Olitpa myymässä taloasi tai et, aina kannattaa tehdä energiaremontti, jonka ansiosta energiankulutus pienenee. Tällainen investointi maksaa kyllä itsensä.

Jos aiot myydä talosi, ostajat saavat energiankulutusraportista tietää, miten hyvin talosi pitää lämpöä. Raportista selviää, miten paljon esimerkiksi öljyä tai sähköä asuntosi lämmittämiseen kuluu. Enää kysymys ei ole siitä, kuten muutama vuosi sitten, kuinka suuri talosi energiankulutus on ollut viime vuosina. Tämä ei välttämättä kerro ostajille kustannuksista. Raportti perustuu laskelmiin.

Energiankulutusraportista selviää, miten hyvin talo on eristetty. Eristys onkin ratkaiseva tekijä mahdollisia säästöjä ajatellen. Huonosti eristetty talo tulee kalliiksi. Kun suunnittelet eristyksen fiksusti ja hoidat itse osan hankkeista, saat tuntuvat säästöt.

LUE LISÄÄ: Tarkastuskamera - Tämän takia se kannattaa hankkia

Eristä ensimmäiseksi yläpohja

Jos olet myymässä, aloita helpoista keinoista: miten saavutan mahdollisimman suuren tehon pienimmällä mahdollisella panoksella.

Ajatuksessa on itua silloinkin, jos et ole myyntiaikeissa vaan haluat vain parantaa asunnon arvoa ja mukavuutta.

Lämpö nousee ylöspäin, joten ei ole yllättävää, että suurin säästö syntyy yläpohjaan panostamalla. Parinsadan lisäeristemillimetrin asentaminen yläpohjaan on myös yksi helpoimpia tehtäviä.

Teeitse.com-verkkosivuilta löydät monia käytännön työohjeita ja neuvoja. Kannattaa tutustua esimerkiksi ohjeisiin, joiden avulla yläpohjan tuuletus hoidetaan siten, että vältytään hitaasti syntyviltä mutta talon terveyden kannalta vakavilta vaurioilta.

Putkien eristäminen kannattaa

Vielä helpompi keino on eristää vesi- ja lämpöputket. Selviät työstä muutamassa tunnissa ja materiaalikulut ovat niin pienet, että säästöä syntyy selvästi.

Jos eristät esimerkiksi lämmittämättömässä kellarissa 20 m lämpöputkea, voit säästää joka vuosi noin 14 € metriltä. Laadukkaat eristeputkikaulukset maksavat tuskin puoliakaan tästä rahamäärästä, joten investointi maksaa itsensä takaisin noin puolessa vuodessa – minkä jälkeen saat puhdasta tuloa. Ja jos olet myyntiaikeissa, hanke parantaa energiankulutusraporttisi lukemia.

LUE LISÄÄ: Putkien eristäminen - helpointa säästöä