Jos kellarissa on eristämättömiä putkia, paljon lämpöä kuluu kellarin lämmittämiseen muun talon sijasta. Sen voi kuitenkin korjata helposti ja edullisesti eristämällä putket. Seuraavaksi näytetään, miten se tehdään.

Putkien eristämiseen käytetään erityisiä putkieristeitä. Ne muodostuvat kahdesta alumiinifoliolla päällystetystä putkenpuolikkaasta, jotka on avattu toiselta puolelta, niin että ne on helppo asentaa. Eristeputki asetetaan aluksi putkea vasten, ja siihen merkitään eristettävän putken pituus.

Sen jälkeen se on helppo katkaista eristeveitsellä.Sitten eriste asetetaan paikalleen putken ympärille ja kiinnitetään rautalangalla. Sitten mitataan seuraava eristepala, leikataan sopivaksi ja kiinnitetään samalla tavalla.

Rautalangan sijasta eristeet voi kiinnittää myös alumiiniteipillä. Teippi eristää paremmin lämpöä eikä pinta tarvitse yhtä paljon huoltoa. Teippiä käytetään sekä pitkittäin että puskuliitoksissa. Tässä eristetään sekä kuuma- että kylmävesijohdot, sillä silloin kylmävesiputkien pinnalle ei tiivisty kosteutta.

Putkien eristäminen lämmittämättömissä tiloissa estää myös vesijohdoille tapahtuvia pakkasvaurioita. Kun kylmävesiputket on eristetty, niihin tehdään kosteussulku. Se tarkoittaa, että kaikki liitokset suljetaan tiiviillä teipillä.

Joihinkin kohtiin voi myös joutua tekemään aukkoja putkien kannakkeita varten. Eristyksen hyödyt on helppo laskea. Putken eristäminen näillä Rockwoolin eristeillä maksaa noin viisi euroa metri, mutta lämmityskuluissa säästää 30 euroa metriltä.

LUE LISÄÄ: Putkien eristäminen - helpointa säästöä