Kellarin lattian eristäminen laminaatilla

Valettu betonilattia ei ole kovin miellyttävä, hyvännäköinen tai lämmin. Jos kellarissasi on betonilattia, voit rakentaa sen päälle laminaattilattian. Laminaatilla on mukavampi kävellä ja se näyttää paremmalta. Lisäksi sen alla oleva vaahtomuovi eristää jonkin verran lämpöä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
27 euroa

Johdanto

Eristävät levyt

Kellarin betonilattia ei näytä järin hienolta, eikä kylmä lattia sovi vierashuoneeseen tai lasten leikkitilaksi.

Huoneesta tulee paljon viihtyisämpi, kun sen lattiaan asennetaan tavallinen 7-8-millinen laminaatti. Samalla lattia eristää hieman lämpöä.

Lattian eristäminen solumuovilla

Ennen uuden laminaatin asentamista lattialle pitää levittää eristeet. Levitä eristelevyt tiukasti vierekkäin urapuoli alaspäin. Varmista, että levyjen ja seinän väliin jää 5 sentin rako.

Rako varmistaa, että lattia ei taivu ylöspäin seinän vieressä. Eristyksen kannalta on tärkeää, että lattiaan asennetaan kaksinkertaiset levyt.

Matala lattia

Lattian pinta nousee vain kaksi senttiä, vaikka lattialle asennetaan höyrynsulku, kaksi kerrosta levyjä ja laminaatti. Lattian pinta nousee niin vähän, ettei kellarin ovia tarvitse säätää. Laminaatin asentaminen on helppoa, sillä ne liitetään toisiinsa ponteista.

Voit vähentää lattiasta kuuluvaa melua liimaamalla sen kiinni. Sahaa siinä tapauksessa lyhyiden reunojen pontit pois ja liimaa laminaattien päät kiinni toisiinsa.

Vaikeat yksityiskohdat

Laminaattilattian asentaminen on periaatteessa helppoa, mutta nurkissa, pattereiden alla ja muissa hankalissa paikoissa voi tulla vaikeuksia. Jätä laminaatin ja seinän väliin 10 millin rako, jotta lattia mahtuu elämään.

Kun lattia on valmis, seinien vierille asennetaan jalkalistat.

Ohjeet

01
Polystyrolin laitto 3 Vaihe

Laitamme kelluvan lattian alle kaksi kerrosta 5 mm paksua Selitac Plus-eristyslevyä. Kahdella kerroksella on useita etuja: toisaalta lattia saadaan tehokkaasti eris-tettyä pintakylmyydeltä, jolloin jalkoja ei palele ja toisaalta lattian epätasaisuudet saadaan suoristettua. Lisäksi voit laittaa höyrysulun kerrosten väliin, jolloin sekin on paremmin suojattu.

Alinta kerrosta ei viedä aivan seinään saakka. Pitämällä noin 5 cm:n etäisyy-den seinään vältyt lattian kaartumiselta ylöspäin seinää vasten.

1

Ensimmäinen kerros polystyrolia laitetaan reuna reunaa vasten, uritettu puoli alaspäin. Käytä saksia ja yleisveistä ja kiinnitä levyt toisiinsa teipillä. Muista 5 cm:n etäisyys seinistä.

2

Levitä höyrysulku lattialle 20 cm:n päällekkäisyydellä. Vuodat ovat 100 cm:n levyisellä rullalla kaksinkerroin. Taita vähintään 10 cm ylös seinää pitkin ja kiinnitä reuna teipillä.

3

Toinen kerros polystyrolia laitetaan limittäin edellisen kerroksen päälle. Vie eristelevyn reuna aivan seinään asti ja kiinnitä levyt toisiinsa teipillä.

02
Lattian laitto 6 Vaihe

Laminaattilattioita saa lähes ainoastaan klikattavalla lukkoponttiliitoksella. Lat-tia, jossa on lukkoponttiliitokset sekä lyhyillä että pitkillä sivuilla vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Levyjä on kerättävä kokonainen rivi yhteen ja klikattava rivi sen jälkeen paikoilleen.

Mutta jos haluaa liimata lattialevyt yhteen, täytyy lyhyiden sivujen lukko-ponttiliitokset (päätyliitokset) poistaa. Tällöin liitoksista tulee tavalliset pontti-liitokset, jolloin voit asettaa levyn kerral-laan. Työ etenee helpommin ja nopeam-min. Liimauksen ansiosta lattiasta tulee myös jäykempi. Lattia ei myöskään nari-se jalkojen alla lattialla liikuttaessa.

1

Laminaattilattia leikataan toivottuun pituuteen pistosahalla. Tee merkinnät yläpuolelle ja leikkaa ala-puolelta. Muista poistaa ”laipat” kaikista päätyliitoksista (katso piirros).

