Johdanto
Ohjeet
Aloita tekemällä työpiirustus, johon merkitään kaikki tolppajaot.
Ensimmäisen kipsilevyn viistereuna pitää leikata pois, jos se sijoittuu esimerkiksi seinä- ja ovikohtaa vasten. Jos käy-tetään 90 cm leveitä levyjä, kuten tässä, ensimmäisistä kipsilevyistä tehdään laskutoimituksen perusteella vain 84-85 cm leveitä. Ensimmäiset tolpat asennetaan tiiviisti seinää vasten. Seuraavan tolpan paikka on 42 cm:n päässä tästä - mitattuna seinästä tolpan keskikohtaan.
Muut tolpat sijoitetaan 45 cm:n välein - tolpan keskikohdasta seuraavan tolpan keskikohtaan mitattuna.
Mittaa ja merkitse seinään ensim-mäisen tolpan sijainti. Muista laskea mukaan 2 x 13 mm:n kipsilevypaksuus tolpan kummallekin puolelle.
VINKKI: Kun viiva on tehty, piirrä rasti sille puolelle viivaa, jolle tolppa tulee.
Seinä rakennetaan 70 mm:n rei’itetyistä teräsrangoista. Työssä tarvitaan kunnon levysaksia. Ne kannattaa ostaa tai lainata ennen töiden aloittamista. Lisäksi tar-vitset kiinnityspihdit.
Tässä kohteessa seinä pystytetään suoraan betonilattialle. Alakiskot kiinni-tetään 5 x 40 mm:n tulppia käyttäen. Jos seinä pystytetään puulattialle tai puu-kuitulevyalustalle, voit käyttää 3,5 x 35 mm:n kipsilevyruuveja (samoja, joita käytetään, kun kipsilevykerroksia asennetaan kaksi). Molemmissa tapauksissa alakiskot kiinnitetään 50 cm:n välein.
Alakisko mitataan ja leikataan. Merkitse mitat tussilla molempiin sivuihin (joita kutsutaan myös laipoiksi), jotta viillot saadaan leikattua tarkasti suoraan kulmaan.
Esiporaa ja kiinnitä alakisko 50 cm:n välein 5 x 40 mm:n tulppia käyttäen.
TÄRKEÄÄ! Ennen kuin poraat varmista,
että seinässä ei kulje vesiputkia tai
betonirakenteissa sähkökaapeleita.
Tee kiskonreunaan reikä, jos tiedät, että haluat sähköasentajan vetävän seinään myöhemmin sähköt. Kokeile paksulla kaapelilla, miten suuri reikä rankaan pitää leikata.
Leikkaa seinäkisko pituuteen. Tee siitä senttimetri huonekorkeutta lyhyempi, jotta se on helpompi asentaa. Aseta se pystyyn ja kiinnitä 50 cm:n välein. Toista toisessa päässä huonetta, ja piirrä yläkiskoa varten liitunaruviiva.
Nyt voit asentaa yläkiskon. Jos rakennettava seinä on pitkä, voit tukea yläkiskoa yhden pystytolpan avulla, kunnes saat yläkiskon kiinnitettyä.
Leikkaa pystytolppa pituuteen. Sijoita se työpiirustuksesi mittojen mukaan. Useimmat sijoittuvat 45 cm:n välein keskeltä keskelle mitattuna. Kiinnitä tolppa ylä- ja alakiskoihin kiinnityspihdeillä. Asenna muut pystytolpat.
Kipsilevyt ovat painavia, joten käytäm-me 90 cm leveitä levyjä. Levyt leikataan mittaan katkoteräveitsellä, mutta teemme niistä pari senttimetriä kattokor-keutta matalampia. Tällöin ne saa hel-pommin paikalleen. Nostamme levyjä myöhemmin, jotta tyhjä tila tulee lattiaa vasten. Vain takimmaisia levyjä lyhen-netään 2 cm, ulommaisia 1 cm.
Ensimmäisen kipsilevykerroksen reunoilla pitää olla 8-10 mm tilaa akus-tisille saumoille. Saumaus tehdään, kun ollaan valmiita toisen kipsilevy-kerroksen asennusta varten. Joidenkin saumausaineiden pinta nimittäin kovettuu aineen kuivuessa, ja kipsilevy työntyy hieman ulospäin.
Ensimmäiset kipsilevyt kiinnite-tään 3,5 x 25 mm kipsilevyruuveilla. Levyt asennetaan 9 mm:n kiiloille lattialle. Näin akustisille saumoille jää tilaa. Käytäm-me kärjenpidintä, jossa on syvyydenrajoi-tin. Näin ruuvi ei uppoa liian syvälle.
Saumaa lattian-, seinän- ja katon-rajat akryylisauma-aineella (akustisella saumakitillä). Kaavi ylimääräinen saumausaine pois.
TÄRKEÄÄ! Saumaa vasta, kun olet valmis
asentamaan toisen kipsilevykerroksen.
Asenna toinen kipsilevykerros. Aloita kokolevyllä, joka asennetaan puoli levynmittaa limittäin ensimmäisen kerroksen kanssa. Tarkista, että levy tulee suoraan. Käytä tarvittaessa levynnostinta, jotta saat levyt tiiviisti kattoa vasten.
Sähköasentaja vetää kaapelit teräsrankojen reikien läpi. Läpi-vientikohtiin on laitettu suojaksi pex-putkea, jotta johdot eivät vaurioituisi teräk-sen terävistä reunoista niitä vedettäessä.
Kahden kipsilevyn välissä oleva ontelotila täytetään mineraalivillalla.
Mineraalivillalla ei ole kovin hyviä äänieristysominaisuuksia. Sen tehtävä-nä on tässä pikemminkin estää, ettei kahden tuplakipsilevykerroksen väliin synny tyhjää tilaa, kaikupohjaa, jossa ääni liikkuu pinnasta toiseen.
Tutkimukset osoittavat, että kaiku-pohjan syntyminen voidaan estää, jos puolet tyhjästä ontelosta täytetään mineraalivillalla tai muulla materiaalilla. Me kuitenkin täytämme tilan koko-naan. Teräsrankarakenteeseen mahtuu 70 mm:n eristelevyt.
Asenna kipsilevyt seinän toiselle puolelle. Ne asennetaan tarkasti samalla tavalla kuin ensimmäisellä puolella äänisaumoineen kaikkineen.
Materiaalit
- 13 mm kipsilevyjä, 90 x 260 cm (mieluiten 90 cm leveitä, joita on helpompi käsitellä)
- Akustisia teräsrankoja, (tässä Knaufin MR-rangat)
- 3,5 x 25 ja 3,5 x 35 mm kipsilevy-ruuveja teräkseen, 5 x 40 mm tulpat Akryylisaumamassa (akustinen rankakitti)
- 70 mm mineraalivilla Kipsitasoitemassaa (tässä Knauff)
- Tasoiteteippiä (tässä Knauff)
Erikoistyökalut
- Kiinnityspihdit: Käytetään teräsrankojen liitoksiin
- Peltisakset:Teräsrankojen leikkaamiseen
- Levynostin: kipsilevyjen nostoon, jalalla käytettävä malli
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
Noin 70 € / metri
Vaikeusaste
“Jos suunnittelee työt ennakkoon hyvin, seinän ehtii rakentaa viikonlopussa. Kunnon työkaluilla terästä on yhtä helppo työstää kuin puuta. „
Piirustus

Vinkit & niksit
Kahdenlaisia teräsrankoja
Lattiaan ja kattoon kiinnitettävät kiskot eroavat hieman tavallisista kiskoista, sillä niissä on vahvat vaahtomuovikaistaleet, jotka tasoittavat lattian mahdollisia epä-tasaisuuksia. Pystykiskot ovat akustisia kiskoja, jotka estävät paremmin raken-teellista värähtelyä.
Käytä kärjenpidintä syvyydenrajoittimella
Kun työskentelet kipsilevyjen kanssa, on tärkeää, että ruuvin kanta ei riko levyn kartonkipintaa. Tämän vuoksi kannattaa käyttää kärjenpidintä ja syvyyden-rajoitinta. Ne saa muutamalla eurolla. Wolfcraftin valikoimissa on magneet-tinen malli, joka pitää ruuvin paikallaan. Sen hinta on noin 20 €.
Tee taulutelevisiolle vankka paikka
Jos tiedät, että uuteen seinään on tarkoitus ripustaa taulutelevisio, seinäkaappi tai jokin muu raskas esine, voit vahvistaa seinää ylimääräisellä levyllä. Tässä käytämme ohutta vanerilevyn-palaa, mutta voit käyttää myös muita puukuitulevyjä tai laudankappaleita - ylipäätään jotakin, johon on hyvä ruuvata ja jossa ruuvit pitävät. Levy kiinnitetään kipsilevyn etupuolelta, mutta jos työskentelet yksin, joudut kiinnit-tämään levyn takapuolen ensin.
Käytä hengityssuojaimia ja työhansikkaita
Mineraalivillaa käsitellessä on tärkeää käyttää työhansikkaita ja hengityssuo-jaimia, koska villa kutittaa. Jos haluat suojautua vielä paremmin, pue päällesi pitkähihai-nen paita, kun ryhdyt eristämään uutta seinää.

llmarako seinän ja lattian väliin
Tämä seinä pystytetään betonilattialle, jolle asennetaan myöhemmin lattia. Tämän takia on helppo varmistaa, että seinä ja lattia eivät osu toisiinsa. Tällöin äänikään ei pääse kulkemaan lattian läpi.
Jos sinulla on kelluva lattia, joudut poistamaan kaistaleen lattiaa ennen sei-nän pystyttämistä. Kelluvaa lattiaa ei saa kuormittaa millään näin painavallaa - lattian täytyy saada liikkua.
Iso hioma-alusta
Liitoksiin levitetty tasoitemassa ei ehdi kuivua viikonlopun aikana. Kun aikanaan ryhdyt hiomaan seinä-pintaa, kannattaa käyttää leveää ”hioma-alustaa”, joka kattaa koko liitoskohdan. Seinähioma-alustan voi asentaa jatkovarren päähän, niin ettei joudu työskentelemään tikkailta. Hioma-alustaa voi hyvin käyttää myös käsin sen suuren hioma-alan ansiosta.
Kyllästä pinta
Ennen kuin uusi äänieristetty seinä maalataan tai tapetoidaan, se pitää pohjustaa. Muussa tapauksessa kipsi ja kartonki imevät aivan liian paljon kosteutta maalista tai tapetti-liisteristä.
Pohjusteen voi levittää telalla tai siveltimellä. Useimmat pohjusteet ovat koostumukseltaan juoksevia, uudemmat tuotteet onneksi jo maalimaisia. Suojaa pinnat hyvin, jottei pohjustetta valu lattialle.
Paperiteippiä tai itsekiinnittyvää nailonteippiä?
Liitosten tasoittamiseen on kaksi tapaa. Paperiteipillä syntyy vahvin liitos. Nailonteippiä on sen sijaan helpompi ja nopeampi käyttää.
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.


