille aukot. Aukot voi tehdä taittoteräveitsellä.

3

Sekoita saavillinen erikoislaastia. Käytä pora-/ruuvikonetta ja vispilää ja sekoita, kunnes laastin koostumus muistuttaa kermavaahtoa.

4

Sivele seinään laastia viivaan asti. Levitä laasti tasaiseksi kerrokseksi hammaslastalla. Voit laittaa laastin myös vain levyille, mutta tällöin levyjä ei ole yhtä helppo oikaista, jos ne asettuvat vinoon.

5

Levitä laastia myös eristelevyjen takapinnalle, mutta ei reunoihin. Levyt nimittäin tuetaan tiiviisti toisiinsa, jotta ne eristävät mahdollisimman hyvin.

6

Kiilaa eristelevyt paikalleen. Alin rivi kiilataan pienillä välikkeillä, joita yleensä käytetään ikkunalaseissa, jotta rivi istuu varmasti täysin suorassa ja vaakasuorassa merkkiviivaan vähden.

Asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Multipor-levyt asennetaan limittäin, jotta saumat eivät osu samoihin kohtiin. Levyt on koko ajan työnnettävä tiiviisti laastiin, jotta ne tulevat keskenään täy-sin samaan tasoon.

Kuten aikaisemmin näytimme, levyjä voi leikata taittoteräveitsellä. Nyt ei siis tarvitse vaurioittaa käsisahaa kuten ke-vytbetonia sahattaessa. Et tarvitse kuin taittoteräveitsen ja nipun teriä.

Seinään kannattaa piirtää viiva jokai-sen levyn yläreunan kohdalle, jotta voit jatkuvasti tarkistaa, että saat levyt asen-nettua varmasti suoraan.

1

Halkaise levy keskeltä. Koska toinen rivi aloitetaan puolikkaalla levyllä, jotta levyt limittyvät, levyyn on tehtävä merkintä ja leikattava levy vesivaa’an avulla. Leikkaa taittoteräveitsen pitkäteräisellä ja vankalla terällä.

2

Napauta levyt paikalleen etenemistahtiin. Pidä ohjainlautaa/ vesivaakaa levyjen päällä ja napauta levyt paikalleen etenemistahtiin, niin saat seinästä tasaisen. Älä napauta liian kovaa, sillä levyihin jää helposti jälki.

3

Täytä nyt koko seinä levyillä. Asennus sujuu yhtä helposti kuin legoilla, ja koska leikattavaa on vähän, työ etenee mukavaa vauhtia. Huomaa seinään piirretyt vaakaviivat.

4

Mittaa ikkunoiden ja ovien ympä-rystät. Ikkunoiden ja ovien ympärille tulevat levyt on mitattava esim. suora-kulman avulla kuten kuvassa, jotta levytys päättyy yhtenäisesti kaikilla pinnoilla.

5

Asenna levyt ikkunoiden ja ovien ympärille. Laasti pitää levyjä hetken aikaa, mutta jos ylälevyt valuvat alaspäin, aseta niiden alle rima laastin kuivumisajaksi.

Kaapelit ja putket

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Jos aiot asentaa sähköjä, tee se nyt. Säh-köasentaja on aikaisemmin vetänyt kaa-pelit, mutta nyt ne on saatava seinän si-sään, jotta ne eivät pilaa tilan ilmettä.

Onneksi et joudu vuokraamaan isoa urajyrsintä ja sotke koko taloa. Riittää kun leikkaat urat taittoteräveitsellä, asennat kaapelit uriin ja rappaat urat myöhemmin tavallisella nopeasti kovettuvalla laastilla. Näin et aiheuta suurta sotkua koko taloon. Kova betoni estää kaapeleita vaurioitumasta myöhemmin, kun ripustat tauluja tai muita esineitä seinille.

1

Merkitse kaapeleiden paikat. Kaiverra ura luotilankaa seuraten ja työstä urasta 3 cm leveä taittoteräveitsellä. Kun olet tehnyt ensimmäisen naarmun, voit ohjata veistä helposti ilman viivainta.

2

Kaavi useaan kertaan. Leikkaa myös uran keskelle pari naarmua, jolloin palat on helppo katkaista irti. Näin saat tehtyä hyvän uran johdoille tai putkille.

3

Sähköasentajan asentamat kaa-pelit on kiinnitetty viistoon ruuva-tuilla ruuveilla, jotta ruuvit eivät työnny levystä ulos. Asenna kaapelit niin syvälle, että niiden päälle mahtuu 10 mm betonia.

4

Täytä urat betonilla ja rappaa pinta lastaa käyttämällä, niin voit olla varma, että betonipinta tulee tarkasti levyjen tasoon, ennen kuin ryhdyt tasoittamaan.

5

Käy seinä lopuksi läpi. Kun kaikki levyt ovat paikoillaan ja urat täytetty, tarkista epätasaisuudet ohjainkiskolla tai vesivaa’alla. Hio mahdolliset reunakohdat timanttisienellä.

Viimeistely

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Silota seinä lopuksi huopa-hiertimellä, jotta saat pinnasta täysin sileän ja tasaisen. Seinä on nyt valmis maalattavaksi.

Viimeistely koostuu kerroksesta laastia, vahvikeverkkoa ja jälleen laastia. Työn tuloksena syntyy kova ja kestävä pinta, jonka voi hyvin maalata.

Muista, että kaiken seinään tulevan materiaalin on oltava hengittävää, jotta myös Multipor-levyt voivat hengittää kuten pitää. Tapettia ja tapettiliisteriä ei voi levittää levyjen päälle, sillä ne ovat orgaanista materiaalia ja alttiita sienille.

1

Levitä seinään tasainen kerros laastia hammaslastalla. Jos seinä on iso, työskentele vaiheittain, jottei laasti ehdi kuivua, ennen kuin olet asentanut verkon.

2

Asenna kulmavahvikkeet ovien ja ikkunoiden ympärille. Tämä on helppo tehdä. Kulmat leikataan saksilla ja ne painetaan laastiin, niin kulmista saadaan täysin terävät.

3

Leikkaa vahvikeverkko oikeaan pituuteen ja paina se laastiin. Aloita sivulta ja aseta vuodat 10 cm:n limityksin. Jatka, kunnes olet kattanut koko seinäpinnan verkolla.

4

Silota vahvikeverkon läpi painet-tu laasti hammaslastan sileällä sivulla, jotta pinnasta tule täysin tasainen ja sileä. Tämä vaatii hieman puurtamista, mutta työ on verrattain kevyttä, koska laastikerroksesta tehtiin tasainen.

5

Tasoita seinä jälleen seuraavana päivänä. Silota ja tarkista, että seinä on tasainen pitämällä pitkää vesivaakaa seinää vasten. Oikaise tarvittaessa lisää-mällä laastia vähän tai hieman enemmän.

Materiaalit

Ytong Multipor-eristeet sisäpuolelle:
• 50 kpl 100 mm eristelevyjä, 39 x 60 cm
• 4 säkkiä Multipor-laastia
• 4 kulmanauhaa
• 15 m² vahvikeverkkoa

Lisäksi:
• ½ pussi valmisbetonia uria varten
• Kiilausvälikkeitä

Erikoistyökalut
• 10 mm hammaslasta
• Timanttisieni
• Vispilä ja huopahierrin

Lue lisää: www.ytong.f

Vie aikaa

Viikonloppu riittää, jos seinät on pesty ja puhdistettu.

Hinta

Noin 550 € / 12m2:n seinä sisältäen ikkunoiden ja ovien kulmavahvikkeet.

Vaikeusaste

Levyt ovat hyvin kevyitä työstää, joten tämä on mainio tee itse -hanke.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin