Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyvällä tekniikalla tosi tiivis höyrynsulku

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tee ammattilaisten tapaan ja kesytä eläväinen muovikalvo omin käsin tasaiseksi pinnaksi. Näin saat taloosi varmasti tiiviin höyrynsulun, joka kestää pitkälle tulevaisuuteen.

Johdanto

Täysin uusi höyrynsulkumuovien tuotesukupolvi, erikoisliimat, pitkäkestoiset teipit ja tiivistekaulukset mahdollistavat täysin tiiviin höyrynsulun asentamisen nykyaikaiseen taloon. Työ onnistuu paitsi ammattilaisilta, myös meiltä tavallisilta nikkareilta.

Itse asiassa tavallinen nikkari pystyy nyt asentamaan tiiviimmän ja kestävämmän höyrynsulun kuin tunnollisimmatkaan ammattilaiset kykenivät takaamaan vielä muutama vuosi sitten. Tämä toki edellyttää, että pystyt hallitsemaan isoja muovipintoja ja saat ne asettumaan siististi ja tasaisesti, ennen kuin päällystät ne muilla materiaaleilla.

Ohjeet

Lue tämä, ennen kuin aloitat

Tällä tekniikaalla varmistat, että isoista höyrynsulkupinnoista tulee sileät. Kun seuraat ohjetta tunnollisesti, sulku istuu jämäkästi ja tasaisesti ennen kiinnitystä. Ensin asennetaan muovin toinen reuna keskellä olevaa suoraa linjaa - tässä tapauksessa kattolinjaa -myöten. Kun tämä reuna on kiinnitetty, kiinnitystä jatketaan keskeltä ulospäin päätyen lopulta kulmiin.

A

  1. kaistale kiinnitetään yhdestä reunasta suoraan linjaan vajaan kaistaleleveyden päähän seinästä.

B

Muovi silotetaan ja kiinnitetään jo kiinnitetyn reunan keskeltä edeten yhä lähemmäksi kohti seinää.

C

Muovi kiinnitetään seinälinjaa pitkin yhä lähemmäksi yhtä kulmaa. Muovi pidetään kireänä.

D

Toinen irrallinen kolmio silotetaan vastaavasti ja kiinnitystä jatketaan, kunnes muovi istuu tasaisesti.

E

  1. kaistale kiinnitetään samaan tapaan yhdestä reunastaan suoraan linjaan osin 1. kaistaleen päälle.

F

Kaistale silotetaan ja kiinnitetään samaan tapaan – riippumatta kaistaleiden määrästä.

Piirros A: Kiinnitä 1. pitkä sivu

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Höyrynsulku asennetaan aina niin, että sen avoin sivu huoneen poikkisuunnassa myötäilee aluslautaa. Näin kaistaleet voidaan limittää ja teipata yhteen. Etäisyyden seinään tulee olla pienempi kuin kaistaleen leveyden: muovi leikataan vasta sitten, kun se on kiinnitetty.

Höyrynsulku kiinnitetään seinustalla vajaan kaistaleleveyden päähän kul-masta. Tämä sulku on 2 m leveä. Aloitam-me 185 cm:n kohdalla olevasta laudasta. Anna muovin yltää 10-15 cm seinälle.

Reuna kiristetään ja kiinnitetään nitojalla suoraan linjaan 30 cm:n välein aloituskohdasta edeten. Jos lauta ei ole suora, merkitse suora viiva, jota voit seurata.

VINKKI: Taita muovia mahdoll. vähän esiin.

Jatka järjestelmällisesti seuraavaan seinään asti. Kiinnitä muovi 30 cm:n välein, niin se ei jää roikkumaan. Kiinnitä muovi sei-nän lähellä, mutta jätä muutama senttimetri varaa, jotta voit kiinnittää sen myös seinään.

Piirros B: Jatka keskilinjasta

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Nyt koko muovikaistale on ripustettu kattoon ja kiinnitetty lyhyin välein. Työtä on nyt helppo hallita tästä eteenpäin. Periaatteena on hyödyntää jatkuvasti mahdollisuutta kiristää muovia ja kiinnittää se tasaisin, lyhyin välein yhä pidemmälle ulospäin edeten. Etenet siis työssä pitkän sivun keskeltä kohti seinää.

Nyt voit taittaa esiin koko muovin niin, että se roikkuu katosta kuten verho yhdeltä pitkältä sivultaan. Tarkista samalla, että se yltää kaikkiin reunoihin asti, mutta älä vielä leikkaa sitä.