2

Kahden ensimmäisen laminaatti-rivin etureunojen tulee olla aivan tasassa. Pidä seinän ja lattian välinen rako 10 mm:ssä palikoiden avulla, jotta kelluva lattia voi ”laajeta”.

3

Sivele hieman liimaa sekä lyhyen että pitkän sivun urospontin yläreu-naan. Liimaa on käytettävä niin paljon, että sitä pursuaa lattian pinnalle painettaessa levyä paikalleen.

4

Pidä levyä kallellaan, kunnes reu-naliitos tarttuu kiinni. Sen jälkeen laudan voit keinauttaa paikoilleen, mutta katso, että liitos pysyy tiiviinä. Ylimääräinen liima kuivataan pois rievulla.

5

Naputa laminaattilevy vasaran ja pienen levynpalan avulla paikalleen vapaaseen lyhyeen sivuun (päätyliitok-seen). Levyn on istuttava tiiviisti kiinni edellisessä levyssä.

6

Viimeinen levy voi olla vaikea asentaa. Käytä sorkkarautaa kuten kuvassa ja suojaa seinää pienellä kiilalla.

03
Listojen asennus 5 Vaihe

Kellarin seinä on usein epätasainen, varsinkin alhaalta jalkalistan kohdalta.

Ei ole hyvännäköistä, jos seinän ja jalkalistan välillä on ilmaa. Tämän vuoksi asensimme jalkalistan taakse 10 mm paksuja välikkeitä, jotta seinässä ja latti-assa ei olisi muhkuroita - katso piirrosta.

Jalkalistan ja seinän välinen aukko suljetaan tavallisesti ikkunoiden ja ovien ympärillä käytettävällä saumanauhalla. Saumanauha on rullalla esitiivistettynä, joten jalkalista on asennettava heti saumanauhan jälkeen, koska nauha alkaa laajentua välittömästi. Maalasimme jal-kalistat hieman saumanauhaa vaaleam-man harmaiksi ennen niiden asennusta.

1

Maalaa jalkalistat ja anna niiden kuivua hyvin ennen leikkaamista. Katkaisu/jiirisaha (käsi- tai sähkökäyt-töinen) on suureksi avuksi leikattaessa listoja tarkalleen suoraan kulmaan.

2

Asenna välikkeitä listan alareu-nan taakse korkeintaan 50 cm:n välein. Naulaa välikkeet uppokantanauloil-la. Poraa 7 mm:n reiät välikkeiden keskeltä läpi, jotta listat ovat valmiita asennettaviksi.

3

Listojen taakse pitkin yläreunaa ja välikkeiden yläpuolelle kiinnitetään saumanauhaa. Suojapaperi irrotetaan ja nauha painetaan paikalleen. Listat nostetaan paikoilleen saman tien.

4

Paina lista laudan avulla tiukkaan lattiaa vasten samalla kun poraat siihen jo esi-poratun reiän kautta 6 mm:n reiän seinään asti. Naputa reikään 6 mm:n ruuvitulppa, ja aseta siihen ruuvi. Naputa ruuvi syvemmälle ja kiristä ruuvi.

5

Saumanauha on laajentunut seuraavana päivänä ja painaa höyry-sulun seinää päin. Ylimääräinen höyry-sulku leikataan pois.

Materiaalit

• 2 kerrosta Selitac Plus -eristelevyä (A)
• Laminaattilattiaa (C )
• 15 x 67 mm:n jalkalistoja (D)
• 10 mm:n välikkeitä (E), 4 x 8 cm

Lisäksi:
• Illmod 600 saumanauhaa, 8–15 mm (F)
• 5 x 60 mm:n Climate-ruuveja (G)
• Puuliimaa (ulkokäyttöön tarkoitettua)
• 6 mm:n ruuvitulppia (H)
• 10 mm:n välikkeitä
• 20 mm:n uppokantanauluoja
• 0,20 mm:n PE-kalvoa (B)
• Akryylipohjustetta ja silotetta
• Muoviteippiä

Vie aikaa

1-2 päivää (sis. kuivumisajan)

Hinta

Noin 27 € neliömetriltä.

Vaikeusaste

Ole huollinen ensimmäisten laminaattilevyrivien kanssa. Sen jälkeen työ helpottuu. Jokaisen rivin viimeinen lauta saattaa olla hankala.

Piirustus

Kaikista päätyliitok-sista poistetaan alin laippa kuten kuvassa. Näin lattia on helpom- pi asettaa paikoilleen.

Uuden lattian rakenne

Eristelevyn alimmaista kerrosta ei viedä aivan seinään asti, jotta epä-tasaisuuksille jää tilaa. Jalkalista sen sijaan peittää juuri sen kohdan, jossa eristelevyä ei ole kahta kerrosta. Hieno yksityiskohta!

Uuden lattian rakenne

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

Video

TEKNIIKAT: Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

Video

TEKNIIKAT: Lattialauta - putken ympärille

Kiila tekee saumausta lähes näkymättömän

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Lattian eristys