Kiinnitä muovi poikkisuunnassa jo kiinnittämääsi pitkään sivuun nähden. Aloita kiinnitetyn reunan keskeltä ja etene kohti seinää kiristäen kalvoa toisella kädellä ja kiinnittäen toisella jokaiseen lautaan.

Jatka tähän tapaan seinään asti ja kiinnitä muovi muutaman senttimetrin päästä seinästä. Nyt lähes puolet muovista on jo tiukasti kiinnitetty ja jäljellä on kaksi vapaata kolmiota, jotka roikkuvat irrallaan.

Piirros C-D: Kiinnitä muovi seinään

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Vasta nyt, kun suurin höyrynsulun pinta-ala on hallinnassa, voidaan keskittyä seinänvierustaan, johon kaksi irrallista muovikolmiota kiinnitetään. Mahdolliset vinot kulmat ja viistot linjat eivät aiheuta ongelmia. Uutta on muovin liimaaminen seinään kiinni, jolloin muovin reuna saadaan varmasti tiiviiksi.

Purista saumapistoolista vana höy-rynsulkuliimaa seinälle tarkasti katon ja seinän rajalinjan alle, johon höyrynsulku-muovi kiinnitetään. Liima on tehty kestä-mään ja sitoutumaan polyetyleenimuoviin.

Kiinnitä irralliset muovikolmiot kattoon seinälinjan myötäisesti. Aloita jälleen kiristämällä muovia toisella kädellä ja kiinnittämällä sitä toisella kädellä 30 cm:n välein.

Paina muovinreuna lopuksi seinää vasten ja paina se liimaan kiinni. Muovi kiinnitetään liimalla koko matkalta, jolloin seinän ja katon välissä olevien epätiiviiden alueiden riski jää mahdollisimman pieneksi.

Piirros E-F: Teippaa reiät

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Nyt 1. vuota on paikallaan tiiviisti seinää vasten. Valtaosa huoneesta on kuitenkin leveämpi kuin 2 m:n höyrynsulkumuovi. Asenna samaan tapaan siis lisävuota. Erona on, että ensimmäinen pitkä sivu kiinnitetään vähintään 15 cm ensimmäisen vuodan päälle. Teippaa lopuksi kaikki reiät.

Seuraava vuota ripustetaan samaan tapaan. Ensimmäinen pitkäsivu asennetaan taas laudalle, nyt vähintään 15 cm 1. vuodan päälle, jotta ne limittyvät varmasti päällek-käin. Tämän jälkeen edetään kuten aiemmin.

Kahden vuodan saumat teiptaan koko pituudelta höyrynsulkuteipillä. Aikaisemmin riitti, että vuodat limittyvät, esim. aluslaudan ja kipsilevyn välissä, mutta nyt limityspinnat on myös teipattava.

Pienimmätkin reiät teipataan. Joka ainoa sinkilä, jolla muovi on kiinnitetty, katetaan siis teipillä. Kuulostaa työläältä, mutta työ vie vain muutaman minuutin, jos sinkilät on asennettu järjestelmällisesti.

Varmat läpiviennit: ei enää heikkoja kohtia

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Kun olet asentanut muovin, liimannut sen seinään ja teipannut reiät, höyrynsulku on siististi paikallaan. Mutta se rikkoutuu, jos joudut myöhemmin asentamaan kaapeleita ja putkia. Tältä vältytään, kun kaikki läpiviennit tehdään höyrynsulkumuovien joustavien kaulusten avulla.

1

Tiivistekaulus koostuu yksiosaisesta ”raamista”, joka on sitkeää, joustavaa kuvia. Siihen leikataan hieman läpivienti-putkea pienempi reikä, jolloin kumi tiivistää reiän.

2

Tiivistekauluksen sitkeän pinnan läpi voi hyvin viedä useita kaapeleita.

3

Kun kaulus on asennettu, itsekiinnittyvästä kehikosta poistetaan paperi, jolloin kaulus tarttuu kiinni.

3D-malli

3D-malli

Varma höyrynsulku

Höyrynsulku estää kosteuden imeytymisen rakenteisiin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ensimmäinen sivu on kiinnitetty

Höyrynsulku asennetaan aina siten, että huoneen poikkisuunnassa oleva sauma on koolauslaudan kohdalla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Keskeltä reunoille

Muovikaistale on kiinnitetty kattoon tiheästi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaistale on kiinnitetty seinään

Muovi on asennettu höyrynsulkuliimalla seinän yläosaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Teippaa kaikki reiät

Saumoja on limitetty vähintään 15 senttiä, kaikki reiät on paikattu ja aukkoihin on asennettu joustavat läpiviennit.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin